Błaszczyk Opublikowano 24 Lipca 2016 #1 Opublikowano 24 Lipca 2016 Dzień dobry.Bardzo liczę na Waszą pomoc, ponieważ nie mam już pomysłów na ustawienia mojego pieca. Moja przygoda rozpoczęła się niecały miesiąc temu i na tą chwilę testuję tylko ustawienia w trybie letnim (czyli tylko ogrzanie 200l bojlera). Efekt mizerny, ponieważ piec po ok. 24h gaśnie i trzeba rozpalać na nowo. Na początku wszystko dobrze się pali, piec szybko osiąga dobrą temperaturę, przechodzi w tryb podtrzymania i z czasem żar jest coraz mniejszy (do tego żar jest tylko obok wejścia z podajnika, a nie na całym palenisku). Napomknę, że na początku miałem inny problem, bo piec osiągał założoną temperaturę i mimo przejścia w tryb podtrzymania rosła ona dalej (aż do 85C) i musiałem go wyłączyć. Jednak po konsultacji z serwisem SAS doradzono, aby klapkę przy popielniku uchylić na ok 1 cm co pomogło, lecz teraz piec gaśnie. Piec:SAS ECO 23 kW z podajnikiem tłokowymzasobnik stojący Galmet 200lzawór czwórdrożny 5/4pompa elektroniczna Grunfor 25x60naczynie przeponowe CO 35l, CWU 18l Na tą chwilę ustawiłem takie parametry:temperatura CDU - 46 C Przerwa podawania (w trybie praca) - 1min 30 sekund wentylator - 60 bieg czas przerwy pomiędzy podaniami w trybie podtrzymania: 90 minut Wentylator w trybie podtrzymania 10 sekund co 20 minut Proszę o doradzenie czym sterować, aby piec prawidłowo funkcjonował. Dodam że generalnie w sezonie grzewczym piec ma ogrzać oprócz bojlera ok 160m2
hektoras Opublikowano 24 Lipca 2016 #2 Opublikowano 24 Lipca 2016 Mam ten piec od 2004r. i myślę że będzie go ciężko ustawić do takiej pracy. Ale nie twierdzę że jest to niemożliwe . Jest wiele pomysłów np obudowa paleniska szamotem (ew. innym) czyli budowa nowego palnika.. Ale także na to ma wpływ przedewszystkim jakość opału. Czym palisz - wiesz ? A w obecnej sytuacji zmniejsz klapkę tak o połowę może i nawet więcej - doświadczalnie wypróbuj.
Lorlen Opublikowano 24 Lipca 2016 #3 Opublikowano 24 Lipca 2016 Mam inny kocioł, inny podajnik i inny palnik ale problemów z paleniem w "lato" tyle co Ty. Tak więc nie wyrzucaj sobie że to Twoja wina. Jak paliwo jest a nie chce się palić to powietrza może jest za mało?
Błaszczyk Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor #4 Opublikowano 24 Lipca 2016 Dzięki za zainteresowanie. Palę ekogroszkiem jaret o kaloryczności 28tys. Przed otwarciem klapki węgiel palił się rewelacyjnie - tylko przebijał ciepło. Teraz przy rozpalaniu wygląda to bardzo dobrze, ale z czasem gaśnie. Zmieniłem czas podawania w trybie pracy, ale to generalnie nie ma wpływu, bo piec jak się rozgrzeje przechodzi w podtrzymanie, a kocioł długo trzyma ciepło i zdarza się, że już wygaśnie, a temperatura kotła jest właściwa. Też sądzę że po prostu brakuje ciągu. Czy bawić się klapką przy popielniku (i zmniejszyć lukę), czy może zmniejszyć okres przerwy pracy wentylatora w trybie podtrzymania (z 20 minut do np 15 minut)?
