ciołek Opublikowano 15 Listopada 2016 #1 Opublikowano 15 Listopada 2016 Witajcie. Dużo się czyta na temat przewymiarowanych kotłów na ekogroszek i ogólenie na węgiel. Czy to samo się tyczy kotłów na pellet ? Pytam ponieważ mój instalator zachęca mnie do kupienia kotła 18Kw Red Compact ( z uwagi na większy pojemnik paliwa) aniżeli ten sam Red Comoact 14Kw. Piec przecież i tak ma zdolnośc automatycznej modulacji pracy ale wątpliwości zostają bo piec będzie pracował na te 30% swoich możliwości i prawodopdobnie nigdy nie osiągnie mocy maksymalnej..... Obliczone zapotrzebowanie domu to 10-11 kW
sambor Opublikowano 15 Listopada 2016 #2 Opublikowano 15 Listopada 2016 Jak tak ci radzi to zmień instalatora, a za ile ten RED?
ciołek Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 15 Listopada 2016 12k netto za Red compact 18kW
Kwidyn Opublikowano 15 Listopada 2016 #4 Opublikowano 15 Listopada 2016 Chyba, że instalator wspomniał o instalacji bufora ciepła... wtedy i 25kW nie będzie za duże, bo będziesz palił co 2-3 dni.
sambor Opublikowano 15 Listopada 2016 #5 Opublikowano 15 Listopada 2016 To taniej Biawara 12kW chyba kupisz.
pastor Opublikowano 17 Listopada 2016 #6 Opublikowano 17 Listopada 2016 Prawda jest taka ze miedzy 14 a 18 reda różnica to tak na prawdę kwestia zasobnika. Z mocą maksymalna pracuje tylko przy cwu i na początku jak startuje. W moim przypadku po ok 1,5 h zaczyna modulowac mocą w dół. Zależy jak mocno dom sie wychłodzi. Ale polecam montaż bufora. Ja nie mam i żałuje. Pozdrawiam.
Busch Opublikowano 6 Lutego 2017 #7 Opublikowano 6 Lutego 2017 polecam montaż bufora. Ja nie mam i żałuje. Pozdrawiam. Po co Ci bufor. Jeżeli kupisz kocioł na pellety - to w przypadku osiągnięcia temperatury zadanej wygasi Ci się automatycznie, a jeżeli temp.w domu spadnie o jakiś przez Ciebie określony parametr - to kocioł załączy się automatycznie. Inna sprawa w przypadku kotła zasypowego, który jest niesterowalny - bufor ułatwia życie. Ja mam kocioł GS i palę od góry. Dom ocieplony w miarę dobrze. Dzisiaj o godz 19.00 w części sypialni miałem jeszcze 22.4*C - pomimo tego zapaliłem na wodę i część wody puszczam na grzejniki. Powoli jednak zastanawiam się na przejście na pellety i czasowe załączanie kotła w godz 5.00 - 7.00 i 13.00-23. W moim domu (i myślę, że w większości dobrze ocieplonych) to wystarczy aby mieć komfort cieplny w domu.
drozdii Opublikowano 7 Lutego 2017 #8 Opublikowano 7 Lutego 2017 Komfort jest wtedy gdy straty ciepła uzupełniane są na bieżąco. Grzanie w jakiś tam okienkach czasowych daje złudzenie komfortu, skoki temperatury po rozpaleniu i zgaszeniu są odczuwalne Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.