Gość berthold61 Opublikowano 22 Maja 2016 #1 Opublikowano 22 Maja 2016 panowie robię z przybudówki do domu garaż , kiedyś był dach z dachówek ale zgnity i rozebrałem to dziadowstwo ale teraz chciałbym zrobić na obecnym stropie (szyny cegły wylewka) skos z perlitu mieszanego z cementem , 7 metrów na 5 metrów , a na to papa termozgrzewalna , czy dobrze kombinuję ? mało wiadomości o perlicie a wydaje się że to najtańsze rozwiazanie , bo robienie z krokwi osb i papa to koszt 2 razy większy a w pierwszym wypadku kiedyś można by to wykorzystać jako taras , jest ktoś co ma wiadomości o perlicie co i jak czego unikać , mam okazję kupić perlit EP 100 za 125 zł kubik
sambor Opublikowano 22 Maja 2016 #2 Opublikowano 22 Maja 2016 Tu masz proporcje http://www.perlipol.com.pl/pl/perlitobeton-ptb Ja raz robiłem wylewkę, ale na podłogę, na dach nawet ta najlżejsza może być za ciężka.
Gość berthold61 Opublikowano 23 Maja 2016 #3 Opublikowano 23 Maja 2016 Tu masz proporcje http://www.perlipol.com.pl/pl/perlitobeton-ptb Ja raz robiłem wylewkę, ale na podłogę, na dach nawet ta najlżejsza może być za ciężka. mówisz za ciężka ? ja mam strop w tej przybudówce zrobiony tak , dwuteowniki 16cm co metr a między nimi cegły i zalewane cementem i wydaje się to bardzo solidne a sama wylewka dodatkowa średnio 10cm czyli 15cm z jednej strony a na spadku 5 cm powinno to dodatkowo wzmocnić chyba , już myślałem aby zrobić to normalnie z krokwi i blachy trapezowej ale w przyszłości nici z tarasu , ale pewnie i tak nikt na ten taras by nie wchodził
papasmurfek Opublikowano 23 Maja 2016 #4 Opublikowano 23 Maja 2016 Styrobeton jest lżejszy od perlitobetonu. Wyrabia się go rownie łatwo (np. w betoniarce)
Gość berthold61 Opublikowano 24 Maja 2016 #5 Opublikowano 24 Maja 2016 styrobeton o to też dobre rozwiązanie , tylko czy to nie będzie się topiło podczas zagrzewania papy termozgrzewalnej , jeżeli nic by się nie miało dziać to chyba będzie dobre rozwiązanie być może szarpnę się na to aby mi to zrobili wylewkaże mixokretem
papasmurfek Opublikowano 24 Maja 2016 #6 Opublikowano 24 Maja 2016 To dajesz dwie warst.wy jedna wypełniająca ze styrobetonu i na to cienko druga warstwa. Ja tak robilem u siebie na plycie Kleina, a mialem do wypelnienia ok 15 cm. Obciążenie niewielkie w porownaniu do betonu.
Gość berthold61 Opublikowano 25 Maja 2016 #7 Opublikowano 25 Maja 2016 rozmawiałem wczoraj z wylewkarzem co mi w domu robił wylewki i powiedział to co ty że trzeba by dać drugą szlichtę bo inaczej będzie się topiło podczas grzania papy , robiłbym to samodzielnie ale nikogo do pomocy nie mam i chyba się zdecyduję na wylewkę z mixokreta ale nie granulek styro tylko z perlitu , perlit mogę mieć po 125 zł za kubik
Gość berthold61 Opublikowano 1 Czerwca 2016 #8 Opublikowano 1 Czerwca 2016 perlit już w garażo wygląda to jak kaszka do niemowlaków , lekkie jak diabli , będę robił to sam niestety i czarno to widzę ale to w końcu tylko spad bedzie a taras sobie daruję bo pewnie nigdy nikt by tam nie siedział więc po kiego diabła wywalać &&
Gość berthold61 Opublikowano 15 Czerwca 2016 #9 Opublikowano 15 Czerwca 2016 panowie materiał sam w sobie może i dobry bo ciepły i takie tam ale robota z tym to udręka masakryczna , betoniarka tego nie chce mieszać bo zrobi się breja i wody milion litrów to chleje , musiałem to mieszać w kalfasie brrr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.