Lorlen Opublikowano 24 Lipca 2016 #5 Opublikowano 24 Lipca 2016 Mam staż o miesiąc dłuższy od Ciebie w paleniu w kotle z podajnikiem i ciągle eksperymentuję, bo nie ma "nastaw" idealnych dla każdego. Proponuję zmniejszyć przerwę wentylatora do 10 minut. Przymkniecie klapki spowoduje przeciąganie temperatury a chodzi o to by nie gasł. Musisz próbować i wentylatora i klapki aż do oczekiwanego skutku. Ja jutro też dzwonię do serwisu bo mi już nerwów brakuje. Powodzenia.
hektoras Opublikowano 25 Lipca 2016 #6 Opublikowano 25 Lipca 2016 Panowie ale to są piece przedewszystkim do palenia miałem. Ja paliłem różnymi rodzajami i do tego doszedłem po moich doświadczeniach i wnioskach z palenia różnymi rodzajami (miały różnej jakości, kaloryczności, granulacji i parametrów w tym polskie /osobisty zakup w Julianie był najlepszym ale już nieosiągalny/ rosyjskie, kazachskie z odsiewki, ekogroszki - min. jak wymienione miały. WNIOSEK JEDNOZNACZNY - piec ten najlepiej spala miał średniej klasy - te największej kaloryczności to ciężko okiełzać i tak jak piszecie będą przeciągać. Proponuję zakupić miału i wypróbować mieszankę np. 50/50 lub 1/3 groszek/miał . Chyba że okiełzasz palenie tym groszkiem oby było zadowalające. Powodzenia. Ew. resztę mogę na priv. lub lepiej tel. /Play/ (podam na priv.) Ja mieszkam w ok. Rzeszowa a gdzie te Wasze piece???
Gość jacek61 Opublikowano 25 Lipca 2016 #7 Opublikowano 25 Lipca 2016 To prawda, że tłoki są do palenia miałem a druga prawda, że lubią wygasać w lecie. U mnie przez pierwsze dwa lata na Retopalu nie wygasał w lecie po czym w trzecim roku zaczął wygasać też na Retopalu i tak wygasa po dzień dzisiejszy bez względu na opał. Po prostu grzeje nim wodę do pierwszego wygaśnięcia a później przechodzę na grzanie gazem. Prawdopodobnie jest to związane z zanikiem ciągu w upalne dni.
Lorlen Opublikowano 25 Lipca 2016 #8 Opublikowano 25 Lipca 2016 To prawda z tym zanikiem ciągu w upalne dni, zwłaszcza kiedy kocioł stoi w piwnicy. Dzisiaj dzwoniłem do kominiarza. Dym zaczął wydostawać się z wyczystek kominowych. Odwrócenie ciągu bo góra komina była cieplejsza niż na dole który jest w chłodnej piwnicy. To tak jakbyś rozpalił ogień przy wylocie z komina. Lekarstwo: włączyć wentylator i przedmuchać komin, albo do wyczystki włożyć gazety i podpalić-prawidłowy ciąg powinien zostać przywrócony.
drewniak Opublikowano 25 Lipca 2016 #9 Opublikowano 25 Lipca 2016 Panowie uwaźam, źe palenie ciągłe latem to chyba bez sensu. Na potrzeby cwu wystarczy , jak nie ma bufora, raz przepalic na dobę w miarę ostro ,bez kiszenia opału, tak pod 90* i wystarczy. Przecieź ciągłe palenie o tej porze to kiszenie a nie palenie.
