Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana Kociołka Defro

Voltare

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zamierzam wymienić kocioł w domu mieszkalnym. Powierzchnia  120m2, ściany zewnętrzne nieocieplone poddasze również ale jest w planie że to zrobię. Dom pochodzi że, starego budownictwa  80 lata. W domu posiadam 12 grzejników ale przyszłości może kiedyś w planie podłączenie 2-4 grzejników. Bojler również jest do wymiany teraz jaki odpowiedni wybrać? Polecają mi bojler pionowy. Chciałbym wymienić na kocioł który zapewni mi stałopalność i wygodę. Rozglądałem się nad kotłem z  firmy Defro  teraz pytanie jaki odpowiedni wybrać  fachowiec poleca mi kocioł  Komfort Eko  lub Komfort Eko Duo 15 lub 20kw

Dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam

Opublikowano

A pelet?

Moc wydaje się za duża max 15.

Bojler chyba pionowy będzie najlepszy. Kociołek patrz gwarancja serwis itp

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

to znaczy góry nie mam jeszcze ogrzewanej a nie chce za rok czy za dwa lata wymieniać na nowy fachowiec mi doradza 15 lub 20kw 

jaki odpowiedni kocioł wybrać ? i czy jest sens dopłacać za sterownik k3p z PID?

Opublikowano

dla 120m nieocieplonych 12KW wystarczy

jak ocieplisz ściany i od góry topotrzeby domu spadną o jakies 40% i wtedy nawet 12KW będzie mocno przewymiarowane

moze warto odwrócic kolejność i zamiast wywalać kase na zbyt duży kocioł i zbyt dużą ilośc opału zacząć od termomodernizacji a potem pomyśleć o czymś mniej obsługowym niż wegiel

Opublikowano

Ja bym jeszcze podszedł wstępnie do sprawy z innej strony. Krótko i na temat. Kocioł 10kW przy max. mocy zużyje ok. 2kg/h, ponożyć to przez 24h, wyjdzie 48kg/dobę. Teraz należy poobserwować, podpytać się różnych osób kto tyle spala dziennie? Powiedzmy, że sezon grzwczy trwa 6 miesięcy więc ........ zużyjemy ok. 8,5 tony opału. Znowu pytanie, kto tyle zużywa w sezonie przy takiej powierzchni i warunkach?

Opublikowano

Witam,

Zamierzam wymienić kocioł w domu mieszkalnym. Powierzchnia  120m2, ściany zewnętrzne nieocieplone poddasze również ale jest w planie że to zrobię. Dom pochodzi że, starego budownictwa  80 lata. W domu posiadam 12 grzejników ale przyszłości może kiedyś w planie podłączenie 2-4 grzejników. Bojler również jest do wymiany teraz jaki odpowiedni wybrać? Polecają mi bojler pionowy. Chciałbym wymienić na kocioł który zapewni mi stałopalność i wygodę. Rozglądałem się nad kotłem z  firmy Defro  teraz pytanie jaki odpowiedni wybrać  fachowiec poleca mi kocioł  Komfort Eko  lub Komfort Eko Duo 15 lub 20kw

Dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam

Co do kotła polecam Skam-P Plus 12 kW ze sterownikiem Scorpion, RBR Ekouniwersal 12 kW ze sterownikiem eCOAL.

Porównaj warunki gwarancji tych, które polecam i Defro - to daje do myślenia.

Co do bojlera Kospel poziomy, dwupłaszczowy - ma najdłuższą gwarancję ze stalowych [6 lat] bo emalia jest nanoszona proszkowo a nie zanurzeniowo jak u innych, szybko się nagrzewa i ma rozpraszacz zimnej wody więc sporo ciepłej można z niego wyciągnąć.

Opublikowano

Ja bym jeszcze podszedł wstępnie do sprawy z innej strony. Krótko i na temat. Kocioł 10kW przy max. mocy zużyje ok. 2kg/h, ponożyć to przez 24h, wyjdzie 48kg/dobę. Teraz należy poobserwować, podpytać się różnych osób kto tyle spala dziennie? Powiedzmy, że sezon grzwczy trwa 6 miesięcy więc ........ zużyjemy ok. 8,5 tony opału. Znowu pytanie, kto tyle zużywa w sezonie przy takiej powierzchni i warunkach?

Po pierwsze kocioł 12 kW może spalać mniej od dobranego na styk 10 kW bo będzie miał większa sprawność.

Po drugie największe mrozy trwają po kilka dni w roku a nie przez 6 miesięcy, przez 80% sezony grzewczego zapotrzebowanie wynosi poniżej 30% tego, które jest przy największych mrozach - jeśli weźmiesz to pod uwagę przy szacowaniu sezonowego zużycia opału wynik będzie całkiem inny.

Opublikowano

Wszedłem na forum dziś i gdy przeczytałem ten temat to MOJA RADA posłuchaj tego co doradzają zarówno TIMON jak i SUSPENSER. Obie rady są w tym samym kierunku i na pewno obie sensowne i merytoryczne. Tak od siebie dodam że gdy jak piszesz góry na czas obecny nie bardzo będziesz grzal tylko w przyszłości a dom nieocieplony to gdy ocieplisz i wówczas będziesz grzał na pewno te piece co obaj doradzają Tobie wystarczą.  Wybór należy TYLKO DO CIEBIE bo to ty będziesz w nim palił, Ty będziesz kupował opał (oby choćby tylko ZADOWALAJĄCY), no i TY z najbliższymi odczujesz / lub nie  efekty podjętej decyzji w postaci ciepła i przyjemnego / lub chorendalnego palenia w tym piecu. MASZ CZAS do nowego sezonu to życzę przyjemnej lektury zarówno na tym jak i innych forach tematycznych w tym temacie - a wiesz mi jest tu tego OOOOOOOGROMNA ILOŚĆ.  (czytam te fora od min 6lat - i czasami aż głowa boli sam to zauważysz.) Pozdrawiam 

Podpisuję się pod tym aby ocieplenie zrobić w pierwszej kolejności lecz zdaję sobie sprawę że to koszt znacznie większy jak modernizacja inst. CO niemniej z własnego doświadczenia wiem że efekty będą tak znaczne -pomimo tego że coś w życiu z tą dziedziną miałem wcześniej styczności to jednak przeważał ten tzw. zachowawczy pesymizm dlatego po wymianie okien/drzwi i dociepleniu (jeszcze bez strychu bo całe poddasze zagracone - efekt powalający. Daj znać Voltare do czego doszedłeś

Opublikowano

Defro sigma zastanów się nad tym piecem tym bardziej ze udoskonalili czyszczenie. Możesz ją również zamówić z ekoenergia i sterownikiem Defro Smart. Jest to jeden z lepszych oszczędnych piecy defro.

Opublikowano

Ekoenergia to już trochę przestarzała konstrukcja, już rok temu w wielu kotłach zastąpił ją Batory ...

Opublikowano

Dobry kociołek z małym Batorym i nic więcej.

20kW na 120m :) chyba że dachu ta chałupka niema :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.