Gość berthold61 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 chopiska powiedzcie mi czy pod wędzarnik murowany dwupalnikowy musi być głęboko zalewany fundament bo jakiś filozof mi powiedział że kopać trzeba na 120cm , przecież to nie schron atomowy , tylko 2x2 metry podstawa a sam wędzarnik to około 80cm głeboki i szeroki na 2 metry , jeden palnik bezpośrednio pod wedzarnikiem a drugi po prawej stronie odsunięty o rurę 130cm a w środku nad rurą a między palnikami mam zamiar dać blat , macie jakieś fajne pomysły lub zdjęcia może wystarczy wykopać dół na 20cm i zrobić jakieś zbrojenie i zalać betonem ?
sambor Opublikowano 6 Kwietnia 2016 #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Głębokość przemarzania gruntu decyduje o poziomie posadowienia . W gruntach wysadzinowych fundamenty muszą opierać się w podłożu poniżej strefy przemarzania. Grunty wysadzinowe to takie, które zawierają więcej niż 10 % drobnych cząstek (mniejsze od 0.02 mm). Niewysadzinowymi gruntami są wszystkie piaski, z wyjątkiem części piasków pylastych oraz piasków gliniastych - piaski gliniaste zaliczane są do grupy gruntów spoistych. W centralnej Polsce w podłożu zbudowanym z iłu czy gliny, fundamenty muszą być oparte na głębokości nie mniejszej niż 1.0 metr. Warunek ten nie musi być spełniony, gdy fundamenty opierają się w piaskach. Według obowiązujących w Polsce przepisów, w gruntach niewysadzinowych wymagane jest zagłębienie fundamentów równe 0.5 metra. Tak to wygląda w świetle przepisów, Natomiast w twoim przypadku można wykonać fundament z bloczków na głębokość ok 0,5m i do tego płytę zbrojoną o grubości ok 20cm Pod płytą obowiązkowo piasek 20-30cm, wtedy zamarznięty grunt jej nie wysadzi.
papasmurfek Opublikowano 6 Kwietnia 2016 #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Ja bym nie przesadzal i zrobił normalnie zgodnie ze zdrowym rozsądkiem (polacy mają skłonność do kombinowania i przesadzania jeśli chodzi o budowanie). Wykop dół na pól metra, podsyp grubo zwirem i na to wylej ok 10 - 15 cm betonu. Jak konstrukcja ciężka to warto zazbroic. Będzie stało wieki. Na czymś takim stoi u mnie ciężka altana z grubego bala 4x4 i nic się nie dzieje.
Gość berthold61 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 zrobię to wg twojej rady bo w innym może słusznym wypadku ta wędzarnia by mnie kosztowała 10 tys ,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.