Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Marca 2016 #51 Opublikowano 24 Marca 2016 Gorąca woda z podłogówki(niewykorzystana )wraca do bojlera(bojler z podwójną wężownicą) , jedna pompa od CO chodzi 24h , druga od CWU tylko jak jest potrzeba , ale będę dążyć do tego żeby od CWU też chodziła 24h. podobno to ustabilizuje temp.powrotu. Zadam na kocioł 50 stopni i na CWU też 50 , więc teoretycznie nie dobije w CWU do tych 50 ponieważ histereze CWU mam na 1 st. ustawioną(zawsze po dogrzaniu do zadanej na cwu , grzeje jeszcze o 1 st więcej i dopiero wyłącza CWU. Czy to jest dobry trop do zjechania z kg opału? Dziś zasypałem 80kg (dwie doby temu dosypywałem czyli wychodzi 40kg na dobę./porażka:( Dla 230 dobrze ocieplonych metrow jakie deklarujesz to zuzycie 50 kg powinno byc w najwieksze mrozy. To rozwiazanie powrotu podlogowki do boilera jest troche dziwne.
sambor Opublikowano 24 Marca 2016 #52 Opublikowano 24 Marca 2016 Rozebrać i zrobić normalną inst z mieszaczem na podłogówkę i sprzęgłem. Z podłogówki nie wraca woda ciepła, ona jest zimna i dodatkowo jest podawana na górną wężownicę bojlera co go wychładza.!!!
kociołsam Opublikowano 24 Marca 2016 #53 Opublikowano 24 Marca 2016 Ale cyrk , a co si steruje tą podłogówkę
hevi Opublikowano 24 Marca 2016 Autor #54 Opublikowano 24 Marca 2016 sambor popiepszyłem coś. na bank nie wraca powrót z podłogówki do bojlera. ponieważ na powrocie z podłogówki mam 23 stopnie , a ta rura co opisałem gorąca woda odbiór ma prawie 50 stopni.więc tak myśle że jeśli wraca z podłogówki to nadmiar co pomca CO pompuje a podłogówka nie odbiera , mogę mieć racje? Więc to co jest opisame gorąca woda odbiór ma około 50 stopni , zasilanie do podłogówki przed termogłowicą też ma 50 stopni , za głowicą rozchodzi się już na podłogówkę 30 parę stopni , więc podejrzewam że ta woda co z podłogówki wraca , to wraca bezpośrednio do kotła i to by się zgadzało , bo jak pompa CWU nie chodzi to powrót przy samy, piecu mam 23-25 stopni , a jak już działa jakis czas pompa od CWU to powrót przy samym piecu mam 36-40 stopni.
kociołsam Opublikowano 24 Marca 2016 #55 Opublikowano 24 Marca 2016 ,,jak pompa CWU nie chodzi to powrót przy samy, piecu mam 23-25 stopni , a jak już działa jakis czas pompa od CWU to powrót przy samym piecu mam 36-40 stopni. '' Dziwne powinno być na odwrót
sambor Opublikowano 24 Marca 2016 #56 Opublikowano 24 Marca 2016 Przepatrz te rury jeszcze raz, ew popraw błędy na rys. Dodatkowo podaj średnice rur - są podane na rurach lub zmierz.
hevi Opublikowano 24 Marca 2016 Autor #57 Opublikowano 24 Marca 2016 ,,jak pompa CWU nie chodzi to powrót przy samy, piecu mam 23-25 stopni , a jak już działa jakis czas pompa od CWU to powrót przy samym piecu mam 36-40 stopni. '' Dziwne powinno być na odwrót No właśnie chyba nie masz racji.Bo skoro nadmiar gorącej wody która idzie z zasilania i której nie wykorzystuje podłogówka wraca do bojlera to chyba właśnie logiczne jest ,że CWU będzie miał cieplejszy powrót niż powrót z podłogówki. Teraz jestem pewien, że popełniłem błąd na rysunku. powrót z podłogówki idzie bezpośrednio do kotła , równolegle jak z cwu , z tym ,że cwu załącza się raz na jakiś czas.powiedzmy dwa trzy razy na dobę. więc jeśli uda mi się włączyć w sterowniku na stałe pompę CWU to powinienem osiągnąć cieplejszy powrót/,mam rację?
kociołsam Opublikowano 24 Marca 2016 #58 Opublikowano 24 Marca 2016 Jaki nadmiar?Ni ma nadmiaru . Jeśli cwu pobrało wodę to powinna spaśc temp a nie się podnieść to chyba logiczne Chyba masz dobrze popiprzone Widać że ni masz kompletnie pojęcia więc zaproś kogoś kto trochę ma postaw flache i ci luknie w tę pajęczyne
hevi Opublikowano 24 Marca 2016 Autor #59 Opublikowano 24 Marca 2016 Jak nie ma to jak to się dzieje,że z góry wraca gorąca woda do bojlera?
kociołsam Opublikowano 24 Marca 2016 #60 Opublikowano 24 Marca 2016 Niby z kąd? Jeśli pompa pchneła wodę do bojlera albo grzejnika albo podłogówki to logiczne że woda wruci zchłodzona więc jakim cudem wraca ci cieplejsza? A Tym bardziej powrót masz podłączony pod bojler?
