Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Piec Do 120 Cm

01mlody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Proszę polecicie mi jakiś piec na ekogroszek bądź na pellet o mocy ok 17 kW.

Rodzice chcą wymienić piec ale aby wpiąć się pod starą instalacje wysokość pieca nie może być większa niż 120 cm.

Co polecicie ?

Opublikowano

RBR Ekouniwersal 17 kW

Opublikowano

Witam

pieców jest sporo i większość to dobre konstrukcje.

Trudno coś polecić bez większej ilości danych.

Czy dom jest ocieplony. czy jest kotłownia.

wysokość pieca nie może być większa niż 120 cm.

cała wysokość? czy wysokość do osi czopucha?

Ja polecałbym piec na pellet. Zaletą jest że można go wstawić do kuchni. Taki piec jak lecham 350 pl czy KF 18 Box, ustawisz gdzie będziesz chciał.

Wybrać i tak będziesz musiał sam. 

Sprawdź dokładnie zapotrzebowanie na ciepło. http://cieplowlasciwie.pl

Ja rozpocząłem przygodę w poszukiwania pieca od lektury: http://czysteogrzewanie.pl.

Opublikowano

Dzięki za odzew

Chodzi o całą wysokość pieca.

Chciałbym żeby był sterownik PID

oraz dodatkowo ruszt do palenia drzewem.

Opublikowano

Mama dom 121m2 i piec 12kW Defro Komfort Eko jeszcze ma zapas mocy, to 17Kw to masz chyba za dużo.

Opublikowano

Nie znajdziesz chyba niższego kotła z 17-tek jak RBR, chcesz mogą zmierzyć Ci dokładnie? stoi chyba dwie 17-tki na sklepie.

Kocioł coś około 100cm wysokości, zasobnik jest trochę wyższy, do tego górne wyjście spalin kolanem skrętnym, przy kolanie musisz dodać bodajże 21cm do osi otworu komina.

Opublikowano

Ok 150 + garaż. Dom z lat 70-tych z pustaka nieocieplony.

Potwierdzam, że RBR 17 kW będzie dobry do takiego domu bo w wielu podobnych działają.

Wysokość ma jak trzeba, sterownik adaptacyjny eCOAL, ruszt do palenia awaryjnego np. drewnem w zestawie.

Opublikowano

Po tym ruszcie to sobie kolega za wiele niech nie obiecuje jak w każdym kotle z podajnikiem.

Opublikowano

Nie znajdziesz chyba niższego kotła z 17-tek jak RBR, chcesz mogą zmierzyć Ci dokładnie? stoi chyba dwie 17-tki na sklepie.

Kocioł coś około 100cm wysokości, zasobnik jest trochę wyższy, do tego górne wyjście spalin kolanem skrętnym, przy kolanie musisz dodać bodajże 21cm do osi otworu komina.

Karoka65  skąd ta miłość  do RBR Ogniwo Eko Plus jest niższe 

Opublikowano

Potwierdzam, że RBR 17 kW będzie dobry do takiego domu bo w wielu podobnych działają.

Wysokość ma jak trzeba, sterownik adaptacyjny eCOAL, ruszt do palenia awaryjnego np. drewnem w zestawie.

W wielu  podobnych też działają inne niższe modele też z eCOAL

Opublikowano

Karoka65  skąd ta miłość  do RBR Ogniwo Eko Plus jest niższe 

Jest wyższe, choć to też nie są kolosy.

Opublikowano

Powiem że ciekawy ten piec Ogniwko. I dodatkowo wszystkie wyjścia ma z tyłu a nie u góry co daje jeszcze więcej miejsca na podłączenie

Opublikowano

i w ogniwie 16kw ruszt jest gotowy do palenia od razu,   w moim maluchu    oep10kw  trzeba go opuścić.

Opublikowano

Powiem że ciekawy ten piec Ogniwko. I dodatkowo wszystkie wyjścia ma z tyłu a nie u góry co daje jeszcze więcej miejsca na podłączenie

Znam wielu "uszczęśliwionych" kotłami Ogniwo 16 kW, którzy pomimo przeszlifowania ślimaka i zmiejszenia japy palnika cegłami szamotowymi nadal mają problem z kiepskim i nierównym spalaniem się węgla więc dobrze się zastanów zanim to cudo wybierzesz.

Opublikowano

No chłopie aleś się znowu naraził, hehe

Zaraz zagrzmi i zabłyśnie :)

Czujne oko "dużego brata" i "małego brata" bacznie spogląda na Ciebie z góry :)

Opublikowano

Jak dla mnie to jak najwięcej opini. Bo ponoć tyle kotłów jest a tu tylko 2. Wiem że kryteria wykluczają wiele ciekawych kociołków.

Opublikowano

No chłopie aleś się znowu naraził, hehe

Zaraz zagrzmi i zabłyśnie :)

Czujne oko "dużego brata" i "małego brata" bacznie spogląda na Ciebie z góry :)

Prawie jak Oko Saurona ;)

Opublikowano

Jak dla mnie to jak najwięcej opini. Bo ponoć tyle kotłów jest a tu tylko 2. Wiem że kryteria wykluczają wiele ciekawych kociołków.

To tak jak z samochodami, gdy się widziało na serwisie kilka setek sztuk to ma się wyrobione zdanie co do kilku, którym się ufa.

Opublikowano

No to już sobie sam odpowiedziałeś :)

Opublikowano

A co powiecie o

Stalmark PIONIER ?

Tylko tam najniższa moc to 20 kW

Droższy od RBR, krótsza gwarancja, czyszczenie tylnych kanałów od góry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.