Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzejnik Nie Grzeje

endurance

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników. Na wstępie chciałbym powiedzieć, że przejrzałem pół "internetów" 1/3 wyszukiwarki google i zasięgnąłem opinii "ekspertów".  Mój problem jest następujący: ostatnio miałem wymieniany piec CO - węglowy (obwód zamknięty) i w trakcie wymiany stwierdziłem, żeby hydraulik dołożył dodatkowy grzejnik. Wszystko pięknie pogrzał chwilę i do dnia dzisiejszego zimny. Grzejnik odpowietrzony, pompka sprawdzona, ciśnienie w obwodzie również wg wskazań. Dzisiaj hydraulik powrócił powiedział, żeby spuścić trochę wody przez zawór odpowietrznika i powinno grać. Jak na "profesjonalistę" przystało spuściłem trochę wody i dalej kicha. Sprawdziłem również czy nie jest zapchany odkręcając rurkę powrotu łączącą 2 grzejniki wtedy woda jak by przepłynęła i natychmiastowo biały grzejnik zrobił się gorący. Ma ktoś pomysł co może być nie tak? Czy spotkałem typowego fachowca, który odwalił fuszerkę. 

ps. grzejnik wypoziomowany
ps2. w załączniku przedstawiam zdjęcie podłączenia grzejnika
ps3. wszystkie grzejniki grzeją oprócz białego (aluminiowy)
ps4. link do fotki:
http://oi65.tinypic.com/33ytdoy.jpg

Z góry dziękuję za MERYTORYCZNĄ krytykę.

post-69440-0-61121700-1476119840_thumb.jpg

Opublikowano

Taki układ aby działał musi być zasilany po przekątnej - tj zasilanie podane na górę grzejnika brązowego a powrót z dołu grzejnika białego - tam gdzie stoi ta miska.

Grzejnik biały ma większe opory niż brązowy, więc  cała woda zasuwa przez żeliwny

Opublikowano

A czy ten brązowy grzeje cały? sprawdź to ostatnie żeberko przy podłączeniu pexa, myślę że  brązowy może być zapowietrzony. Nawet gdyby ten biały miał większe opory to może słabiej ale i tak by grzał

Opublikowano

Tak jak narysował Hermogenes, ja wtedy jak pisałem nie bardzo mogłem rysować, ale o to się rozchodziło

Oczywiście im większy przekrój łącznika grzejników tym lepiej, rura powrotna to min PEX20, a nie 16.

Opublikowano

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc jutro przyjdzie "majster" będzie przerabiał. Zobaczymy co z tego wyjdzie o efektach dam znać.

Przepraszam, że w tym samym wątku. Mam jeszcze jedno pytanko co do czujnika temperatury. Czy jest możliwość zamontowania / wkręcenia czujnika temp. DS18B20 (ten na zdjęciu) prosto do pieca tam gdzie jest miejsce na termometr? Obecnie jest on zamontowany na rurze wychodzącej z pieca ale temperatury jak się można domyśleć trochę odbiegają (zanim rura się nagrzeje etc..). Ma ktoś jakiś pomysł?

zdjęcie czujnika:
ds18b20-waterproof.jpg

Opublikowano

Nie wiem gdzie masz obecnie termometr ale jak masz szklany to tam możesz włożyć, raczej w wodzie zanurzony być nie może to nie taki typ, z tym że ten DS18B20 współpracuje tylko z dedykowanymi miernikami.

Opublikowano

Aby wstawić taki czujnik do kotła potrzebna jest tuleja pomiarowa wkręcana w kocioł w niej umieszcza się czujnik.

Typowe tuleje mają różne średnice na czujnik, nie wiem jaki jest rozmiar tego czujnika, ale powinna wystarczyć średnica 6mm, jak nie to są jeszcze fi 8, 10 i 12mm.

długość taka aby cały czujnik był w otoczeniu wody.

przykładowe tuleje http://sklep.letorex.com.pl/watts-tuleja-pomiarowa-62-mm-p-1769.html

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałbym Państwu serdecznie podziękować grzejnik podłączony tak jak wyrysował to @Hermogenes. Działa idealnie! Czujnik zamontowany jak poradził @mittek również działa bardzo dobrze - różnica +-2st. Uważam temat za zamknięty i jeszcze raz gorąco dziękuję ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.