jojoro Opublikowano 10 Października 2016 #1 Opublikowano 10 Października 2016 Czy po sezonie grzewczym powinno się spuszczać wodę z całej instalacji? Większość moich znajomych, nawet "opieka" kotłowni w pobliskiej szkole tak robi. Dlaczego? Mnie wydaje się to bez sensu, bo ciągłe dolewanie i upuszczanie wody wprowadza ciągle nowe zanieczyszczenia, powietrze (w obiegu zamkniętym). Ja nigdy z układu wody nie spuszczałem (chyba że do remontu, wymiany rury itp.). Czy to błąd?
mittek Opublikowano 10 Października 2016 #2 Opublikowano 10 Października 2016 Uważam, że nie powinno się wody spuszczać z układu, przede wszystkim korozja.
Gość jacek61 Opublikowano 10 Października 2016 #3 Opublikowano 10 Października 2016 Ja nigdy nie spuszczałem wody i stare 40 letnie czarne rury są w środku zupełnie zdrowe co samo mówi za siebie.
Przemyslaw85 Opublikowano 10 Października 2016 #4 Opublikowano 10 Października 2016 Jak nie ma potrzeby to nie spuszczać. W starym domu woda w przeciągu 14 lat była spuszcza 3 razy. Uszkodzony zawór kulowy przy piecu, wymiana grzejników na aluminiowe, wymiana pieca. Woda przy spuszczaniu zawsze krystalicznie czysta.
Hermogenes Opublikowano 10 Października 2016 #5 Opublikowano 10 Października 2016 Ja stosuję "CH" i nawet jak spuszczam to do beczki (2 x przez 20 lat) potem do instalacji na powrót.poz Hermogenes
kazimip Opublikowano 19 Października 2016 #6 Opublikowano 19 Października 2016 Dopóki w rurach i kotle jest woda do metalu nie ma dostępu powietrze w dokładnie tlen, który utlenia związek zwany wapniem, co powoduje ich " zarastanie" Wprawdzie nie dotyczy to rur miedzianych,pex ale odkłada się w "łożyskach "pomp co, w ścianach kotła co powoduje powstanie "izolacji cieplnej" od wewnątrz układu. prócz straty wody, oraz straty energii na jej"odgazowanie" po ponownym uzupełnieniu instalacji spuszczanie wody według mnie nie ma najmniejszego sensu dziękuję.
MariuszP Opublikowano 29 Listopada 2017 #7 Opublikowano 29 Listopada 2017 Witam nie chciałem zakładac nowego tematu więc zapytam tutaj mianowicie jutro przychodzi fachowiec do wymiany kotła i mam spuścic wode z instalacji czy moge pozakrecac zawory na grzejnikach i spuścić tylko z kotła i rurek a potem przy napełnianiu instalacji odkrecic grzejniki czy moze lepiej oprożnić całą instalację?
pilotg Opublikowano 30 Listopada 2017 #8 Opublikowano 30 Listopada 2017 jak zawory sa na zasilaniu i powrocie to możesz pozakrecac . zakręcenie tylko zaworu zasilającego nie ma sesu woda spłynie powrotem
MariuszP Opublikowano 30 Listopada 2017 #9 Opublikowano 30 Listopada 2017 Tak mam zawory na zasilaniu i powrocie.Instalacja nie tak dawno była napełniana więc syfu raczej tam nie ma. Dzięki zaodp.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.