wojta89 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #1 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Witam tak jak w temacie proszę o ocenę schematu instalacji którą chciałbym zastosować u siebie w domu. Jest to odręczny szkic ale mam nadzieję że jest czytelny. Dodam że na rozdzielaczach i na bojlerze będą zainstalowane odpowietrzniki automatyczne. Tak jak na schemacie każdy grzejnik na osobnym obwodzie zawory będą i przy rozdzielaczach i przy grzejnikach. Piec znajduję się w piwnicy zbiornik przelewowy na klatce schodowej w najwyższym punkcie ( dom piętrowy). Pozdrawiam Wojtek.
sambor Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #2 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Nie podajesz mocy kotła, ale i tak zawór 4-D musi być min 6/4" i takie same rury pomiędzy nim a kotłem 1" to zdecydowanie za mało
Gość Digitrax Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #3 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Brakuje pompy do grzania zbiornika CWU.
wojta89 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor #4 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Kocioł jest firmy termiko nazwa viper-w2 moc nominalna 15kW powierzchnia domu 110 m2. Dobrze dam rury o przekroju jaki Pan zaproponował. Czy pompa cwu jest niezbędna ? Widziałem kilka układów gdzie nie ma osobnej pompy ale nie zwracałem uwagi czy bojler wpięty jest w układ przed pompą obiegową tak jak ja chciałbym zrobić. Bojler ma pojemność 120 l jest podwieszony nad piecem około 50 cm a sam piec ma wysokość około 130 cm. Z ciepłej wody z bojlera będziemy korzystać tylko kiedy będzie palone w centralnym ponieważ mam zainstalowany kolektor słoneczny, który ogrzewa nam wodę poza sezonem grzewczym.
sambor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 #5 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Jak chcesz grzać CWU grawitacyjnie to warto dać obieg grzania wody rurą o stopień większą czyli 1" dodatkowo potrzeba zaworu do regulacji aby całe ciepło nie szło w grzania wody, tylko też w grzanie domu. Dodatkowo w układzie grzania wody powinien być zaw zwrotny klapowy lub kulowy aby zimny kocioł nie rozładowywał zasobnika. Dodatkowa pompa jest dużo prostszym i lepszym rozwiązaniem
krzysiek8903 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 #6 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Dzień dobry, przy takim układzie woda powracająca z bojlera do kotła nie będzie miała zbyt niskiej temperatury?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.