Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Pomoc W Ustawieniach Kotła Z Podajnikiem Tłokowym

hevi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano

Gorąca woda z podłogówki(niewykorzystana )wraca  do bojlera(bojler z podwójną wężownicą) , jedna pompa od CO chodzi 24h , druga od CWU tylko jak jest potrzeba , ale będę dążyć do tego żeby od CWU też chodziła 24h. podobno to ustabilizuje temp.powrotu. Zadam na kocioł 50 stopni i na CWU też 50 , więc teoretycznie nie dobije w CWU do tych 50 ponieważ histereze CWU mam na 1 st. ustawioną(zawsze po dogrzaniu do zadanej na cwu , grzeje jeszcze o 1 st więcej i dopiero wyłącza CWU. Czy to jest dobry trop do zjechania z kg opału? Dziś zasypałem 80kg (dwie doby temu dosypywałem czyli wychodzi 40kg na dobę./porażka:(

Dla 230 dobrze ocieplonych metrow jakie deklarujesz to zuzycie 50 kg powinno byc w najwieksze mrozy. To rozwiazanie powrotu podlogowki do boilera jest troche dziwne.

Opublikowano

Rozebrać i zrobić normalną inst z mieszaczem na podłogówkę i sprzęgłem.

Z podłogówki nie wraca woda ciepła, ona jest zimna i dodatkowo jest podawana na górną wężownicę bojlera co go wychładza.!!!

Opublikowano

sambor popiepszyłem coś. na bank nie wraca powrót z podłogówki do bojlera. ponieważ na powrocie z podłogówki mam 23 stopnie , a ta rura co opisałem gorąca woda odbiór ma prawie 50 stopni.więc tak myśle że jeśli wraca z podłogówki to nadmiar co pomca CO pompuje a podłogówka nie odbiera , mogę mieć racje? 

Więc to co jest opisame gorąca woda odbiór ma około 50 stopni , zasilanie do podłogówki przed termogłowicą też ma 50 stopni , za głowicą rozchodzi się już na podłogówkę 30 parę stopni , więc podejrzewam że ta woda co z podłogówki wraca , to wraca bezpośrednio do kotła i to by się zgadzało , bo jak pompa CWU nie chodzi to powrót przy samy, piecu mam 23-25 stopni , a jak już działa jakis czas pompa od CWU to powrót przy samym piecu mam 36-40 stopni. 

Opublikowano

,,jak pompa CWU nie chodzi to powrót przy samy, piecu mam 23-25 stopni , a jak już działa jakis czas pompa od CWU to powrót przy samym piecu mam 36-40 stopni. ''

Dziwne powinno być na odwrót

Opublikowano

,,jak pompa CWU nie chodzi to powrót przy samy, piecu mam 23-25 stopni , a jak już działa jakis czas pompa od CWU to powrót przy samym piecu mam 36-40 stopni. ''

Dziwne powinno być na odwrót

No właśnie chyba nie masz racji.Bo skoro nadmiar gorącej wody która idzie z zasilania i której nie wykorzystuje podłogówka wraca do bojlera to chyba właśnie logiczne jest ,że CWU będzie miał cieplejszy powrót niż powrót z podłogówki. Teraz jestem pewien, że popełniłem błąd na rysunku. powrót z podłogówki idzie bezpośrednio do kotła , równolegle jak z cwu , z tym ,że cwu załącza się raz na jakiś czas.powiedzmy dwa trzy razy na dobę. więc jeśli uda mi się włączyć w sterowniku na stałe pompę CWU to powinienem osiągnąć cieplejszy powrót/,mam rację?

Opublikowano

Jaki nadmiar?Ni ma nadmiaru . Jeśli cwu pobrało wodę to powinna spaśc temp a nie się podnieść to chyba logiczne Chyba masz dobrze popiprzone Widać że ni masz kompletnie pojęcia więc zaproś kogoś kto trochę ma postaw flache i ci luknie w tę pajęczyne

Opublikowano

Jak nie ma to jak to się dzieje,że z góry wraca gorąca woda do bojlera?

Opublikowano

Niby z kąd? Jeśli pompa pchneła wodę do bojlera albo grzejnika albo podłogówki to logiczne że woda wruci zchłodzona więc jakim cudem wraca ci cieplejsza? A Tym bardziej powrót masz podłączony pod bojler?

