Ga184u Opublikowano 6 Listopada 2016 #1 Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam Proszę o radę jak zabezpieczyć zasobnik solarny wolno stojacy z 2 węzowicami przed wychładzaniem. Solary grzeją dolną wężownice a do górnej podpięty mam piec stałopalny (przez wymiennik oczywiście) Problem w tym ze kiedy wygasa w piecu to wychładza sie góra zasobika. Zastosowałem w zasobniku cyrkulację CWU wiec ilość ciepłej wody zwiększyła się. Chciałbym założyć zawór odcinający zasilanie górnej wężownicy zeby spadająca temperatura na piecu nie chłodzila nagrzanej juz wody w zasobniku. Jaki zawór odcinający (kulowy z siłownikiem czy elektromagnetyczny ) i jaki sterownik .Gdyby to mialby byc zawór elektromagnetyczny to koniecznie Normalnie otwarty.Zamykałby sie gdy temp.na zasobniku osiagnełaby zadana wartość. Nie ukrywam ze cena przeróbki jest istotna :) Z góry dziękuję za rzeczowe rady Pozdrawiam
byry007 Opublikowano 6 Listopada 2016 #2 Opublikowano 6 Listopada 2016 Jak masz pięć stałoplany to nie możesz założyć zwykłego zaworu kulowego na zasilaniu i powrocie od pieca.? Naj najblizej zbiorniak .Piec gaśnie i się wychladza i może grawitacyjne wychladza Ci to co wcześniej nagrzał plus oczywiście jak masz gotowy bufor to pewnie tam masz 5 cm tylko ocieplenia to za mało . Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Ga184u Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 6 Listopada 2016 Pisałem juz, że zasilanie jest z wymiennika (płytowego). Mam założony zwykły zawór kulowy ale bez sensu jest pilnowanie i reczne zamykanie .
Hogan Opublikowano 6 Listopada 2016 #4 Opublikowano 6 Listopada 2016 A czy masz pompę na zasilaniu bojlera z kotła? U mnie pompa włącza się i wyłącza w zależności od temperatury na kotle (upraszczam, bo mam bufory i chodzi o temp. sprzęgła, ale to szczegół). Do tego zawór zwrotny przed pompą (patrząc od kotła).
czoper75 Opublikowano 6 Listopada 2016 #5 Opublikowano 6 Listopada 2016 Z twojego opisu wydaje mi się że jedna pompa obsługuje co i cwu
Ga184u Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #7 Opublikowano 7 Listopada 2016 A czy masz pompę na zasilaniu bojlera z kotła? U mnie pompa włącza się i wyłącza w zależności od temperatury na kotle (upraszczam, bo mam bufory i chodzi o temp. sprzęgła, ale to szczegół). Do tego zawór zwrotny przed pompą (patrząc od kotła). Jest wspólna pompa na CO i CWU Załączę bardzo skrocony schemat
Ga184u Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #8 Opublikowano 7 Listopada 2016 Narysuj schemat połaczenia To bardzo skrócony schemat ,ale myślę ze oddaje ogólne działanie
Ga184u Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #9 Opublikowano 7 Listopada 2016 Z twojego opisu wydaje mi się że jedna pompa obsługuje co i cwu Tak
Przemyslaw85 Opublikowano 7 Listopada 2016 #10 Opublikowano 7 Listopada 2016 Ile możesz przeznaczyć na modernizacje? Osobiście bym to co masz rozdzielił na 2 osobne pompy. Jedna na CO w druga + ZZ (zawór zwrotny) na CWU. Ale tu wiele zależy od sterownika pieca co masz.
Gość mak Opublikowano 7 Listopada 2016 #11 Opublikowano 7 Listopada 2016 Zlikwiduj to mieszanie które do niczego nie jest potrzebne. A pompę zastosuj do ładowania cwu , nie zapominając o zaworze zwrotnym (oczym już koledzy wspominali). Jak sterownik kotła nie ma funkcji obsługi pompy ładowania cwu to kup inny który tę funkcję ma, czujnik temperatury cwu też jest niezbędny. A najlepiej podłącz podgrzewacz cwu w obiegu kotłowym.
czoper75 Opublikowano 8 Listopada 2016 #12 Opublikowano 8 Listopada 2016 W twoim podłączeniu wodę wychładza Ci pompa ,dzieje się tak przy niskiej temp zał pompy,i po wygaśnięciu pompa wyciąga nagrzaną cwu z boilera
Ga184u Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor #13 Opublikowano 8 Listopada 2016 Temperatura zalaczenia mam ustawiona na 50 st.C Obie(tzn ta przed wymiennikiem i ta za wymiennikiem)wlaczaja sie jednoczesnie(zalacza je sterownik pieca)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.