Hanys18 Opublikowano 7 Października 2016 #1 Opublikowano 7 Października 2016 Witam. Posiadam taki piec w domu http://www.dworekbis.pl/20-Ogrzewacz-pomieszczen-PG.htm i do tego mam pompe POMPA OBIEGOWA HALM HUPA-Solar 25-6.0 U 180 DOMAR i do tego mam podlaczone 7 kaloryferow + bojler 80litrow Mam 60 stopni na piecu to osotani kaloryfer ktory jest powrotem jest do polowy zimny czasem zdarza sie ze tylko powrot ale to jesli jest wyzsza temperatura. Byla czysta woda nalewana , odpowietrzałem wszystko ! :) Myslicie ze za slaba pompa obiegowa na ten piec ? prosze o wasza pomoc ! :) Dziekuje Pozdrawiam
hajtaler428 Opublikowano 7 Października 2016 #2 Opublikowano 7 Października 2016 Ta pompa na taką instalację jest za duża. Pompa 25/40 na 1 biegu to wszystko co powinieneś mieć. Co znaczy że ten kaloryfer jest powrotem? Prawdopodobnie błędy w instalacji. Jeżeli bojler i CO jest na jednej pompie to spróbuj przydławić zawór powrotny na wężownicy lub całkiem zamknij go na czas próby i zobacz czy będą wszystkie grzejniki ciepłe Jest wysoko w dziale wątek gdzie kolega ma podobny problem Najlepiej wrzuć schemat instalacji, jak podłączone naczynie
Hanys18 Opublikowano 7 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 7 Października 2016 piec stoi w kuchni podlaczony z pompa :) a bojler 80l i nad nim mam bojler [/size]wyrównawczy, ale rurki do kaloryferow mam o srednicy 15
hajtaler428 Opublikowano 7 Października 2016 #4 Opublikowano 7 Października 2016 Masz zawory na wejściu i wyjściu do bojlera|? Jeżeli tak to zamknij je całkiem i zobacz co będzie z grzejnikami
Hanys18 Opublikowano 7 Października 2016 Autor #5 Opublikowano 7 Października 2016 bojler aktualnie dzis wylaczony jest :) a to tylko jest problem z jednym kaloryfelem ostatnim
hajtaler428 Opublikowano 7 Października 2016 #6 Opublikowano 7 Października 2016 Wiem że problem jest z grzejnikiem - potrafię czytać lecz problem może byc przez obieg w bojlerze a tego nie wiadomo bo Twój opis jest mało szczegółowy Jak to bojler wyłączony - zakręcone są zawory na nim czy jest osobna pompa do grzania CWU? Wstaw schemat tej twojej instalacji albo zrób lepiej zdjęcia i wstaw bo te opisy Twoje to niejasne jakieś.
sambor Opublikowano 7 Października 2016 #7 Opublikowano 7 Października 2016 Panowie, źle podchodzicie do problemu - jest piątek , weekend i zamiast się cieszyć że pół grzejnika grzeje to marudzicie , że połowa jest zimna :P
hajtaler428 Opublikowano 7 Października 2016 #8 Opublikowano 7 Października 2016 Haha - w sumie dobre podejście charakterystyczne dla minionego ustroju - widzieć same pozytywy. Tak jak w Kabarecie Tey: - Panie kierowniku traktor się zepsuł, koło się przebiło - Zaraz tam się popsuł, a ile kół jest dobrych? - No trzy - To nie można tak tego powiedzieć? Że trzy są dobre? - Przecież to to samo -Ale jak brzmi...
Hanys18 Opublikowano 7 Października 2016 Autor #9 Opublikowano 7 Października 2016 Wiem że problem jest z grzejnikiem - potrafię czytać lecz problem może byc przez obieg w bojlerze a tego nie wiadomo bo Twój opis jest mało szczegółowy Jak to bojler wyłączony - zakręcone są zawory na nim czy jest osobna pompa do grzania CWU? Wstaw schemat tej twojej instalacji albo zrób lepiej zdjęcia i wstaw bo te opisy Twoje to niejasne jakieś. to jest bojler wyrownawczy http://i.imgur.com/lNwuvaV.png a tu jest bojler 80l ktory moze byc podlaczony do piec i pod prad http://i.imgur.com/L45LgWt.png tylko trzeba przekrecic ten czerwony zawor a w kuchni mam piec i pompe
sambor Opublikowano 7 Października 2016 #10 Opublikowano 7 Października 2016 Narysuj na kartce jak są te grzejniki połączone i daj fot. Inaczej nie dojdziemy do ładu z tą inst.
Gość miki1212 Opublikowano 7 Października 2016 #11 Opublikowano 7 Października 2016 Miałem podobnie dwa ostatnie kaloryfery do połowy chłodne bez względu na to czy pompka na pierszym biegu czy na trzecim, pomogło kryzowanie. Kaloryfery najbliżej kotła kryzowałem na zaworach termostatycznych zwłaszcza te najmniejsze na 3 te większe na 5 i instalacja zaczęła równo grzać, nawet zachowanie zaworu 4D się poprawiło widocznie przepływ był za wysoki w najmniejszych grzejnikach najbliżej kotła i woda krążyła wkoło zamiast powoli nagrzewać całą instalację. Generalnie trzeba ustawiać na czuja ale jest to do zrobienia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.