wlodek02 Opublikowano 31 Marca 2016 #1 Opublikowano 31 Marca 2016 Witam W związku z tym że panuje moda wśród instalatorów montowania dużych kotłów w nowych domach (u mojej siostry) proszę Was o pomoc: Pow. całkowita domu 110m2 w tym łącznie 18m2 podłogówki w 2 łazienkach + jeden kaloryfer w garażu. Dom solbet 24+12 styropian grafit, podłga 10 styropian, sufit żelbetowy 10cm na to 25 styro. Wiem że mam małe zapotrzebowanie rzedu 60 w/m2. Z moich obliczeń wyszło mi że będę miał 85 żeberek + 2 małe grzejniki łazienkowe (drabinki) + te 18m2 podłogówki no i do grzania zbiornik z wodą. Ogrzewanie gazem odpada, komin niski więc musi być piec-górne spalanie (też i tańszy). Najbardziej rozważam: Defro komfort optima 8kw, Defro delta 8 kw, (przemawia do mnie pionowy wymiennik-najdłuższa droga spalin jakby policzył dł kanału) Setlan air 9 kw, Ziębiec Wenus 10 kw Największą moją obawą jest to że ten "mikro" piecyk 8 kw nie podoła, że nie osiągnę nawet na piecu wysokiej temp. Przepalał będę po południu jak przyjdę z pracy ok 16. Proszę doradzcie....czy mam się pchać w defro komfort optima 12kw (ale w nim się już mieści 53L wody tyle co w innych nawet 20kw piecach) Proszę o radę Pozdrawiam
scitro Opublikowano 31 Marca 2016 #2 Opublikowano 31 Marca 2016 Ja grzeję prawie 2 razy tyle powierzchni i w starym GS (30kW rusztu i 1,7m2 wymiennika o sprawności 35-40%) paliłem praktycznie popołudniami od 6 do 8 godzin przy temperaturze typowej dla obecnej zimy (0+/-5°C). Izolacja słabsza o 20% od twojej. Przy - 7 liczyłem kiedyś, że potrzebuję niecałe 4kW mocy.
dan1 Opublikowano 31 Marca 2016 #3 Opublikowano 31 Marca 2016 Przy kotle górnego spalania jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest palenie opału od góry, w takim przypadku lekkie przewymiarowanie kotła nie jest tak odczuwalne jak przy paleniu "tradycyjnym" czyli od dołu lub w kotle dolnego spalania. Kocioł z pionowym wymiennikiem jest troszkę bardziej kłopotliwy przy obsłudze - do czyszczenia należy odkręcać śruby mocujące pokrywę u góry. Ponadto w związku z inną budową ma zdecydowane inne wymiary od GS-a z poziomym wymiennikiem, nie do każdej kotłowni się zmieści. Polecam kocioł z poziomym wymiennikiem, bez dmuchawy z mechanicznym miarkownikiem. Ważne żeby miał jak najbardziej rozbudowany wymiennik, ten Setlan wygląda ciekawie ale nie widzę na drzwiczkach zasypowych rozetki powietrza wtórnego - niezbędnego do palenia w nim od góry co dla mnie jest nie do przyjęcia. Defro Komfort Optima w niczym mu nie ustępuje a dodatkowo ma doprowadzenie powietrza wtórnego. Szwagier na 90 m2 zamontował sobie Zębca 16Kw :blink: i przy paleniu od góry uzyskuje stało palność ponad 24 h (zawory termostatyczne na wszystkich grzejnikach) Co do mocy kotła zrób sobie analizę potrzeb na Cieplowlaściwie.pl i wstaw tu link będziemy wtedy wiedzieć więcej w temacie doboru mocy kotła. Przy przepalaniu popołudniami i paleniu "tradycyjnym" - od dołu myślę że kociołki o tej mocy dadzą rade z ogrzaniem Twojego domu ale tak czy inaczej zrób analizę na stronie którą podałem Ci powyżej. Jaki zasobnik ciepłej wody użytkowej masz/planujesz u siebie ?
