mader Opublikowano 10 Czerwca 2016 #1 Opublikowano 10 Czerwca 2016 Widzialem w sieci wlasnie 3 takie podlaczenia naczynia.W poszczegolnych tematach kazde jest prawidlowo podlaczone i dziala.Prawda to ? :D
henryk1953 Opublikowano 11 Czerwca 2016 #2 Opublikowano 11 Czerwca 2016 tu masz jak to prawidłowo i zgodnie z przepisami ma to być podłączone: document (35).pdf
mader Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor #3 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Czyli wszystkie trzy rysunki sa prawidlowe
henryk1953 Opublikowano 11 Czerwca 2016 #4 Opublikowano 11 Czerwca 2016 To zależy_ jeżeli ten zbiornik będzie w pomieszczeniu narażonym na temperatury ujemne ,to każdy z tych rysunków jest nieprawidłowy. Przeczytaj uważnie ta normę ,szczególnie to co pisze o prowadzeniu rur ,skąd mają wychodzic i w którym miejscu wchodzić do zbiornika..Jak zabezpiecza się jeden kocioł ,a jak dwa lub więcej.Wtedy będziesz wiedział czy te rysunki i które sa prawidłowe czy nie.
mader Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor #5 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Ja sie tylko pytam bo np.. dwa z tych rysunkow, na innym bardzo duzym forum pewien doswiadczony instalator uznal za dobre i prawidlowe.No a trzeci rysunek jest czesto uzywany na tym naszym forum i tu tez nikt sie go nie czepia.Ja nie pytam o prowadzenie rur i srednice.Pytalem tylko na szybko czy te rysunki sa OK
henryk1953 Opublikowano 11 Czerwca 2016 #6 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Te rysunki przedstawiają tylko i wyłącznie to że na schemacie znajduje się naczynie wzbiorcze otwarte - tyle i tylko tyle.Natomiast jak prawidłowo podłączyć to urządzenie , o tym mówi norma .Co innego jakbyś napisał- mam tak podłączone naczynie - czy instalacja taka będzie bezpieczna ? Czy rura RW musi być osobno czy nie , i kiedy ?
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2016 #7 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Te 3 rys są prawidłowe, podłączenie zależy od mocy kotła.
mader Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor #8 Opublikowano 11 Czerwca 2016 I to jest odpowiedz. Ktory rys jest np na piec 30 kw + ? Albo po kolei 8-10 kw rys 1 np . 12-25 kw rys 2 , 30-50kw rys 3 itp..
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2016 #9 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Powyżej 25 kW jest rys 2, Rys 1 i 3 mogą być stosowane zamiennie do 25kW, choć z normą jest zgodny rys 3, jak jest upierdliwy inspektor nadzoru to zaleca przerobienie rys 1 na rys 3.
henryk1953 Opublikowano 11 Czerwca 2016 #10 Opublikowano 11 Czerwca 2016 No własnie kol sambor podaj normę która o tym co piszesz mówi.Bo z tej którą przytoczyłem wcale to nie wynika. Iodpowiedz koledze na ostatnie pytanie. Po
henryk1953 Opublikowano 11 Czerwca 2016 #11 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Powyżej 25 kW jest rys 2, Rys 1 i 3 mogą być stosowane zamiennie do 25kW, choć z normą jest zgodny rys 3, jak jest upierdliwy inspektor nadzoru to zaleca przerobienie rys 1 na rys 3. RYSUNEK NR 2 JEST DLA 2 KOTLOW a nie dla mocy kola powyzej 25kW nA RYS.NR1 BRAK RÓRY RB DLA JEDNEGO KOTŁA RYSUNEK NR 3
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2016 #12 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Przy 2 kotłach muszą być 2 oddzielne rury bezpieczeństwa a nie jedna - siadaj Heniu pała. - sprawdź rys 1 z tej normy. A który układ jest do danej instalacji stosowany to norma którą podałeś rozróżnia - wszystko zależy od lokalizacji pompy i rozdziału - dolny/ górny. Dodatkowo układ z rys 1 tego tematu jest stosowany przy układach grawitacyjnych. PS Słowo rura piszemy przez "U" a nie przez "Ó" !
