Kysiek Opublikowano 31 Maja 2016 #1 Opublikowano 31 Maja 2016 Witam, tydzień temu został zainstalowany mi piec Galem KWP 12kW ze stałą retortą i sterownikiem Tech ST-480 z PID. Jedyny problem polega na tym, że podajnik przerzuca węgiel. Raz dziennie wyciągam pełną kopiastą szufladę w której jest dosłownie garść popiołu, reszta to węgiel. Wszystko jest dobrze podłączone, eko groszek jest naprawdę dobrej jakości. Sterownik pracuje na PIDzie, zmniejszyłem współczynnik podawania eko groszku (do -30), ale jest niewielka różnica. Średnio groch podawany jest co 1-2 min przez 1-4 sek, dlatego tyle go wywala. W ciągu tego tygodnia piec spalił (a właściwie wyrzucił) ok 90 kg węgla. Mogę wyłączyć PIDa i ustawić sterownik na pracę jako zwykły dwustanowy, ale czy wtedy będę miał możliwość ustawienia pompy cyrkulacyjnej czy tygodniówki i pogodynki? Albo czy istnieje możliwość wyłączenia PIDa tylko dla podajnika (np. w menu serwisowym)? Wentylator w tym trybie działa bez zarzutów. Piec pracuje w trybie letnim (czyli tylko woda), bojler 300 l, temperatura zadana: 57 C.
Kysiek Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor #3 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Podnosiłem, za wiele to nie dało, zmniejszylem też podawanie grochu, ale żadnych różnic.
Kysiek Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor #4 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Nie mogłem edytować postu, piszę ponowny: Głównie chodzi o to, że w przypadku pracy na algorytmie zPID eko groszek jest podawany co ok. 40 (!) sek przez 1-4 sek, co za tym idzie po prostu go przerzuca. Zmniejszenie współczynnika podawania nic nie daje. Nie wiem, czy ten algorytm tak działa (na taką stratę?) czy też jest jakaś wada sterownika.
janklos12 Opublikowano 1 Czerwca 2016 #5 Opublikowano 1 Czerwca 2016 zmień granulacje paliwa na drobną, jeśli to nie pomorze przyjrzyj się retorcie czy wszystko jest ok. czy powietrze nie ucieka gdzieś bokiem?
Kysiek Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor #6 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Granulacja zmniejszona. Retorta nie uszczelnione - hydraulik który to montował po prostu tego nie zrobił... Jutro rano tym się zajmę. Zauważyłem też pewien problem z wiatrakiem - na wyświetlaczu przy ikonie wiatraka miga na zmianę litera H z wykrzyknikiem (!), wiatrak jest prawidłowo podłączony, pan który montuje takie piece powiedział że to jakiś błąd wiatraka - zamówiłem serwisanta, będzie w ciągu tygodnia.
Robertooo Opublikowano 16 Lipca 2016 #8 Opublikowano 16 Lipca 2016 Witam serdecznie mam dokładnie taki sam problem, a mianowicie uszczelniłem już retorte więc jest ok. Cały czas mi miga na przemian ! oraz H co to znaczy ????niemam już więcej pomysłów gdzie szukać ...czy to cos poważnego ? W każdej instrukcji nie ma wzmianki o i H .…
PiotrKuc Opublikowano 3 Października 2016 #9 Opublikowano 3 Października 2016 Witam serdecznie mam dokładnie taki sam problem, a mianowicie uszczelniłem już retorte więc jest ok. Cały czas mi miga na przemian ! oraz H co to znaczy ????niemam już więcej pomysłów gdzie szukać ...czy to cos poważnego ? W każdej instrukcji nie ma wzmianki o i H .… Mam identyczne pytanie... Mruga litera H i wykrzyknik. Ktos znalazl odpowiedz co to oznacz?
gilal Opublikowano 3 Października 2016 #10 Opublikowano 3 Października 2016 Witam, H-oznacza czujnik halotron, !-oznacza alarm czyli brak połączenia/odczytu z tym czujnikiem. I teraz, u mnie są dwa takie czujniki- przy dmuchawie i w podajniku. Mam inny sterownik (ale też TECH) i inny piec, ale oznaczenia są te same. Pytanie czy u Ciebie też masz te czujniki lub ile. Bo jak nie masz na przykład czujnika podajnika, a jest aktywny w sterowniku to będzie wyświetlał błąd "H !" Pozdrawiam
wwoytek Opublikowano 3 Października 2016 #11 Opublikowano 3 Października 2016 Sprawdz kontakt wtyczki sterownik wentylator (wyciagnij i wloz wtyczki w gniazda)
madzia2832 Opublikowano 13 Października 2017 #12 Opublikowano 13 Października 2017 Czy ktos mi poda jakie ma ustawienia tech galmet 12 kw. Nie moge go ustawic z PIDVpodaje srednio co ok 40 sek i zmieniajac mu ustawienia nie reaguje. Ciezko tez dochodzi do zadanej temp. Prosze o pomoc
Tomasz59 Opublikowano 30 Października 2017 #13 Opublikowano 30 Października 2017 Czy ktoś z forumowiczów może podać mi ustawienia sterownika st 480n z PID. Chodzi konkretnie o menu Serwis - granulacja paliwa drobna oraz gruba: nie spisałem tych ustawień ale je poprzestawiałem. min. czas podawania, max. czas podawania, min. przerwa podawania, max. przerwa podawania oraz min. i max. obroty wentylatora. Proszę także o wyjaśnienie do czego służy parametr : impuls wzrostu : w chwili obecnej ustawiony jest na 0 oraz do czego służy parametr moc kotła: u mnie fabrycznie ustawiony na 100 a min. to 10 a max. 125 i czy należy to zmieniać. Mój kocioł to Galmet 12 KW
Gladius12kw Opublikowano 6 Października 2019 #14 Opublikowano 6 Października 2019 Rowniez mam problem z przezucaniem wegla.Podbijam temat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.