Voo Opublikowano 29 Października 2016 #1 Opublikowano 29 Października 2016 Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego kotła. Wybrałem dwa kotły do oceny.Defro optima komfort 15 kW i Witkowski UKS-M 19 kW. Domek o powierzchni użytkowej 121 m2,nie ocieplony.Według obliczeń na stronie "ciepło właściwe" potrzebuje 17 kW na ogrzanie domku i CWU. Dystrybutorzy Defro proponują 15 kW,a firma Witkowski zaleca 19 kW na taki metraż budynku. Opał to drewno,w większe mrozy węgiel. Który z tych dwóch firm kociął wybrać i jakiej mocy byłby najlepszy?
Voo Opublikowano 30 Października 2016 Autor #2 Opublikowano 30 Października 2016 Mogę liczyć na pomoc forumowiczów.
Gość Opublikowano 30 Października 2016 #3 Opublikowano 30 Października 2016 Strona "ciepło właściwe.pl"jest mało precyzyjna i podaje orientacyjne wyniki. Z własnego doświadczenia powiem,że kocioł 15kW w zupełności wystarczy do ogrzania Twojego domu i CWU, większego nie bierz. Oba kotły są dobre,ten od Witkowskiego ma większą komorę zasypową i przy paleniu m.in. drewnem na pewno lepiej się sprawdzi,aczkolwiek spalanie drewna w kotle GS to praktycznie utylizacja. Drewno w miarę cywilizowany sposób spalisz tylko od góry ze stałym dostępem powietrza pierwotnego i wtórnego. Dużo lepiej i z większą sprawnością spalisz węgiel paląc od góry. W Defro na węglu pociągniesz ok.12h,w kotle od Witkowskiego co najmniej16h. Osobiście wybrałbym kocioł od Witkowskiego,ponieważ będzie dłużej palił się zasyp oraz ma taki szczegół,nie wiem czy zwróciłeś na to uwagę,że w drzwiczkach rusztowych ma otwory do powietrza. Bardzo to ułatwia obsługę kotła,bo po odpaleniu od góry nie musisz czekać aż się do końca wypali zasyp,tylko można przesunąć żar w kierunku tych drzwiczek z otworami i dosypać węgiel na tył kotła,tak żeby się stykał z żarem i pociągniesz jeszcze co najmniej kilka h metodą tzw. kroczącą. Praktycznie będziesz rozpalał w kotle 1x na dobę oczywiście na węglu lub palić tylko tą metodą boczno kroczącą bez wygaszania jak będą mrozy. Ale wybór należy do Ciebie
sono2020 Opublikowano 31 Października 2016 #4 Opublikowano 31 Października 2016 Do drewna polecam kocioł dolnego spalania poszukaj poczytaj sobie na http://cieplowlasciwie.pl/ http://ranking.czysteogrzewanie.pl/ Jako jeden z lepszych MPM DS II do drewna i węgla w obecnym momencie chyba najlepszy.
Voo Opublikowano 31 Października 2016 Autor #5 Opublikowano 31 Października 2016 O kotle MPM dolnego spalania czytałem dużo ale nie wiem czy mój komin spełni wymagania.Producent podaje że komin powinien mieć min 8 m. Mój ma tylko 6,a od miejsca podłączenia czopucha w górę pozostaje już tylko 5,5m. Żaden z dystrybutorów ani nawet producent nie może zapewnić mnie że kocioł będzie działał prawidłowo. Dlatego rezygnuję z tego kotła. Na olx facet sprzedaje 5 dniowego DS bo ma za mały ciąg kominowy i nie chce mu się palić.A nie chce popełnić tego samego błedu.
drewniak Opublikowano 31 Października 2016 #6 Opublikowano 31 Października 2016 Uważam , że najlepiej kup defro 10 - 12 kw i pal węglem od góry i będzie pan zadowolony.
Mikesz62 Opublikowano 1 Listopada 2016 #7 Opublikowano 1 Listopada 2016 Palenie od góry również potrzebuje dobrego ciągu.
sono2020 Opublikowano 1 Listopada 2016 #8 Opublikowano 1 Listopada 2016 A czy masz nowy komin o jakim przekroju czy może już kiedyś miałeś coś podpięte do tego komina wszystko można sprawdzić i wyliczyć tylko potrzeba dobrych danych. Jak nie wiesz jaki masz ciąg to kup sobie anemometr za 30zł i zmierzysz sobie ciąg.
Voo Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor #9 Opublikowano 1 Listopada 2016 Komin budowany razem z domem w połowie lat 90 ale nigdy nie używany.Przekrój wewnętrzny 27x16.
Gredy Opublikowano 1 Listopada 2016 #10 Opublikowano 1 Listopada 2016 O kotle MPM dolnego spalania czytałem dużo ale nie wiem czy mój komin spełni wymagania.Producent podaje że komin powinien mieć min 8 m. Mój ma tylko 6,a od miejsca podłączenia czopucha w górę pozostaje już tylko 5,5m. Żaden z dystrybutorów ani nawet producent nie może zapewnić mnie że kocioł będzie działał prawidłowo. Dlatego rezygnuję z tego kotła. Na olx facet sprzedaje 5 dniowego DS bo ma za mały ciąg kominowy i nie chce mu się palić.A nie chce popełnić tego samego błedu. Możesz zastosować wentylator wyciągowy, który rozwiąże ten problem. W ofercie jak najbardziej mamy ten gadżet :) Pozdrawiam. Grzegorz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.