pablitos Opublikowano 18 Maja 2016 #1 Opublikowano 18 Maja 2016 Witam Kiedyś posta tworzyłem dom energooszczędny z piecem eko-groszek, teraz sytuacja się zmienia. Zbliżam się szybko do instalacji i fundusze są lepsze niż zakładałem i teraz uwaga. Myślę o pompie ciepła powietrze - woda, jaką doradzacie firmę bo ich jest tak dużo, że nie da się samemu znać wszystkich, żeby była NIEDROGA!! bo fundusze mogą być na pompę ale nie na NIBE czy coś z tej półki. Dodam, że w moim domu co będzie profesjonalnym audytem potwierdzone nie powinna być większa jak 5-6 kw. Jeśli to ma znaczenie 100% podłogówki, instalacja wszędzie w podłodze co 10cm PEX, wentylacja z odzyskiem. Proszę jak chcecie doradzić to nie piszcie o gruntowych pompach itp, ROZSĄDNA KASA.... POWIETRZE-WODA Pozdrawiam
Vlad24 Opublikowano 18 Maja 2016 #2 Opublikowano 18 Maja 2016 Po co to durne ograniczenie? Przez nie byłbyś skazany na G11 i niemal 2x wyższe koszty ogrzewania. Jak tyle max potrzebujesz to bierz pompę ok 9-12kW i niech zaiwania tylko w drugiej taryfie.
pablitos Opublikowano 19 Maja 2016 Autor #3 Opublikowano 19 Maja 2016 To jakie propozycje pomp miałbyś? Jakiego producenta? split, czy mono?
Vlad24 Opublikowano 19 Maja 2016 #4 Opublikowano 19 Maja 2016 Dość popularny u nas jest panas. Generalnie lepiej pytać na muratorze w dziale PC. Tam jest dużo użytkowników i sprzedawcow/instalatorów. Na moje oko pasowała by tam pompa 9kW t-cap, lub 12kW bez capa. Tyle, że to sprawa nie na oko. Znajdź kogoś kompetentnego, kto by ci wszystko policzył i dobrał pompę o odpowiedniej wydajności. Tak by nie było potrzeby korzystać z dodatkowych grzałek, czy mieć problemy z cwu. Typ, raczej split. Koszty montażu będą wyższe i wymaga uprawnionego montażysty, ale sprawność takiej pompy będzie wyższa i nie będzie potrzeby bawić się w glikole i dodatkowy wymiennik z dodatkową pompą obiegową.
pablitos Opublikowano 20 Maja 2016 Autor #5 Opublikowano 20 Maja 2016 Co myślicie o pompach powietrznych Danfos?
roisin Opublikowano 7 Lipca 2016 #6 Opublikowano 7 Lipca 2016 co do samego Danfosa nie wypowiem się, bo nie miałem styczności, ale generalnie inwestycja w powietrzne pompy w naszym klimacie wydaje mi się mocno ryzykownym tematem
InzyinerProjektant Opublikowano 8 Lipca 2016 #7 Opublikowano 8 Lipca 2016 Jeżeli zamierzasz kupić powietrzną pompę ciepła do ogrzewania wybrał bym na Twoim miejscu pompę marki Panasonic. Wysokie COP przy niskich temperaturach, dobrej jakości sprężarki. Najlepiej o mocy około 12 kW lub 9 kW jeżeli zamierzasz dodać dla wspomagania kolektory słoneczne
roisin Opublikowano 21 Lipca 2016 #8 Opublikowano 21 Lipca 2016 nie większa niż 5-6kW? jakiej powierzchni jest to dom, bo wydaje się, że mówimy o dość małej. chyba, że docelowo mówimy o pompie jedynie do cwu?
automatyk Opublikowano 14 Sierpnia 2016 #9 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 no 6kW to juz mozna w rozsadnych cenach wychaczyć np samsug ehs jesli zainteresowany to na priv
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.