Endryu Opublikowano 15 Października 2016 #1 Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) Witam, wynajmuję mieszkanie i jest ogrzewanie piecem gazowym , z którym za dużo styczności nie miałem, dlatego nie wiem jak uzupełnić wodę w obiegu. Odpowietrzyłem grzejniki, co skutkowało spadkiem ciśnienia na piecu. Czytałem że minimalnie to 0,5 bara, więc chciałem dolać wody. Tylko naprawdę nie wiem jak. Domyślam się ze do jednego z zaworów, z oznaczenia i schematu pieca obstawiałbym pierwszy zawór po lewej, tylko w jaki sposób ( chociaż teraz zauważyłem jeszcze jeden dziwny z tak jakby nakrętką, to teraz nie mam pewności )? Prześledziłem instalacje i nie zauważyłem innych zaworów. Oraz drugie pytanie czy to normalnie, ze gdy piec jest wyłączony to ciśnienie spada prawie do 0, a gdy go włączam np po dniu jak mnie nie było w domu podczas grzania sukcesywnie rośnie do mniej więcej 1/2 między 0 a 1 bar. Załączam zdjęcie pieca od dołu oraz dokładną nazwę i specyfikacje. Edytowane 15 Października 2016 przez Endryu Cytuj
sambor Opublikowano 15 Października 2016 #2 Opublikowano 15 Października 2016 W tym kotle wodę dolewa się w środku kotła - punkt 16 na zał rysunku, dodatkowo należy kocioł odpowietrzyć , odpowietrznik - poz 1 na rys poniżej. Do tych czynności wyłącz kocioł z sieci el i zamknij gaz. Cytuj
Endryu Opublikowano 15 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 15 Października 2016 Dziękuję bardzo już znalazłem, zdjęcie poglądowe dla ludzi, którzy by tego szukali, wystudziłem instalacje, jakie ciśnienie jest najoptymalniejsze ? http://imgur.com/a/a076H Cytuj
sambor Opublikowano 15 Października 2016 #4 Opublikowano 15 Października 2016 Około 1 bara na zimno Cytuj
remol76 Opublikowano 26 Lutego 2018 #5 Opublikowano 26 Lutego 2018 (edytowane) Witam. Mam pytanie i może ktoś zna odpowiedź. Mam taki kocioł Buderus Logomax U004-24K stary nie powiem chile temu działał a ostatnio zastrajkował. Nie grzeje wody Co ani Cwu odpala i za chwilę gaśnie wtedy zapala się czerwona kontrolka przy której są takie dwie pionowe kreseczki. Zauważyłem że nagrzewnica z rurkami przy niej jest gorąca szybko się nagrzewa i po chwili się wyłacza mam wrażenie że to czujnik NTC go wyłącza bo rurek nie można dotknąć takie gorące.Natomiast rurki poniżej kotła przy zaworach już są zupełnie zimne. Brakuje też wody w instalacji ale zupełnie nie wiem jak ją uzupełnić nie mam tam żadnego zaworku do uzupełniania? Edytowane 27 Lutego 2018 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 26 Lutego 2018 #6 Opublikowano 26 Lutego 2018 (edytowane) Ten kocioł ma zawór napełniania wewnątrz - pomiędzy prawą rurą - czyli powrotnej z CO i rurś zimnej wody jest kranik do uzupełniania wody w inst CO Trzeba zdjąć maskownicę z przodu i odnaleźć ten zaworek. Napełnia się do 1-1,5 bara. Znalazłem stary opis, poz 24 na rys poniżej Edytowane 26 Lutego 2018 przez sambor Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi