Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Optima Komfort Czy Defro Ds

marion6660

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam dylemat który kocioł kupić: Defro Optima Komfort 25 czy Defro DS 25. Teraz mam Zębca SWK35 i jest to pożeracz opału i znacznie przewymiarowany wg. mnie. Jakieś 250 metrów do ogrzania. Skłaniałbym się do dolniaka ale brak w nim ruchomego rusztu i awaryjny palnik szamotowy. Proszę o pomoc w wyborze.

Opublikowano

Wyszło: Ile ciepła potrzebuje twój dom -  20,6kW

Czyli piec 24-25 kW a jak wszystko docieplę to 20 styknie.

Opał to głównie węgiel i miał a dodatkowo drzewo z brzozy.

Opublikowano

Moje doświadczenia w dolniaku z miałem są straszne, nie polecam tego paliwa, chyba że mieszać z drewnem lub innym sortem węgla.

Drzewem się nie pali, polecałbym drewno sezonowane brzozowe.

Dom potrzebuje 20kW to jak ocieplisz to 20 styknie ? to zapotrzebowanie na ciepło się nie zmniejszy ? to nie ocieplaj, bo po co ?

Mi się wydaję że teraz potrzebujesz 20kW, a jak ocieplisz to 15-17kW w zależności od grubości docieplenia i współczynnika przenikalności styropianu/wełny. Piec dolnego spalania dobiera się na styk, ponieważ w nim się ciągle pali, nie potrzeba nadwyżki mocy.

Co zrobisz z nadwyżką mocy ? będziesz miał prawie 2x za duży piec. Dla sąsiada oddasz czy w komin?

Niektórzy na siłę chcą potwora w kotłowni co pochłania 3-5kg węgla na godzinę. Ja też przed zakupem chciałem 25kW mieć na 100m2, a potem to forum i czysteogrzewanie.pl przekonało mnie że to nie dobry pomysł i wziąłem 2x mniejszy, chwała im za to. Z doświadczenia wiem że jeszcze mogłem zejść z mocą, ale to nie problem w moim przypadku, bo dom w trakcie budowy to gdzieniegdzie na strychu hula wiatr. Do tego producent przewidział zmniejszanie mocy kotła po przez palnik.

Najlepiej przeprowadzić audyt energetyczny ale najpierw ocieplić, a potem piec kupować. Chyba że piec cieknie jak sito i nie ma wyboru, jeżeli działa to się wstrzymać z zakupem. Jeżeli można pospawać to naprawić i przemęczyć się do końca sezonu.

Może opcja MPM DS 21-25kW z oryginalnym palnikiem i po dociepleniu wstawić 17-19kW palnik.

Jeszcze napisz coś o kominie, bo pionowe wymienniki mają większe wymagania co do ciągu.

Opublikowano

Komin 160x300 wysokość około12 metrów. Dolniak Zębca ma wg. mnie słaby odzysk ciepła a Defro ma dobry wymiennik tylko te awaryjne palniki ceramiczne za 390 zł. i to mnie zniechęca. W Zębcu swk35 prawie wszystko leci w komin

Opublikowano

Dolniak Zębca ma wg. mnie słaby odzysk ciepła...

O jakim dolniaku Zębca piszesz?

Opublikowano

A popiół, który nie został przerusztowany nie ogranicza przepływu spalin? Ciekawa logika. Ten "słaby odzysk" ciepła może wbrew pozorom utrzymywać Twój komin w należytym stanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.