Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekogroszek

Slavior111

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jaki i gdzie najlepiej kupić ekogroszek w Trójmieście. Do tej pory kupowałem polski oszukany i mokry.oraz ekobran z Braniewa i najlepiej się wypalał i b. Suchy 850pln za tonę może ktoś coś?

Opublikowano

Może ktoś ma nastawy na ekogr. "czarna perła" by nie robiły się "kalafiory"

Opublikowano

dokładnie - czarna perła mimo małej kaloryczności spieka - żar skleja się w palenisku i robią się kalafiory i jest masa popiołu - u mnie ten opał się nie sprawdził, nawet jak dałem minimalny nadmuch to i tak lubił spiekać, u mnie za to dobrze się sprawdza Wesoła Mysłowice - jest trochę drobnych koksów ale ma moc i jest mało popiołu.

Opublikowano

Może ktoś w końcu coś doradzi bo sami wiecie jak się można nadziać na kupowaniu przez internet

Opublikowano

Zrobiłem najniższy nadmuch,  zmniejszyłem podawanie, skróciłem czasy i dalej kaplica....może tylko więcej popiołu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Czy może ktoś napisać co się na temat ekogroszek wesoła kupiłem narazie 1 tonę dodam tylko że mam pięć DEFRO KOMFORT EKO że sterownikiem st37n. Może jakieś ustawienia żeby dobrze się paliło.sam już nie wiem co mam kupić i gdzie? Na Pomorzu nie ma zbyt wiele możliwości pozostał tylko internet.POMOCY!!!

Opublikowano

Kupił na Hurtownia opału pl.nawet suchy.trochę mi się zpieka 890pln za tonę z dostawą

Opublikowano

Mocny powiadasz.to ciekawe jak będzie z wydajnością 130m2 piec 15kw dom ocieplony 10cm styropian budynek ma 8 lat bez podłogówki same grzejniki Kermi

Opublikowano

Teraz to ok 10kg może trochę więcej.jak paliłem innym opałem to też tak mi schodziło jest szansa że ilość węgla zmaleje? Wiem że zależy od pogody ale jaka by nie była temperaturę na piecu mam 55st. Mam nadzieję że w końcu trafiłem z opałem po 5 latach

Opublikowano

wopi6 mi przy czarnej perle robia sie tylko delikatne kalafiory,jakwybieram z pieca popiół to sie rozpadają.Piec chodzi w pidzie nic nie ustawiam.Ogolnie ok no i cena 600pln z dostawa do domu we wrzesniu.

Opublikowano

1,5-2 tony pójdzie max. bo to mały domek, ile ci idzie teraz na dobę koło 10kg? czy mniej?

Witam.
W nawiązaniu do tematu "ekogroszek wesoła". Schodzi mi troszkę więcej jak 10kg może 12kg na dobe. jak myślisz jest ok? Czy coś kombinować? Pewnie więcej spali jak będą mrozy

Opublikowano

Ja pale drugi sezon ekog z wesolej. Nie mam porownania do innych ale z moich obserwacji wychodzi ze to dobre eko. W zeszlym sezonie jak jeszcze nie umialem palic spalanie kosmiczne 22-35kg/doba i spieki, spieki i jeszcze raz spieki.

Teraz spalam 8kg /doba popiol drobny jak maka z minimalna iloscia malych spiekow, ktore rozpadaja sie w palcach.

Przekonalem sie, ze eko z wesolej czy mokre czy suche pali sie trudno na duzych mochach z duza iloscia tlenu. Mi tworzyly sie spieki a piec wcale tak szybko sie nie nagrzewal. Teraz gdy pale w pelnej modulacji tj. piec ciagle pracuje na mocy 5-30% woda non stop krazy w ukladzie kotlowym i  ma temp. 60 stopni eko sie bardzo wolno pali i dzieki temu dopala i powietrza jest wsam raz.

Pow. domu 128 m2 (100% podlogowka) dom ocieplony 15 cm styropianem, 10 cm strop. Kociol 19 kW palnik duza ekoenergia

Opublikowano

W nawiązaniu do tematu eko z Wesołej.po namyśle na razie nic nie będę kręcił i tak zostawię do zimy. Zobaczę ile spali jak się konkretnie ochłodzi. A tak na marginesie to co myślicie żeby może palić ekogroszkiem i podrzucić trochę drzewa np brzozy bo mam tego w brud.wtedy powinien jeszcze mniej spalić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.