Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Fundament Pod Wędzarnię

Gość berthold61

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

chopiska powiedzcie mi czy pod wędzarnik murowany dwupalnikowy musi być głęboko zalewany fundament bo jakiś filozof mi powiedział że kopać trzeba na 120cm , przecież to nie schron atomowy , tylko 2x2 metry podstawa a sam wędzarnik to około 80cm głeboki i szeroki na 2 metry , jeden palnik bezpośrednio pod wedzarnikiem a drugi po prawej stronie odsunięty o rurę 130cm a w środku nad rurą a między palnikami mam zamiar dać blat , macie jakieś fajne pomysły lub zdjęcia

może wystarczy wykopać dół na 20cm i zrobić jakieś zbrojenie i zalać betonem ?

Opublikowano

Głębokość przemarzania gruntu decyduje o poziomie posadowienia .

W gruntach wysadzinowych fundamenty muszą opierać się w podłożu poniżej strefy przemarzania.

Grunty wysadzinowe to takie, które zawierają więcej niż 10 % drobnych cząstek (mniejsze od 0.02 mm).

Niewysadzinowymi gruntami są wszystkie piaski, z wyjątkiem części piasków pylastych oraz piasków gliniastych - piaski gliniaste

zaliczane są do grupy gruntów spoistych.

W centralnej Polsce w podłożu zbudowanym z iłu czy gliny, fundamenty muszą być oparte na głębokości nie mniejszej niż 1.0 metr.

Warunek ten nie musi być spełniony, gdy fundamenty opierają się w piaskach.

Według obowiązujących w Polsce przepisów, w gruntach niewysadzinowych wymagane jest zagłębienie fundamentów równe 0.5 metra.

Tak to wygląda w świetle przepisów,

Natomiast w twoim przypadku można wykonać fundament z bloczków na głębokość ok 0,5m i do tego płytę zbrojoną  o grubości ok 20cm

Pod płytą obowiązkowo piasek 20-30cm, wtedy zamarznięty grunt jej nie wysadzi.

Opublikowano

Ja bym nie przesadzal i zrobił normalnie zgodnie ze zdrowym rozsądkiem (polacy mają skłonność do kombinowania i przesadzania jeśli chodzi o budowanie). Wykop dół na pól metra, podsyp grubo zwirem i na to wylej ok 10 - 15 cm betonu. Jak konstrukcja ciężka to warto zazbroic. Będzie stało wieki.

Na czymś takim stoi u mnie ciężka altana z grubego bala 4x4 i nic się nie dzieje.

Gość berthold61
Opublikowano

zrobię to wg twojej rady bo w innym może słusznym wypadku ta wędzarnia by mnie kosztowała 10 tys ,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.