Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Deditrich + C-Mix

kozi291

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o informację czy w takiej konfiguracji C-mix będzie działał prawidłowo i czy jest mozliwa konfiguracja według załozeń jak poniżej ?

1. Obieg podłogówki z uwzględnieniem temp. pomieszczenia (iSense)

2. Obieg grzejnikowy według zadanej krzywej grzewczej w  iSense (praca pompy kotła non-stop) - temperatura w pomieszczeniach regulowana grzejnikowymi zaworami termoststycznymi 

D. Obieg podłogówki sterowany poprzez siłownik na pętli z odczepu rozdzielacza podłogowego i termostat qSense w pomieszczeniu.

post-55975-0-92046100-1472204501_thumb.jpg

Opublikowano

To kolejny przykład .......radosnej twórczości, niż poważna koncepcja. Na temat mieszanych instalacji grzejnikowo-podłogowych z gazowym kotłem kondensacyjnym napisano na forum już wszystko, na stronie producenta znajdziesz też schematy. Nie ma co tworzyć tylko zastosować

Opublikowano

Zdaję sobie sprawę z błedów popełnionych w instalacji od strony hydraulicznej - ze względu na brak środków błędy bedą poprawiane w przyszłosci.

"Ten schemat jest schematem producenta str 11 z DTR C-mix ( AD 290) - ale odnosi się do sterowania, a nie do hydrauliki." - to nie jest dokładnie ten sam schemat przerobiłem go dla mojej instalacji.

Pytanie czy w takim ukladzie jak mam teraz jest możliwa konfiguracja c-mix'a jak na załaczonym schemacie - szczególnie interesuje mnie obieg "D" - u mnie w rzeczywistości będzie to odczep pętli ogrzewania podłogowego z rodzielacza grzejnikowego na pietrze. Chciałbym aby ta petala była sterowana poprzez termostat pokojowy qsense który będzie poprzez c-mix'a otwierał silownik na pętli i co najważniejsze będzie dawał informację do pieca, że nalezy grzać. W tej chwili mam to na zwykłym termostacie pokojowym bez komunikacji z piecem co w okresach przejściowych słabo działa poniewaz piec nie dostaję info że w tym pomieszczeniu jest zimno.

Opublikowano

Nie. C-Mix współpracuje z dwoma zdalnymi sterowaniami i trzeci obieg nie będzie sterowany niczym Czyli musisz połączyć dwa obiegi grzejnikowe i  podłączyć według pkt 4.3.3 albo 4.3.4 instrukcji.

Opublikowano

Hm, rozmawiałem z Ditrichem i oni twierdzą, że jest możliwość podłączenia trzech obiegów ale:

1 obieg sterowany będzie poprzez Isense z uwzględnieniem temp. w pomieszczeniu - moja podłogówka na parterze

2 obieg sterowany poprzez wybraną krzywą grzewczą bez uwzględnienia tem. w pomieszczeniu - w tym przypadku to były by moje grzejniki na piętrze

3 obieg sterowany poprzez Isense/qsense z uwzglednieniem tem. w pomieszczeniu - odczep podłogówki (łazienka) z rozdzielacza grzejnikowego na piętrze

Podobnie jak na schemacie 4.3.8 tylko u mnie obieg drugi bez mieszczacza i pompy

lub

schemat 4.3.9 plus dodatkowy czyjnik pokojowy i silownik

Opublikowano

Nie mam zamiaru dyskutować z pomocą tech. W dostępnej dokumentacji występuje praca C-Mix z dwoma zdalnymi sterowaniami czyli możesz podłączyć dwa obiegi grzewcze chociaż występuje też zapis o możliwości sterowania dwóch obiegów przez jedno zdalne sterowanie niestety brak jest schematów podłączeń i o pomoc proś pomoc tech De Dietrich

Opublikowano

No właśnie o tym myślałem, żeby zdalnie sterować dwoma obiegami (podłoga+grzejniki) z iSensa i trzecim obiegiem z qSensa, ale w De Ditrich najpierw powiedzieli, że się nie da bo do C-mixa można podłaczyc tylko dwa zdalne sterowania ale jak im podesłałem schemat 4.3.8 (w załączniku) to jednak stwierdzili że można  :unsure: 

AD-290 (cMix) IT, IM (1).pdf

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Daruj sobie c-mixa sterownik bardzo niedopracowany mający swoje narywy i trudny w konfiguracji ,walcze z tym ustrojstwem i wiem ze się kompletnie nie opłaca bo mam porównanie jako serwis fabryczny, jeśli nie chcesz spędzać dużo czasu w kotłowni, mieć non stop chęci zdemontowania pieca ze ściany siekierą , polecam prostsze, pewne i sprawdzone rozwiązanie. Zamiast c-mixa wysteruj obwody na przekaźnikach i zwykłych termostatach typu on- off. Musisz tylko dać sprzęgło i oddzielną pompę na każdy obwód. Zaoszczędzisz ze 2-3 tysie na c-mixa i i-sensy. Piec dalej będzie modulował i pracował z krzywej grzewczej na nim zadanej ,  nie mówiąc o bezawaryjności .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.