Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ponar Eko Uszkodzony Palnik Brucer

Slaveta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem posiadaczem kotła Ponar Eko 26KW który po 5 sezonach wyzionął ducha a dokładniej uszkodził się palnik Brucer.

Uszkodzenie polega na tym że najpierw całkowicie zaciął się motoreduktor Nordowski (zakupiłem nowy) a po dwóch dobach pracy ślimak na wysokości dmuchawy pękł na pół.

Po oględzinach rury retorty wytarło w miejscu pęknięcia ślimaka żeliwo i sprawa załatwiona calkowicie.

Poradźcie mi Koledzy jaki teraz palnik mam zakupić który będzie pasował bez albo z małymi przeróbkami do tego kotła i co najważniejsze współpracował ze sterownikiem eCoala.

Po krótkiej lekturze internetu mam swoje typy ale jestem ciekawy co mi możecie zaproponować.

Dzięki z góry pozdrawiam Sławek

Opublikowano

Nie wiem jak inni ale ja jestem zwolennikiem obrotowych palnikow np AZPP lub ktorys z grupy  ARDEO  czy  PANCERPOL   ;)  :D

Opublikowano

Zastanawiałem się nad opcją Batory 25 albo poprawionego Brucera ekoenergii który jest opcją najtańszą ale mało perspektywiczną.

Ciekawą opcją jest też Ardeo Iron R ale ciekawe czy to będzie współpracować z eCoale-m.

Prawda jest taka że kupując teraz ten palnik myślę przyszłościowo o nowym wymienniku bo jeżeli retorta wytrzymała tylko 5 lat to patrzeć jak zaraz wymiennik  się rozszczelni i będzie pozamiatane.

Zastanawiam się też nad zastosowaniem mniejszej mocy palnika do tego kotła ale czy to będzie dobrze działać?

Opublikowano

Ardeo ma największą ramką i wymaga największej przeróbki

Bez większych przeróbek wsadzisz batory

Jak zima nie spalałeś więcej jak do 40kg towaru, to patrz na najmniejszy model

jak głównie idzie Ci <20kg, to ten średni będzie palił bliżej kosza (nieco lepiej jak brucer, bo japę paleniska ma jednak mniejszą, ale nadal nie optymalnie dla takiego spalania)

Mając sprawny motoreduktor - zostawiasz go.

Ramkę kosza masz teoretycznie od ekoenergii, sęk w tym,że brucery nie miały żadnych otworów technologicznych i może być róznie powiercone

Tak się składa,że akurat u nas szły kosze do palników ponar-a, nawet dzisiaj taki do starszego ponara wysyłam, tam jest ramka kosza 17 x 23cm i rozstaw wiercony na 17cm na 15cm. Ramkę pod batory idzie za 50zł machnąć (przejściówka, aby kosz pasował)

Skrobnij na priva to Ci wszystko opiszę

Opublikowano

Średnio idzie mi około 20kg towaru na dobę przy temp. wewn. 22 stopnie.

Do ogrzania mam parter około 150m2 ale w przyszłości może jeszcze dojdzie z 60m2 poddasza które na dzień dzisiejszy jest pod wielkim znakiem zapytania ale muszę w razie czego wziąć zapas na to poddasze.

Faktem jest że kocioł mam chyba galancie przewymiarowany bo brucer palił blisko kosza i do tego nisko w palniku, retorta nagrzewała się na wysokości dmuchawy do 70 stopni. Często też się odstawia, tylko w mrozy -20 zaczynał pracować w trybie ciągłym.

Czy ten mniejszy batory dobrze będzie współpracował z dużym wymiennikiem? Boję się sytuacji że palnik będzie dawał na maxa a i tak nie dogrzeje mi wody w kotle do odpowiedniej temp.

Opublikowano

W większym wymienniku będziesz miał dobrze dopasowany palnik

spokojnie da radę, jak mówię bez mrugnięcia okiem na większości paliw do 35-40kg/24h

a jak musisz w mrozy łyknąć więcej pod 50kg, to kupić parę worasów dobrego, kalorycznego o niższej spiekalności, np. Anmag Gold, Jaret-Plus.

Patrz na 80%dni sezonu, czyli tam, gdzie spalasz to do 20kg,

ten średni ma wielkość wyjścia na paliwo między brucerem a tym małym batorym

albo inaczej średni jest delikatnie większy pod względem wyjścia na paliwo od ekoenergii 25

Opublikowano

Kurcze możesz mieć rację z tym palnikiem.

Zmierzyłem teraz koronę brucer-a i wyjście na opał jest szer 10cm i długość około 18cm. Między batorym 10KW a moim brucerem jest różnica w długości otworu wyjścia na opał około 8cm.

Licząc że nigdy praktycznie nie widziałem żeby u mnie brucer palił się całym palnikiem tylko jego częścią od strony zasobnika wychodzi na to że jednak jest na korzyść batorego który pewnie będzie się palił całym otworem wyjściowym.

Opublikowano

Nie będzie na środku kotła, będzie bliżej ściany z koszem

Na środku by Ci wyszło, jakbyś miał wymiennik o szerokości 32-33cm.....

w wymienniku o szerokości 36cm już nie wychodzi centralnie

zaraz Ci to zmierzę dokładnie i podam

więc tak:

przy tym małym od płyty montażowej do końca palnika z założonym paleniskiem jest ok.29,5cm

środek paleniska liczony od płyty montażowej wypada na ok. 19,5cm

mały ma wymiar wyjścia na paliwo dołem ok.10x10cm i rozszerza się ku górze, strefa napowietrzania to wymiar ok. 12,5 x 12,5cm

przy tym średnim od płyty montażowej do końca palnika z założonym paleniskiem jest ok.36cm

środek paleniska liczony od płyty montażowej wypada na ok. 24cm

średni ma dołem wymiar otworu na wyjście na paliwo ok.10 x 15cm i rozszerza się ku górze, w strefie napowietrzania jest to ok.17,5 x 13cm

pyknę Ci jeszcze foto porównawcze

post-1687-0-66515700-1477483515_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki za informacje.

Przekonałeś mnie do tego mniejszego palnika tylko martwi mnie to że nie będzie na środku wymiennika co nastręcza dalej problem z umieszczeniem deflektora.

Szerokość wymiennika mam 50cm więc ten średni palnik by był idealny i pewnie trzeba będzie się na niego zdecydować. Sprawa do przemyślenia.

Opublikowano

Brucer przecież tez w wymienniku 50cm nie był na środku, on był bardzo krótki, a dodatkowo jak palił sie przy koszu, to pewnie jeszcze bliżej w realu jak ten mały batory.

Sam zdecyduj, czy bardziej Ci o wygląd chodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.