Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapowietrzony Bojler

Andrzej8391

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! jestem tutaj nowy wiec wyrozumialosci. Mam problem z bojlerem a mianowicie nie moge go odpowietrzyc rura ktora doprowadza ciepła wode do wezownicy jest w polowie ciepłą a pozniej zimna (napewno zapowietrzona), rura ktora idzie do bojlera jest polaczona z zbiornikiem wyrownawczym. Mam wrazenie jak odkrecam srubunek przy bojlerze to leci woda ze zbiornika wyrownawczego a nie odpowietrzam tej konkretnej rurki. Jakies pomysly?? dodam ze probowalem zakrecic wszystkie grzejniki na 0 pompe ustawic na 3 i moze by przecisnelo ale dupa dochodzi do pewnego momentu i nic. Nie wiem co robic!! jak nie wy to kto... chyba ze pan edek z krainy kredek ;)

post-69723-0-48670900-1477096412_thumb.jpgpost-69723-0-76799000-1477096424_thumb.jpg

Opublikowano

Juz wszystko wiem sam do tego doszedłem, tematu nie ma... poprostu jeszcze raz uzupelnilem instalacje woda i przepchalo drania wszystko OK ;)

Opublikowano

Sądząc po przyłączach to wygląda mi na wymiennik płaszczowy nie wężownicowy.Sprawdź czy masz odkręcony odpowietrznik automatyczny,ten czerwony kapturek.Wrzuć zdjęcie połączeń od dołu.

Za mało było wody,nie było obiegu.

Opublikowano

Niestety dalej nie grzeje!! po ponownym dolaniu wody do instalacji i odpowietrzeniu bojlera, rzeczywiscie poszlo powietrze, myslalem ze juz zrobilem, ale niestety dalej ten sam problem zatrzymuje sie w jednym miejscu i dupa! nie wiem co mam robic, rzeczywiscie to nie wezownica tylko plaszcz wodny, a jak ma dzialac ten odpowietrznik, nie umiem znalezc w necie opisu dzialania tego ustrojstwa. Zrobilem tez probe pozarkrecalem zawory na grzejnikach przy rozpalonym piecu myslalem ze przepcha ale niestety, prawie zagotowalem wode ale nie przepchalo. Jest to troche dziwne, bo jak dolewalem wody do instalacji to jeszcze bylo troche ciepla w rurkach k 30'C, wiec dalo sie wyczuc czy przepycha w rurkach wode no i tak bylo to teraz nie rozumiem czemu dalej problem zostaje nierozwiazany. Ponizej dodaje zdjecie dolnych rurek.

post-69723-0-62475700-1477141580_thumb.jpg

Opublikowano

A to naczynie jest otwarte ?

Opublikowano

Tak otwarte, przelew jest podlaczony do kanalizy

Opublikowano

Naczynie jest za nisko - trzeba podnieść naczynie lub opuścić bojler.

Gdzie jest pompa?

pompa jest w piwnicy k pieca 

Opublikowano

Na rurze powrotniej z bojlera nie ma czasem syfonu?

Opublikowano

Poluzowalem srubunek, woda poleciala zadnego powietrza. Powrot z bojlera do pieca jest w scianie ale jak pisalem poluzowalem srubunek nie bylo powietrza tylko woda!

Opublikowano

Na rurze powrotniej z bojlera nie ma czasem syfonu?

Nie napewno nic takiego nie ma przy piecu sa dwa zawory a po mniedzy nimi jest pompka??

Opublikowano

Masz syfon tutaj 

post-2974-0-63893400-1477156014_thumb.jpg

Wrzuć zdjęcia jak jest przy kotle albo narysuj schemat

Opublikowano

daj zdjęcie

post-69723-0-99017400-1477157610_thumb.jpg

post-69723-0-35255600-1477157636_thumb.jpg

Opublikowano

Tak pompka kreci, pompka musi dzialac bo kaloryfery sa gorace... tutaj problem jest chyba w tym zbiorniku, jest taka mozliwosc ze woda w zbiorniku wyrownawczy nie pozwala przecisnac wody do bojlera?? nie wiem czy ale wczesniej mialem za malo wody w instalacji chyba nawet nie bylo w zbiorniku wyrownawczym i bylo gites zadnych problemow ale nie jestem na 100% pewny. Jest taka mozliwosc??

Opublikowano

Gdzie jest podłączony powrót z bojlera?

post-69723-0-92532000-1477161919_thumb.jpg

Opublikowano

w scianie! ale nie mam pojecia gdzie idzie ta rurka (pewnie do piwnicy). W poniedzialek przychodzi gosc ktory mi to robil, bo wczesniej poprzedni wlascicel mial tylko bojler elektryczny a ja zmienilem go na bojler z plaszczem wodnym... wiec zobaczymy co zrobi, narazie niestety ale musze wlaczac bojler pod prad :]

Opublikowano

ale o ile?? on juz i tak jest nisko tzn dol bojlera to ok 2m, myslisz ze to pomoze?? a moze lepiej podniose zbiornik wyrownawczy i dam go na strych??

Opublikowano

Oczywiście zbiornik byłoby najlepiej podnieść o 2m lub więcej.

Na starym miejscu może byłoby dobrze i na pewno zgodnie z przepisami jakbyś dał do zbiornika osobną rurę wprost z kotła.

Obecnie masz źle hydraulicznie i źle wg przepisów montażu naczynia przelewowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.