Opublikowano

Jakbyś uważnie czytał ,to sprostowałem ,że na pewno nie jest powrót podłączony pod bojler , tylko nadmiar ciepłej wody nie wykorzystanej do ogrzewania idzie na cwu.

Opublikowano

Tyle wszyscy pisza -SCHEMAT bo bez niego to wrozenie z fusow w czym problem by to kreskowo narysowac .

Tak co czytam to bardzo zimny powrot tak nie moze byc bo 000000 stabilnosci kotla .

Opublikowano

Poprawiony schemat:

Nic więcej nie widzę , żeby dorysować a nie będę strzelać w ciemno co tam jeszcze jest.

Oto schemat:

http://zapodaj.net/9c952ffcc8cc3.jpg.html

Opublikowano

Bo nie wiedziałem jak to narysować.,a chodzi o to ,że jak nie odbierze podłogówka całej temperatury , to wraca do bojlera cwu. srednice zmierze po 15:00 jak bede w domu.

Opublikowano

Średnice rur: zasilanie powrót 29mm , reszta 22mm

Opublikowano

Z tym bojlerem jest coś nie tak albo zle schemat albo spartaczone 3 gałązki ?

I jak to miesza na podłogówce z powrotem jak tam zawór zwrotny jest?

Opublikowano

miedź

Opublikowano

Poradziłem sobie z moim problemem:) , otóż pewnie mnie skrytykujecie ,że tak nie wolno ,ale póki co działa. Mianowicie , zauważyłem, że jak załącza się pompa CWU , to powrót do kotła robi się o wiele cieplejszy niż jak chodzi tylko pompa CO. Tzn. jak chodziła tylko CO to powrót miałem do kotła w granicach 25-30 stopni ,podczas gdy w kotle było 50-55 , to siłą rzeczy, musiał podać o wiele więcej paliwa ,żeby dogrzewać tak wielką różnicę. Poczyniłem więc takie oto kroki: temperatura zadana CWU-55 stopni , temperatura kotła 50 stopni , czujnik temperatury CWU wypiąłem z bojlera i dałem do kotła na powrót , przez co czyta mi temp.powrotu jako CWU i dzięki temu pompa cwu chodzi non stop równolegle z pompą co ,przez co na powrocie mam średnio 44-48 stopni , na kotle zadane 50 .jest bezpiecznie , gdyż na bank woda w bojlerze przy tej temp mi się nie zagotuje. dzięki temu na jednej dawce paliwa bardzo szybko osiąga temp. i co najważniejsze nie wychładza się kocioł poniżej 44 stopnie. spalanie drastycznie się zmniejszyło! i w tej chwili przez dobę zeszło mi jakieś 12-14 kg.fakt że jest ciepło,ale wcześniej nie było zimno i palił 40 kg!!!!

Opublikowano

A ile teraz trwa cykl pracy, a ile przerwa tzw podtrzymanie.

Opublikowano

wygląda to teraz tak: podaje paliwo , po max 5 minutach osiąga 50 stopni , dochodzi do 53-54 , po ok 15 minutach spada do 48 , dmuchawa dmucha , osiąga 50 i tak kilka razy zanim poda paliwo , wczoraj wyszło mi jedno podanie na 1h 20min , przy czym co 15 minut przechodzi w tryb pracy , ale nie musi podawać , bo ma zapas paliwa z poprzedniego podania. wiadomo jak będzie zimniej to będzie częściej musiał podawać , ale póki co jest super. w popielniku sam popiół , bez żadnych spieków czy szlaki. wygląda to super.

Opublikowano

Tłoki wymagają indywidualnego podejścia. Spróbuj jeszcze na większych mocach jak będzie się zachowywał np podnieś mu temp na sterowniku. 

Opublikowano

Myślę ,że na razie nie będę kombinować.jestem bardzo zadowolony z efektu. wiadomo,że teraz będzie coraz cieplej , ale w sumie warto spróbować , podnieść mu do 60 i zobaczyć co się będzie działo. w każdym razie wychodzi na to ,że mój sposób to to samo co zawór 4 drożny:) , jak się sprawdzi na dłuższą metę to kto wie czy wogóle będę instalować zawór 4d.co o tym sądzicie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.