Colinn211 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Od kilku dni po tym jak mój piec zaczął przeciekac zacząłem rozglądać się za nowym i trafiłem na mur! Mój dom został wybudowany w 1990 roku, nie jest ocieplony jedynie ma nowe plastikowe okna. Piec którym do tej pory grzalem miał moc 25 kw (zasypowy na miał) i na początku radził sobie dobrze z ogrzaniem około 200 metrów ( dom ma powierzchni użytkowej 240 metrów a może nawet trochę więcej ale nie wliczam pomieszczeń w piwnicy które nie są ogrzewane i nie wiem czy dobrze robię?) Piec który posiadam mam 11 lat i na początku przez Góra 3 lata potrafił grzać na zasypie 24 godziny a później max 13! Więc moje pytanie to jaką moc powinienem dobrać?
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2016 #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Jeżeli będziesz nadal palił miałem,moc kotła dobiera się średnio dobową. W Twoim przypadku będzie to na pewno 35kW,żeby zasyp paliwa wystarczył w największe mrozy na dobę. W pozostałym okresie zasyp wystarczy na 30-40h. Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie sterownika z PID. oraz kocioł z poziomym wymiennikiem.(króciec powrotu jest w strefie żaru)
Colinn211 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Mała poprawka ,troche przesadzilem z metraże i po ponownym obliczeniu pomieszczeń ktore beda ogrzewane wyszlo mi 175 m. Czy nadal bede potrzebowal 35kw? Jak to jest ,ze np piec uniwersalny w porownania do miałowego potrzebuje mniej kw do ogrzania takiego samego metrażu ?
Conti Opublikowano 6 Kwietnia 2016 #5 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Bo jest przewidziany do lepszego paliwa niż miał.
Gość berthold61 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 ja na brykiecie węglowym czyli inaczej mówiąc miale zlepionym w kulki nie osiągnę większej temperatury niż 40 st , jak grzeję cała podłogówkę ,natomiast na węglu jak się zagapię i zapomnę podłączyć miarkownik to 120st moment , jest różnica?
Colinn211 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Jak myślicie ile będę potrzebował mocy aby zasy wytrzymał na 24 h w mroźne dni?
papasmurfek Opublikowano 7 Kwietnia 2016 #8 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Nikt tu wróżka nie jest. Wypełnij rzetelnie kalkulator na cieplowlasciwie.pl i będziesz wiedział.
spioch Opublikowano 8 Kwietnia 2016 #9 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Nie zapomnij wstawić linka, żeby ew błędy wychwycić. Zdarzały się już ściany 12cm zewnętrzne, a potem wychodzi duże zapotrzebowanie i przewymiarowany kocioł.
stasiu Opublikowano 8 Kwietnia 2016 #10 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Nikt tu wróżka nie jest. Wypełnij rzetelnie kalkulator na cieplowlasciwie.pl i będziesz wiedział. co prawda to nie mój temat , i sam wypełniłem ciepłowłaściwe.pl 2 x za pierwszym razem zaproponowano mi kocioł 13,5 km a za drugim razem 17 kw dla mieszkania 78 m2 , więc nie jest to tak ogólnie miarodajne.
papasmurfek Opublikowano 9 Kwietnia 2016 #11 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Niestety kalkulator ma pewne ograniczenia co do ksztaltu ogrzewanego budynku. Jest jeszcze kalkulator doboru grzejników i tu też możemy policzyć zapotrzebowanie na ciepło dla każdego pomieszczenia osobno
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.