henryk1953 Opublikowano 11 Czerwca 2016 #13 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Widzisz sambor walnąłeś głupotę a mnie sie czepiasz gramatyki - tak też mozna - czemu nie. A co do meritum sprawy ,to koledze nie odpowiedziałes na konkretne pytanie. cytuję -" Ktory rys jest np na piec 30 kw + ? Albo po kolei 8-10 kw rys 1 np . 12-25 kw rys 2 , 30-50kw rys 3 itp.." Widzisz kolego , w tej normie wyraznie pisze :
mader Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor #14 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Heniu a moze Ty odpowiesz konkretnie a nie sie go czepiasz i ciagle wyskakujesz z takimi normami i takimi. Napisz konkretnie NP: w rys nr 1 trzeba przerobic to i to albo rys 1. 15 kw , rys dwa 20 kw , rys3 1500 kw. Przypierdalasz sie a konkretnie na zdrowy rozum napisac nie potrawisz.Tylko dajesz 20 stron z normami..Nie jestem takim mega hydraulikiem jak Ty i pewnie nigdy nie bede :D
henryk1953 Opublikowano 11 Czerwca 2016 #15 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Widzisz sambor walnąłeś głupotę a mnie sie czepiasz gramatyki - tak też mozna - czemu nie. A co do meritum sprawy ,to koledze nie odpowiedziałes na konkretne pytanie. CYTUJE " Ktory rys jest np na piec 30 kw + ? Albo po kolei 8-10 kw rys 1 np . 12-25 kw rys 2 , 30-50kw rys 3 itp.." A przecież w rozdziale pt.INFORMACJE DODATKOWE w punkcie 2a jest odpowiedz na to pytanie. A co do rysunku kolegi nr 2 -jak by tam był drugi kociołek to by była i druga rura RB -prawda? Domalowanie drugiej RB do jednego kociołka było by głupotą Bo każdy kocioł musi mieć odrębną RB ,w przeciwieństwie do rury RW gdzie dwa lub więcej kotłów może mieć jedną wspólną rurę RW.
henryk1953 Opublikowano 11 Czerwca 2016 #16 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Heniu a moze Ty odpowiesz konkretnie a nie sie go czepiasz i ciagle wyskakujesz z takimi normami i takimi. Napisz konkretnie NP: w rys nr 1 trzeba przerobic to i to albo rys 1. 15 kw , rys dwa 20 kw , rys3 1500 kw. Przypierdalasz sie a konkretnie na zdrowy rozum napisac nie potrawisz.Tylko dajesz 20 stron z normami..Nie jestem takim mega hydraulikiem jak Ty i pewnie nigdy nie bede :D Podałem ci normę z normy jasno wynika co i jak .Zrobiłem i robię to tak abym nie musiał na ten temat dyskutować dodatkowo i bezsensownie, jak widzisz nie zawsze się tak da. Ta norma jest prosta i wcale nie długa ,Warto się z nią zapoznać .Stosowanie się do niej niejednemu uratowało życie.Bo o to w tym najbardziej chodzi.
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2016 #17 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Podawanie numeru normy świadczy o tym, że mało co wiesz, gdyż norma nie jest wszystkim. Warto poczytać jakiś podręcznik o ogrzewnictwie , choćby ten https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17185-ogrzewnictwo-wentylacja-klimatyzacja-podr%C4%99cznik-dla-technikum/ Pisanie, że rura wzbiorcza wyprowadzona od dołu kotła jest tylko w przypadku 2 kotłów , jest rzeczą śmieszną, świadczącą o braku wiedzy piszącego takie rzeczy.
henryk1953 Opublikowano 11 Czerwca 2016 #18 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Widzisz kolego ta norma którą przytoczyłem uprościła te połaczenia i dokładnie je opisała. W tej normie wyraznie napisano z kąt ma wychodzić rura RW i pisze wyraznie że z górnej częsci kotła.To ze w poprzednich normach było inaczej to inna bajka.Po drugie ,jaki sens ma montaż odrębnej rury RW ,skoro mozna do tego celu wykorzystać odcinek rury RB , którą i tak musisz zamontować.Po co ponosić dodatkowe koszty.Może montaż odrębnej RW przynosi jakieś korzyści?Jeżeli tak to jakie.? SAMBOR DARUJ SOBIE TAKIE UWAGI CZY COŚ WARTO PRZECZYTAĆ CZY NIE.I nie opisuj stanu mojej wiedzy ,Bo jak ja zacznę opisywać twoją to moze sie stać trochę nieprzyjemnie.Chcesz ze mną dyskutować i się spierać to to rób ,ale bez osobistych wycieczek. ps. przytoczona ksiązka i rysunek są z 1990 roku a przytoczona przez mnie norma jest z 1991 roku.- drobny szczegół -prawda?
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2016 #19 Opublikowano 11 Czerwca 2016 SAMBOR DARUJ SOBIE TAKIE UWAGI CZY COŚ WARTO PRZECZYTAĆ CZY NIE. Dlaczego? - może warto się podkształcićI nie opisuj stanu mojej wiedzy ,Bo jak ja zacznę opisywać twoją to może sie stać trochę nieprzyjemnie.Ależ bardzo proszę - pisz ile się da, ale wykorzystaj swoją wiedzę Chcesz ze mną dyskutować i się spierać to to rób ,ale bez osobistych wycieczek . - chciałbyś abym z tobą prowadził dyskusje - nic z tego , po prostu się nie opłaca, szkoda czasu
mader Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor #20 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Heniu jak pierwszy rys z pierwszego posta w tym temacie jest zly i w ogole, to dlaczego tutaj jest to opisane jako prawidlowe ?Tutaj w tym temacie postu pierwszym rys 1 i z tego zalaczynika co wysylam teraz rys 2 Przeciez to jedno i to samo.Wyjasnij .https://www.info-ogrzewanie.pl/artykul,id_m-100131,t-zbiornik_wyrownawczy_w_otwartej_instalacji_grzewczej.html Rys dwa z pierwszego foto i rys jeden z drugiego foto to to samo wystarczy tylko zamiast odpowietrznika dac fajke.