hektoras Opublikowano 26 Lipca 2016 #10 Opublikowano 26 Lipca 2016 Ależ kolego drewniak - wygoda, wygoda, wygoda a może i lenistwo??? Czy ekonomicznie trzeba by porównać z gazem?? - myślę że nie gdy jest taka możliwość tj. dobry podgrzewacz/bojler gazowy. Ja obecnie tak przepalam ale drewnem raz na 2/3 dni w zależności od potrzeb (wyschnięte stemple budowlane) ale tak by rozpalić do 70/80 i utrzymać przez 3/4 h a gdy stygnie poniżej 65 zamykam zawór na wymienniku 140l i wyłanczam pompkę. A palę na miarkowniku bez dmuchawy tj regulacją dolnej klapki przez fabryczny miarkownik. Tak na jedno palenie = 1 solidny stempel czyli wartość jego ok. 3zł co równa się ok. 10kW na taryfie nocnej. Ale w moim przypadku to nie za bardzo ekonomicznie (może ok. połowę tańsze ale ile czasu i dodatkowe zajęcie) ale inne argumenty mnie do tego zmuszają.
drewniak Opublikowano 26 Lipca 2016 #11 Opublikowano 26 Lipca 2016 Dokładnie palę tak jak Ty drewnem tylko każdego dnia. Koszt to 1 - 1.5 zł dziennie. Trochę to zajmuje czasu, rozpalanie 5 minut i po 4 -5 godzinach zamknięcie obiegu. Ale lubię po przeróbce na dolniaka popatrzeć na coś czego nie widać, czyli brak dymu.
hektoras Opublikowano 26 Lipca 2016 #12 Opublikowano 26 Lipca 2016 Palenie w moim SAS EKo na dolnym ruszcie to jednak nie to co palenie np. w typowym dolniaku. Jak się w miarę pali z głową - no przede wszystkim ze świadomością i odpowiednią wiedzą - to można w takim /dolniaku/ palić bezdymowo no powiedzmy że czasami coś tam zadymi jak się odstąpi od ustalonych (wielokrotnie na tym forum przedstawianych) zasad. W moim ciężej z tym. Ale się staram np. poprzez rozpalanie bardzo suchym drewnem stopniowo dokładając w czasie rozpalania co wiąże się z siedzeniem przy piecu lub bardzo częstym go odwiedzaniu ale za to sadzy faktycznie brak - wypala się na dużej temp. (70-80) wszystko bardzo dobrze.
PABLOMERFI Opublikowano 21 Września 2016 #14 Opublikowano 21 Września 2016 Witam. Mam podobny problem co autor tematu. Piec Sas Eco 17kw. Czyli twierdzicie, że okres letni tzn. podgrzewanie wody stracony???
hektoras Opublikowano 23 Września 2016 #15 Opublikowano 23 Września 2016 W odp. na pytanie PABLOMERFI to jak wyżej pisałem. A z kiedy masz ten piec - rok prod. oraz jaki sterownik?? Jaka instalacja masz wymiennik? bufor?? zawory - jakie instalacja - schemat ??
lesiu681 Opublikowano 26 Września 2016 #16 Opublikowano 26 Września 2016 Przerwę w podtrzymania masz 90 minut? Trochę za dużo, tak mi się wydaje. Co prawda ja mam ślimaka ale jak miałem za dużą przerwę w podtrzymania to żar bardzo nisko zchodził i w efekcie niemal palenisko wygasło. Spróbował bym zmienić ten parametr np. przerwa 35-40 min, klapka (przesłona) na wentylatorze uchylona tak na1-2 cm. Spróbuj może zadziała. Pozdrawiam.
Skalski2 Opublikowano 23 Października 2019 #17 Opublikowano 23 Października 2019 Witam zakupiłem piec sas efect 23kw na poczatku palenia było ok palę na pidzie tryb letni ale od 3 tygodni piec się wygasza nie znam powdu dlaczego gdyż dwa miesiące chodził 24/h i ani razu nie gasł.Może miał ktoś taki problem bo piec powinien utrzymywać ciepłą wodą a nie się wygaszać
hektoras Opublikowano 7 Listopada 2019 #18 Opublikowano 7 Listopada 2019 Skalski ale ten temat dotyczy całkowicie innego kotła /SAS EKO/ - zarówno konstrukcja jak i palnik - bo to kocioł z tłokiem a ty masz przecież całkiem inny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.