Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Instalacji C.o. Prośba O Ocenę

wojta89

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak w temacie proszę o ocenę schematu instalacji którą chciałbym zastosować u siebie w domu.

Jest to odręczny szkic ale mam nadzieję że jest czytelny. Dodam że na rozdzielaczach i na bojlerze będą zainstalowane odpowietrzniki automatyczne. Tak jak na schemacie każdy grzejnik na osobnym obwodzie zawory będą i przy rozdzielaczach i przy grzejnikach.  Piec znajduję się w piwnicy zbiornik przelewowy na klatce schodowej w najwyższym punkcie ( dom piętrowy). 

Pozdrawiam Wojtek.

post-68276-0-97460200-1471288500_thumb.jpg

Opublikowano

Kocioł jest firmy termiko nazwa viper-w2 moc nominalna 15kW powierzchnia domu 110 m2. Dobrze dam rury o przekroju jaki Pan zaproponował. Czy pompa cwu jest niezbędna ? Widziałem kilka układów gdzie nie ma osobnej pompy ale nie zwracałem uwagi czy bojler wpięty jest w układ przed pompą obiegową tak jak ja chciałbym zrobić.

Bojler ma pojemność 120 l jest podwieszony nad piecem około 50 cm a sam piec ma wysokość około 130 cm. Z ciepłej wody z bojlera będziemy korzystać tylko  kiedy będzie palone w centralnym ponieważ mam zainstalowany kolektor słoneczny, który ogrzewa nam wodę poza sezonem grzewczym.

Opublikowano

Jak chcesz grzać CWU grawitacyjnie to warto dać obieg grzania wody rurą o stopień większą czyli 1" dodatkowo potrzeba zaworu do regulacji aby całe ciepło nie szło w grzania wody, tylko też w grzanie domu.

Dodatkowo w układzie grzania wody powinien być zaw zwrotny klapowy lub kulowy aby zimny kocioł nie rozładowywał zasobnika.

Dodatkowa pompa jest dużo prostszym i lepszym rozwiązaniem

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.