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2016 #21 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Odpowietrznika nie wolno, układ musi być otwarty do atmosfery.
mader Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor #22 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Odpowietrznik mozna bardzo szybko zastapic fajka.Ale Heniu wolal odrazu skreslic ten rys chociaz fachowcy mowia ze to rys prawidlowy :D
Gość Digitrax Opublikowano 11 Czerwca 2016 #23 Opublikowano 11 Czerwca 2016 ...Może montaż odrębnej RW przynosi jakieś korzyści?Jeżeli tak to jakie.? W przypadku zagotowania w kotle nawet małej mocy gdy jest osobna rura bezpieczeństwa i wznośna mamy tą zaletę, że gotująca się woda nie jest wyrzucana przez fajkę odpowietrzającą do atmosfery lub rurę przelewową do kanalizacji a nadciśnienie to powoduje wymianę chłodnej wody w naczyniu otwartym z kotłem poprzez jego powrót co skutecznie zmniejsza jego temperaturę. Mamy więc obieg wymuszony przez gotowanie. W swojej instalacji mam tak podłączone i celowo zagotowałem kocioł, rozbujałem go do 110 stopniu i co ? ano nic złego się nie stało. Z fajki odpowietrzającej jedynie dymek pary się unosił, naczynie otwarte się rozgrzało a kocioł wystudził sam bo napłynęła do niego chłodniejsza woda z naczynia. Mój kocioł ma 28 kW mocy. Ten typ połączenia wymagają producenci kominków. Osobna RW i RB. Jest to słuszna koncepcja, ponieważ skutecznie zabezpiecza kominek gdzie jak wiadomo szybko może się on wymknąć spod kontroli dla początkującego palacza. To, że przepis mówi jasno, że przy jednym kotle instaluje się wspólny odcinek RB i RW to zwykłe uproszczenie. Bezpieczne i wystarczające. Nie ma natomiast nigdzie napisane, że rozdział tych rur jest zabroniony i można go stosować WYŁĄCZNIE w przypadku pracy dwóch kotłów lub wymienników. Pamiętam, że dawno dawno temu z Henrykiem prowadziłem podobny spór i także wystąpiło twarde trzymanie się normy z oderwaniem od rzeczywistości.
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2016 #24 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Ta norma na którą powołuje się w kółko kolega Henryk jest nieobowiązująca od roku 2011, obecnie obowiązuje norma PN-EN 12828:2006 po polsku z późniejszymi modyfikacjami PN-EN 12828:2013-05 i PN-EN 12828+A1:2014-05 w j angielskim. Tytuł normy "instalacje ogrzewcze w budynkach -- Projektowanie wodnych instalacji centralnego ogrzewania Zakres normy: Określono zasady projektowania i montażu wodnej instalacji centralnego ogrzewania z maksymalną temperaturą zasilania do 105 stopni C i maksymalnym ciśnieniu pracy do 6 bar. Dotyczą one: źródeł ciepła, sieci przewodów, grzejników oraz urządzeń regulacyjnych stosowanych w budynkach mieszkalnych, użyteczności publicznej i przemysłowej W tych normach inaczej się liczy rury RB i RW - dla małych kotłów dopuszczalne są średnice RB i RW 20mm, Oczywiście rura RW jest prowadzona z dołu kotła, jak w poprzednich normach krajowych do roku 1991. Ale o tym na pewno opowie wam Henryk ;)
henryk1953 Opublikowano 11 Czerwca 2016 #25 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Witam kolegę ,pamiętam nasz spor i trzy minusy które mi przywaliłeś Ja jak pewnie zauważyłeś daję ci czasem plusy ,jak widać jestem obiektywny i jak ktoś przyczynia się do podniesienia poziomu tego forum takie punkty dostaje. cytat: To, że przepis mówi jasno, że przy jednym kotle instaluje się wspólny odcinek RB i RW to zwykłe uproszczenie. Bezpieczne i wystarczające. Nie ma natomiast nigdzie napisane, że rozdział tych rur jest zabroniony i można go stosować WYŁĄCZNIE w przypadku pracy dwóch kotłów lub wymienników. Ja nigdy nie twierdziłem że rozdział tych rur jest zabroniony.Ja pisałem i dalej piszę że taki rozdział w przypadku jednego kotła jest bezcelowy ,skoro norma mówi że rura RW ma być wyprowadzona z górnej częsci kotła.Norma w tym przypadku jest jednoznaczna.Ja z normami jak wiesz nie dyskutuję, po prostu stosuję się do nich. A co do kominka - osobną rurę RW stosuje się wtedy gdy naczynie masz z tak zwaną "spłuczką." Jak zamontujesz zwykły zbiornik bez spłuczki ,to odrębna rura jest zbędna.Ale wtedy musisz samodzielnie i często uzupełniać ubytki wody w instalacji.A to jest upierdliwe ,dlatego wymyślono dla kominków spłuczkę.Wyparuje pół litra wody ,a to w przybliżeniu około 2000 litrów pary , para ta sobie płynie osobną rurą RB i nie ma wpływu na poprawne działanie spłuczki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.