Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Ciepła.. Jaka? Dobra I Niedroga

pablitos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kiedyś posta tworzyłem dom energooszczędny z piecem eko-groszek, teraz sytuacja się zmienia. Zbliżam się szybko do instalacji i fundusze są lepsze niż zakładałem i teraz uwaga.

Myślę o pompie ciepła powietrze - woda, jaką doradzacie firmę bo ich jest tak dużo, że nie da się samemu znać wszystkich, żeby była NIEDROGA!! bo fundusze mogą być na pompę ale nie na NIBE czy coś z tej półki. Dodam, że w moim domu co będzie profesjonalnym audytem potwierdzone nie powinna być większa jak 5-6 kw. Jeśli to ma znaczenie 100% podłogówki, instalacja wszędzie w podłodze co 10cm PEX, wentylacja z odzyskiem.

Proszę jak chcecie doradzić to nie piszcie o gruntowych pompach itp,

ROZSĄDNA KASA.... POWIETRZE-WODA

Pozdrawiam

Opublikowano

Po co to durne ograniczenie?

Przez nie byłbyś skazany na G11 i niemal 2x wyższe koszty ogrzewania. Jak tyle max potrzebujesz to bierz pompę ok 9-12kW i niech zaiwania tylko w drugiej taryfie.

Opublikowano

Dość popularny u nas jest panas. Generalnie lepiej pytać na muratorze w dziale PC. Tam jest dużo użytkowników i sprzedawcow/instalatorów. Na moje oko pasowała by tam pompa 9kW t-cap, lub 12kW bez capa. Tyle, że to sprawa nie na oko. Znajdź kogoś kompetentnego, kto by ci wszystko policzył i dobrał pompę o odpowiedniej wydajności. Tak by nie było potrzeby korzystać z dodatkowych grzałek, czy mieć problemy z cwu. Typ, raczej split. Koszty montażu będą wyższe i wymaga uprawnionego montażysty, ale sprawność takiej pompy będzie wyższa i nie będzie potrzeby bawić się w glikole i dodatkowy wymiennik z dodatkową pompą obiegową.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

co do samego Danfosa nie wypowiem się, bo nie miałem styczności, ale generalnie inwestycja w powietrzne pompy w naszym klimacie wydaje mi się mocno ryzykownym tematem

Opublikowano

Jeżeli zamierzasz kupić powietrzną pompę ciepła do ogrzewania wybrał bym na Twoim miejscu pompę marki Panasonic. Wysokie COP przy niskich temperaturach, dobrej jakości sprężarki. Najlepiej o mocy około 12 kW lub 9 kW jeżeli zamierzasz dodać dla wspomagania kolektory słoneczne

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

nie większa niż 5-6kW? jakiej powierzchni jest to dom, bo wydaje się, że mówimy o dość małej. chyba, że docelowo mówimy o pompie jedynie do cwu?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

no 6kW to juz mozna w rozsadnych cenach wychaczyć np samsug ehs  jesli zainteresowany to na priv

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.