macgiz Opublikowano 6 Listopada 2016 #1 Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam Mam nie mały problem. Posiadam 2 piece junkersa w kaskadzie. 2 razy w roku jak nie jeden to drugi przestaje dzialac. Robi sie dziura w bloku aluminiowym i wsystko staje. czy moze byc przyczyna to ze uklad jest zalany woda zwykla z wodociagu? Fachowiec proponuje spuszczenie wody i montaz demineralizatora pomoze to cos? jakie macie doswiadczenia?
dobroslaw0 Opublikowano 6 Listopada 2016 #2 Opublikowano 6 Listopada 2016 Montaż filtra zmiękczającego na pewno nie zaszkodzi za każdym razem jak dopuszczasz twardą wodę do instalacji to ją zakamienia. Zwykły filtr pralkowy za 30 zł z liroja na dopuszczaniu zbija twardość z 15-17 stopni niemieckich do 4-6 , a jak dasz lepszy to twój wybór. Natomiast wody bym nie spuszczał bo ten kamień co był to już się osadził i twardość dotyczy wody dolewanej, no chyba że masz syf w instalacji i konieczne płukanie ewentualnie dolanie inchibitora korozji.
sambor Opublikowano 6 Listopada 2016 #3 Opublikowano 6 Listopada 2016 A z jakich rur jest instalacja? Jak z miedzianych to przyczyną uszkodzeń wymiennika jest korozja elektrochemiczna. Trzeba zastosować do wody w obiegu CO inhibitor korozji.
Nelson Opublikowano 7 Listopada 2016 #4 Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgadzam się w zupełności, że montaż zmiękczacza wody nie zaszkodzi. Jeśli jednak masz instalację miedzianą to mocno bym się zastanowił nad całkowitym zmiękczeniem wody ponieważ szybko dochodzi do korozji takiej instalacji a i dla zdrowia połączenie miedzianej instalacji z twardą wodą najlepsze nie jest. Sposób na zmiękczanie wody jest wiele. Bardzo wiele. Od nas tylko zależy na co się zdecydujemy..
dobroslaw0 Opublikowano 11 Listopada 2016 #5 Opublikowano 11 Listopada 2016 Ja używam filtra pralkowego jest dużo podobnych sprawdzałem wodę sieciową zmiękcza do 4-6 stopni z 15-18 więc dużo, wystarcza na 5-8 metrów sześciennych wody w zależności od producenta więc praktycznie nie ma możliwości byś go zużył prykład https://www.leroymerlin.pl/hydraulika/uzdatnianie-wody/filtry-i-akcesoria/filtr-do-pralek-i-zmywarek-h-10-gw-3-4-60-l-min-sr-68-mm-equation,p403248,l998.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.