Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Awaria Podajnika Ślimakowego

Slavior111

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam defro komfort eko 15kw od 4 lat. Parę dni temu zawiesił się ślimak z tym że nie elektronicznie tylko mechanicznie.i to na parę godzin bo aż temperatura spadła i prawie wygasło. Czy ktoś wie jaka jest tego przyczyna? Dodam jeszcze że piec jest regularnie czyszczenie. Czy może być to już jego koniec (ślimaka)?

Opublikowano

Skoro paliwo się klinuje w podajniku to pewnie ślimaka już nie ma. Wymontuj go i sprawdź w jakim jest stanie.

http://hydro-solar.pl/jak-wymienic-slimak-w-kotle-na-ekogroszek/

Jak będzie miał duże braki to zamawiaj nowy, a w tym czasie pal na ruszcie awaryjnym chociażby drewnem.

Opublikowano

Kondensator wymień w silniku koszt 10zl , miesiąc temu miałem taka sama sytuacje ślimak zawiesił się i piec zgasł, wymiana kondesatora i po problemie ,   ja akurat mam model duo uni z 2012r i ślimak po wyjęciu jak nowy.

Opublikowano

A gdzie kupię ten kondensator przez neta u producenta czy w markecie? I czy parametry muszą być idealne czy może być maleńka rozbieżność?

Opublikowano

Ja na twoim miejscu wyjął bym jednak slimak jeśli bedzie w dobrym stanie to wymieniasz kondensator ja wsadziłem troszkę mocniejszy bo przez pomyłkę kupiłem zły ale smiga od 2 lat bez problemu..Nie misisz wcale u producenta parametry tylko zapisz sobie i na alledrogo czy w markecie gdzie tam sobie znajdziesz koszt ok.20zl z przesyłką

Opublikowano

Dziękuję za pomoc i trochę się podłamałem. Zimą za pasem i zaś wydatek. Koszty ślimaka pewnie z 250 zł. A tak z innej beczki jaki najlepiej ekogroszek kupić? Właśnie dzisiaj dotarł do mnie eko z Wesołej ale jeszcze nie zasypywałem.może jakieś namiary na coś dobrego i za rozsądne pieniądze.

Dzięki wielkie.

Opublikowano

A mieliście taka sytuacje ze ślimak nie chce iść do przodu? U mnie dziś widze ze idzie do przodu, zaraz się cofa do tyłu i buczy. Co to oznacza? Że zawleczka jest zerwana? Ta podkładka na slimaku jest peknieta. 

Edit. Dostałem informacje ze zablokowany podajnik. Ma ktos instrukcje jak wyciagnac zawleczke? I jak dokladnie ma byc (wymiary)? Jeszcze nie paliłem tydzien i strzeliła :) Trzeba miec szczescie!

post-64140-0-56210700-1476894532_thumb.jpg

Opublikowano

To mi wygląda na nowy motoreduktor bez zawleczki. On ma autorewers i zdaje się 3 razy próbuje się cofnąć i jeszcze raz przepchnąć eko. Jeśli mu się to nie udaje to rzuca błąd. Przynajmniej tak to jest opisane w mojej instrukcji do kotła. Jeśli po tym ślimak nie ruszy trzeba usunąć przyczynę zablokowania ale zawleczki tam nie ma.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dokładnie tak było. Czyli muszę wyczyścić podajnik i tam szukać przyczyny?

Opublikowano

Niestety tak. Może jakiś drut się wkrecił albo grubsza bryłka węgla.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.