hevi Opublikowano 24 Marca 2016 Autor #61 Opublikowano 24 Marca 2016 Jakbyś uważnie czytał ,to sprostowałem ,że na pewno nie jest powrót podłączony pod bojler , tylko nadmiar ciepłej wody nie wykorzystanej do ogrzewania idzie na cwu.
kociołsam Opublikowano 24 Marca 2016 #62 Opublikowano 24 Marca 2016 Musisz uważnie pisać i rysować Bez schematu nic z tego nie będzie
marekd Opublikowano 24 Marca 2016 #63 Opublikowano 24 Marca 2016 Tyle wszyscy pisza -SCHEMAT bo bez niego to wrozenie z fusow w czym problem by to kreskowo narysowac . Tak co czytam to bardzo zimny powrot tak nie moze byc bo 000000 stabilnosci kotla .
hevi Opublikowano 25 Marca 2016 Autor #64 Opublikowano 25 Marca 2016 Poprawiony schemat: Nic więcej nie widzę , żeby dorysować a nie będę strzelać w ciemno co tam jeszcze jest. Oto schemat: http://zapodaj.net/9c952ffcc8cc3.jpg.html
sambor Opublikowano 25 Marca 2016 #65 Opublikowano 25 Marca 2016 Znowu coś pokręciłeś - połączyłeś wyjście CWU - to na dom- z zasilaniem podłogi. Dlaczego? Średnice rur?
hevi Opublikowano 25 Marca 2016 Autor #66 Opublikowano 25 Marca 2016 Bo nie wiedziałem jak to narysować.,a chodzi o to ,że jak nie odbierze podłogówka całej temperatury , to wraca do bojlera cwu. srednice zmierze po 15:00 jak bede w domu.
hevi Opublikowano 25 Marca 2016 Autor #67 Opublikowano 25 Marca 2016 Średnice rur: zasilanie powrót 29mm , reszta 22mm
kociołsam Opublikowano 25 Marca 2016 #68 Opublikowano 25 Marca 2016 Z tym bojlerem jest coś nie tak albo zle schemat albo spartaczone 3 gałązki ? I jak to miesza na podłogówce z powrotem jak tam zawór zwrotny jest?
hevi Opublikowano 29 Marca 2016 Autor #71 Opublikowano 29 Marca 2016 Poradziłem sobie z moim problemem:) , otóż pewnie mnie skrytykujecie ,że tak nie wolno ,ale póki co działa. Mianowicie , zauważyłem, że jak załącza się pompa CWU , to powrót do kotła robi się o wiele cieplejszy niż jak chodzi tylko pompa CO. Tzn. jak chodziła tylko CO to powrót miałem do kotła w granicach 25-30 stopni ,podczas gdy w kotle było 50-55 , to siłą rzeczy, musiał podać o wiele więcej paliwa ,żeby dogrzewać tak wielką różnicę. Poczyniłem więc takie oto kroki: temperatura zadana CWU-55 stopni , temperatura kotła 50 stopni , czujnik temperatury CWU wypiąłem z bojlera i dałem do kotła na powrót , przez co czyta mi temp.powrotu jako CWU i dzięki temu pompa cwu chodzi non stop równolegle z pompą co ,przez co na powrocie mam średnio 44-48 stopni , na kotle zadane 50 .jest bezpiecznie , gdyż na bank woda w bojlerze przy tej temp mi się nie zagotuje. dzięki temu na jednej dawce paliwa bardzo szybko osiąga temp. i co najważniejsze nie wychładza się kocioł poniżej 44 stopnie. spalanie drastycznie się zmniejszyło! i w tej chwili przez dobę zeszło mi jakieś 12-14 kg.fakt że jest ciepło,ale wcześniej nie było zimno i palił 40 kg!!!!
Gość jacek61 Opublikowano 29 Marca 2016 #72 Opublikowano 29 Marca 2016 A ile teraz trwa cykl pracy, a ile przerwa tzw podtrzymanie.
hevi Opublikowano 29 Marca 2016 Autor #73 Opublikowano 29 Marca 2016 wygląda to teraz tak: podaje paliwo , po max 5 minutach osiąga 50 stopni , dochodzi do 53-54 , po ok 15 minutach spada do 48 , dmuchawa dmucha , osiąga 50 i tak kilka razy zanim poda paliwo , wczoraj wyszło mi jedno podanie na 1h 20min , przy czym co 15 minut przechodzi w tryb pracy , ale nie musi podawać , bo ma zapas paliwa z poprzedniego podania. wiadomo jak będzie zimniej to będzie częściej musiał podawać , ale póki co jest super. w popielniku sam popiół , bez żadnych spieków czy szlaki. wygląda to super.
Gość jacek61 Opublikowano 29 Marca 2016 #74 Opublikowano 29 Marca 2016 Tłoki wymagają indywidualnego podejścia. Spróbuj jeszcze na większych mocach jak będzie się zachowywał np podnieś mu temp na sterowniku.
hevi Opublikowano 29 Marca 2016 Autor #75 Opublikowano 29 Marca 2016 Myślę ,że na razie nie będę kombinować.jestem bardzo zadowolony z efektu. wiadomo,że teraz będzie coraz cieplej , ale w sumie warto spróbować , podnieść mu do 60 i zobaczyć co się będzie działo. w każdym razie wychodzi na to ,że mój sposób to to samo co zawór 4 drożny:) , jak się sprawdzi na dłuższą metę to kto wie czy wogóle będę instalować zawór 4d.co o tym sądzicie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.