Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Skam-P Wady I Zalety Kotła

papasmurfek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oglądałem,szczerze to mi jest rybka czy stalowy czy żeliwny,rozchodzi się oto który będzie cichszy bo czytałem że właśnie stalowy,dlatego poprosiłem o jakieś konkrety by moja decyzja była dobrym wyborem.

Opublikowano

Powiem tak nie wiem jak chodzi batory ale azpp chodzi wg. mnie cicho. Też się martwiłem hałasem. Za ścianą mam salon i ja nic nie slysze. Sterownik bardzo prosty w obsłudze.

Opublikowano

Głównym problemem w kotłach z podajnikiem co do hałasu nie jest sam ślimak, palnik czy motoreduktor.

Co może Ci hałasować przy 1 obrocie na minutę ?

Głównym problemem na jaki uskarżają się przede wszystkim użytkownicy w nowych domach to "buczący" silnik.

Który ślimak wg. Ciebie będzie cichszy? odlany z żeliwa a łagodniejszym kątem natarcia czy metalowy wałek do którego przyspawany jest zawinięty na nim płaskownik )?

To tak prosto opisując.

Nie wierz we wszystko co wyczytasz na forach :) bo nie wiadomo kto pisze i jaki ma cel w tym co pisze :)

Opublikowano

Powiem tak nie wiem jak chodzi batory ...............................

Nie gniewaj się ale dlatego nie powinieneś osądzać, porównywać, tego czego nie widziałeś i nie słyszałeś :)

Opublikowano

Problem polega na tym że nic nie osądzam i nie porównuje tylko napisałem jakie mam odczucia i to wyraźnie napisalem. Za bardzo się spinasz kolego.

Brucer żeliwny też miał być super i długowieczny a jak jest każdy zainteresowany wie

Opublikowano

Jeśli chodzi o Brucera to jest długowieczny.

A co do odczuć to tylko Twoje subiektywne odczucie, kto inny może czuć inaczej, nieprawda ?

Nie spinam się tylko piszę jak jest bo jak to odczucie ma się do tego czego nie znasz i wydaje Ci się że tak jak masz Ty to tylko tak ma być i tak jest najlepiej?

Ja obecnie ma 4 kocioł z podajnikiem w swoim domu a widziałem ich i słyszałem bardzo dużo.

Opublikowano

A jak jest z czyszczeniem palnika tzn.czy się nie zapychają blokując przepływ powietrza,jak częto trzeba je czyścić.

Opublikowano

Najdłużej paliłem na ostatniej Ekoenergii 2 zimy i nie czyściłem jej wcale.

Czasem trzeba uszczelnić ( przekleić ) głowicę spalającą ale to też bywa różnie, jedni palą po 3 lata i nie kleili a drudzy bardziej przezorni przeklejają przed sezonem.

Batory jest klejony na dwóch płaszczyznach wydaje mi się że tutaj jeszcze rzadziej trzeba będzie to robić.

Opublikowano

Jeśli chodzi o Skama proponowałbym z Batorym i Bruli, zaś RBR ma Batorego i eCola w standardzie, tutaj niema do wyboru innego sterownika.

Jest jakaś przewaga technologiczna RBRa nad Skamem Premium? Chodzi mi o tą cenę, prawie 1300 zł wyższa.

Opublikowano

Witam

Mam problem z palnikami i sterownikami to tego kotła w wersji 12 kW. A mianowicie taki, że nie wiem, który palnik i sterownik wybrać? Chcę palić ekogroszkiem. Jeśli chodzi o sterownik to chcę żeby obsłużył instalację z podłogówką, grzejnikami i CWU... 

Skam - wybrałbym palnik AZPP, a sterownik SPPv2

Opublikowano

Zdaje mi się, że obaj nad tym pracują... nie mają wyjścia. Takie wymogi rynku (i prawne podobno też), że kocioł musi mieć "dyplom" :D

Dokładniej to wymogi dotacji bo to pod nie ta 5 klasa głównie jest.

Opublikowano

Oglądałem,szczerze to mi jest rybka czy stalowy czy żeliwny,rozchodzi się oto który będzie cichszy bo czytałem że właśnie stalowy,dlatego poprosiłem o jakieś konkrety by moja decyzja była dobrym wyborem.

AZPP jest praktycznie tak samo cichy jak Batory, ale oba są bardzo ciche więc tym bym się nie kierował.

Na ewentualne chrupanie ekogroszku stosuje się Carbosmar lub pali się miałem.

Opublikowano

Dlaczego AZPP? SPPv2 chyba nie ma internetu

AZPP ma wahliwą koronę, SPPv2 ma moduł internetowy - pierwszy rok jest gratis, a każdy kolejny kosztuje 25 zł rocznie.

Opublikowano

A jak jest z czyszczeniem palnika tzn.czy się nie zapychają blokując przepływ powietrza,jak częto trzeba je czyścić.

W AZPP nic się nie wkleja na uszczelniaczu a kanał powietrzny czyści się w nim otwierając klapkę pod palnikiem mocowaną 1 nakrętką.

Opublikowano

AZPP ma wahliwą koronę, SPPv2 ma moduł internetowy - pierwszy rok jest gratis, a każdy kolejny kosztuje 25 zł rocznie.

Tutaj Jarek na FM podaje:

SPPv2L (w cenie, po okresie testowym 7dni uruchomienie na 1rok bodajże 120zł a później opłata roczna- abonament 35zł (raz do roku), cz.wen - 25zł, cz.zewn - 25zł, cz.spalin 40 czy 45zł )
Opublikowano

Wiecej szczegółowych informacji nt. tego kotka znajdziesz na http://www.forumbudowlane.pl/instalacje-grzewcze-i-ogrzewanie-domu/skam-p-premium-sekom-polecam-t23535.

Co do wyboru sterownika to musisz się określić czego oczekujesz. Każdy sterownik poradzi sobie z prowadzeniem tego kotła. Co do palników to ja mam wersje plus z spp v2

A czym kolego zasypujesz tego potwora?

Opublikowano

Sppv2l  -- Sppv2 się różnią opcjami bodajże ale są na tym samym sofcie czy płytce.

Opublikowano

SPPv2L jest to uboższa wersja sterownika do mało rozbudowanych instalacji, ja cytowałem opłaty.

Opublikowano

A czym kolego zasypujesz tego potwora?

ruskim miałem. Trochę się spieka ale tragedii nie ma. Zobaczymy jak będzie w zimę. Na mroźniejsze okresy planuje zakupić z tonę jakiegoś dobrego ekogroszku.
Opublikowano

Zgadza się, po roku 35 zł każdy kolejny rok, pomyliłem z czujnikiem zewn.

W każdym razie jak Mateusz słusznie zauważył soft sterujący procesem spalania w wersji pełnej oraz L jest taki sam.

Opublikowano

SPPv2L (w cenie, po okresie testowym 7dni uruchomienie na 1rok bodajże 120zł a później opłata roczna- abonament 35zł (raz do roku), cz.wen - 25zł, cz.zewn - 25zł, cz.spalin 40 czy 45zł )

Panowie a te czujniki  to koszt zakupu czy opłaty za korzystanie na internecie?

Opublikowano

Czujniki koszt zakupu, abo 35pln po roku, jeśli chciałbyś panele PPX to bodajże 160pln/szt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.