adamp4 Opublikowano 11 Września 2016 #1 Opublikowano 11 Września 2016 Witam.Posiadam w domu piec na węgiel / drewno (zasypowy) podpięty do instalacji C.O. W tym roku z ojcem chcemy założyć / zakładamy piec gazowy i chcemy go podpiąć do istniejącej instalacji C.O. Wiem, że do jednej instalacji można podpiąć oba piece równocześnie, ale trzeba przepinać zawory. Tak ma kuzyn, ale jak pali piecem zasypowym i np. zaśnie, to się zawory same nie przepną na piec gazowy.Mam pytanie, czy jest jakieś sterownik + elektrozawory, który by przepinały mi automatycznie piece w instalacji C.O.?Pozdrawiam.
Gość mak Opublikowano 11 Września 2016 #2 Opublikowano 11 Września 2016 Żadne zawory nie są Ci potrzebne. Najlepszym rozwiązaniem jest blokada pompy kotła gazowego przez sterownik kotła na paliwo stałe, Masz trudniejszy problem do rozwiązania czyli połaczenie otwartej instalacji kotła na paliwo stałe z zamkniętą kotła gazowego i to jest prawdziwy problem
jurgonka Opublikowano 11 Września 2016 #3 Opublikowano 11 Września 2016 Właśnie zamontowałem kocioł gazowy - działający w instalacji otwartej. Kocioł zasypowy nie powinien być odcinany zaworami. Gorąca woda z zasypowca zablokuje możliwość uruchomienia kotła gazowego.
odpowietrznik Opublikowano 12 Września 2016 #4 Opublikowano 12 Września 2016 Problem połączenia instalacji otwartej z zamkniętą rozwiązuje wymiennik płytowy.Można też zamontować oba kotły w układzie zamkniętym pod warunkiem że producent kotła na paliwo stałe dopuszcza swój kocioł do pracy w układzie zamkniętym (oczywiście kocioł na paliwo stałe musi wtedy posiadać zabezpieczenia typu wężownica schładzająca lub zawór schładzający+naczynie przeponowe+zawór bezpieczeństwa)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.