Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie Pieca Co

zbigst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem i był bym wdzięczny jak ktoś by mi pomógł. Za ok miesiąc będę wymieniał instalacje co, a właściwie piec. Piec mam już wybrany, Komfort Eko PZ 20kW. Obecne ogrzewanie jest grawitacyjne i jest podłączony zasobnik CWU – działa tylko w okresie grzewczym. Chciałbym, aby z zasobnika CWU można było korzystać przez cały rok. Nie wiem jak wykonać podłączenie. Problem jest taki iż naczynie przelewowe jest na końcu układu zasilającego i nie ma możliwości tego przerobienia oraz powrót jest z dwóch stron pieca. Proszę o poradę jak podłączyć pompy, zawory (zawór trójdrożny/czterodrożny)

post-69416-0-61270200-1476728075_thumb.jpg

Opublikowano

Nie mam możliwości innego podłączenia naczynia. Instalacja grawitacyjna była wykonywana 20 lat temu i działała poprawnie. Zmiany zamierzam przeprowadzić tylko w kotłowni. Czy nie można zastosować zaworu trój/czterodrożnego na powrocie?

Opublikowano

A właśnie, że nie jest, zerknij na miejsce montażu pompy na powrocie.

Opublikowano

4d.jpg

1. Kocioł
2. Pompa C.W.U.
3. Zawór zwrotny
4. Rura przelewowa
5. Przelew
6. Naczynie przelewowe
7. Zasilanie zbiornika c.w.u.
8. Zasilanie instalacji c.w.u.
9. Pompa c.o.
10. Zawór termostatyczny
11. Grzejnik
12. Termometr (za zaworem mieszającym)
13. Zawór różnicowy
14. Powrót c.o.
15. Zawór mieszający (4d)
16. Powórt główny
17. Zasilanie c.o.
18. Powrót instalacji c.w.u.
19. Powrót zbiornika c.w.u.

Opublikowano

Jest ten problem jak pisałem w pierwszym poście nie mam możliwości zmiany miejsca zainstalowanego naczynia przelewowego. Jest zainstalowane na zasilaniu grzejników

Opublikowano

To musisz zrobić tak jak w poście #4 tylko pompa musi być przeniesiona między powrót kotła a zawór 3d(pompa ma zaciągać przez zawór) i zawór różnicowy tam niepotrzebny

Opublikowano

Ale czy na pewno pompa ma być między zaworem 3d, a kotłem - jak ma działać krótki obieg gdy jest już właściwa temperatura w pomieszczeniach, a kocioł powinien się "przepalić". Jedyne wyjście to chyba zawór 3d ze sterowaniem automatycznym

Opublikowano

Tak właśnie ma być. Nie wiem o co Ci chodzi z tym krótkim obiegiem - jak pomieszczenia się dogrzeją(termostaty na grzejnikach się zamkną - zakładam że je masz) to woda krąży w obiegu kotłowym (kocioł - zawór 3d -kocioł)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.