Gredy Opublikowano 31 Marca 2016 #4 Opublikowano 31 Marca 2016 Ważne żeby miał jak najbardziej rozbudowany wymiennik, Tutaj trochę się nie zgodzę. W zbyt dużym kotle z wielkim wymiennikiem a małym zapotrzebowaniem domu na moc. Bardzo szybko pojawia się problem komina. W kotle sie tylko tli,wymiennik odbiera mam dużo ciepła a w kominie się skrapla :/. Gs-a też trzeba dobierać jak najbardziej optymalnie i starać się utrzymywać temp spalin w okolicach 170*C. Pozdr.Grzegorz
dan1 Opublikowano 31 Marca 2016 #5 Opublikowano 31 Marca 2016 To prawda, ale rozmawiamy tutaj o kociołkach 8-9 kw ;) ponadto poziome wymienniki nie wyziębiają tak spalin jak pionowe (kosztem wydajności) a przy paleniu od dołu (myślę że autor tematu takie palenie będzie stosował - przepalanie po południu, chodź mogę "oby" się mylić) nie martwił bym się o temperaturę spalin. Chcąc szybko uzyskać wieczorem ciepełko w wyziębionym po dniu domu trzeba nieźle "dać w komin" :)
wlodek02 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor #6 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 ) Co do mocy kotła zrób sobie analizę potrzeb na Cieplowlaściwie.pl i wstaw tu link będziemy wtedy wiedzieć więcej w temacie doboru mocy kotła. Z tej strony wynika że zapotrzebowanie na ciepło mam ~6kw. Tyle że zapotrzebowanie zapotrzebowaniem, a to co do pieca jest podpięte to już inna sprawa..... Dlatego jedni dla takiego samego zapotrzebowania mogą mieć w domu 90 zeberk a inni 120 i ten piec powiedzmy 8kw może być za słaby dla drugiego przypadku.... Jak na to patrzyć?
Mario1969 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 #7 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Jednak przy 90 żeberkach palisz z temp. 80stc a już przy 120 może to być 60stC . Zadaj sobie trud i oblicz zapotrzebowanie z tego linku http://www.regulus.com.pl/program/dobor-grzejnikow.html Musisz policzyć każde pomieszczenie z osobna które będzie posiadać kaloryfery potem zsumuj. Ten program jest bardziej miarodajny.
scitro Opublikowano 1 Kwietnia 2016 #8 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 6kW przy -20 to aproksymując przy 0°C około 3 kW... i po co Ci kocioł 12 kW??? Będziesz palił maks. 6 godzin na dobę i w domu będzie 21°C. Znam osobę, która w PRL-owskim nieocieplonym domu piętrowym ma ogniwo 12kW i wystarcza palić 8-12h na dobę. Weź pod uwagę, że ty i domownicy dostarczacie kilkaset watów energii cieplnej, do tego lodówka, kuchenka czajnik, żarówki, żelazko i co tam jeszcze masz włączone dostarczą dodatkowe kilkaset watów i zrobi się zapotrzebowanie 2 kW zamiast 3 kW. Prześpij się z tym, przemyśl i wybierz rozsądnie.
Bolczaczko Opublikowano 1 Kwietnia 2016 #9 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Jak masz kasiorkę, kup kocioł od siostry za pół ceny :D dostaw bufor, dołóż więcej "żeberek" dla zmniejszenia temp. czynnika i pal wysoko kalorycznym węglem na max sprawności kotła :)
dan1 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 #10 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 @wlodek02 napisałeś że masz za niski komin do kotła ds, rozważ może wizytę kominiarza w Twoim domu, mają oni takie ustrojstwo do mierzenia ciągu kominowego wtedy przekonasz się czy komin pociągnie taki kocioł. Jeśli tak to kup jakiś mały i po kłopocie - jak będą mrozy to masz możliwość palenia przez 24h, jak cieplej możesz przepalać. Ja na 140 m2 w miarę dobrze ocieplonego domu (jeszcze w budowie ;) ) kupiłem okazyjnie MPM-a 8-10 i zastanawiam się czy nie będzie za duży. PS Jak zdecydujesz się na wizytę kominiarza to niech nie mierzy Ci ciągu zapaloną gazetą, bo takie "wyczyny" już widziałem :D
wlodek02 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor #11 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 @ Mario 1969 - robiłem wcześniej te kalkulacje, wychodzi mi po ledwie kilka żeberek w pokojach ( w gościnnym 10 - wiadome że tyle nie dam bo mało), wiem jak grzejniki się dobiera- dla danej temp. ile ma wat. @ Bolczaczko - pisałem że zależy mi na kosztach, żadne bufory nie wchodzą w grę.... @ dan1 - właśnie takie odp mnie interesują - masz już grzejniki? albo wiesz jakie i ile będziesz miał podpiętych do pieca? Wyliczenia wyliczeniami, praktyka praktyką. Dlatego najbardziej mnie interesuje kto co mam podpięte do pieca ~ 8 KW i jak piec np. z X ilością żeber sobie radzi... Bardzo proszę te osoby które takie piece mają o odp.
dan1 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 #12 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Będę miał 25 m2 podłogówki 2 drabinki w łazienkach i 8-9 kaloryferów o mocy + - 5500 W - 6000 W łącznie (wszędzie zawory termostatyczne) do tego podpięty zbiornik CWU 120 l. Robie szkieleciaka więc za ok. 3-4 miesiące będzie gotowy i wtedy będę znał dokładnie moc grzejników. Poniżej masz link do mojego wyliczenia. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1c37
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.