lukw202 Opublikowano 19 Marca 2016 #1 Opublikowano 19 Marca 2016 Witam. Jestem tu nowy i klaniam sie nisko. Mam kociol sztoker 25 ze sterownikiem puma pid. Nie lubie go z racji upierdliwej eksploatacji. Lezace kanaly czesto sie zapychaja sadza i moim zdaniem kiepsko spala. Jest z 2010 roku. Mam mozliwosc wymiany na hefa z 2005 ze sterem geco. Czy jest to dobra zmiana, i co meslicie o sztokerze?
astan67 Opublikowano 19 Marca 2016 #2 Opublikowano 19 Marca 2016 Z muzeum? Wydaje mi się że od 2005 roku producenci duuzo się nauczyli.
kociołsam Opublikowano 19 Marca 2016 #3 Opublikowano 19 Marca 2016 ja tam nigdy nie byłem za kotłami z półkami i płomiennicami tym bardziej w poziomie ale jak sie odezwałem to byłem takim workiem trenningowym dla zwolenników. Zawsze uważałem że to badziew marketowy . Mało materiału i ro boty przy produkcji to i zysk duży A te muzeum powielane jest do dziś z wiadomych względów
Animus Opublikowano 19 Marca 2016 #4 Opublikowano 19 Marca 2016 Witam. Mam kociol sztoker 25 ze sterownikiem puma pid.Jest z 2010 roku. Mam mozliwosc wymiany na hefa z 2005 ze sterem geco.Wymiana na 10 letni kocioł jest bez sensu.
lukw202 Opublikowano 19 Marca 2016 Autor #5 Opublikowano 19 Marca 2016 Hefa bym mial za free a sztoker cudem techniki nie jest
marekd Opublikowano 20 Marca 2016 #6 Opublikowano 20 Marca 2016 Ja walczylem ze sterownikiem Cobra dego samego producenta 2 lata by osiagnac optymalne parametry i dalem se spokuj porazka praca wentylatora ma byc plynna a nie impulsowa a w tej Cobrze tego niema .Teraz mam SKZP-02 i chodzi jak zegarek zero sadzy z komina nic sie nie kopci . Uwazam piec zostaw wymien sterownik jest na forum opisywany i przezemnie tez.Sterownik Geco to przezytek chodzacy w dwustanie tez bedzie produkowal sadze .Piec na wegiel np ecogroszek ma chodzic caly czas z modulacja mocy zalezna od zapotrzebowania i ten ster.SKZP-02 to robi. Przemysl decyzje ale 10 letni piec to bym sie zastanowil .
karoka65 Opublikowano 20 Marca 2016 #7 Opublikowano 20 Marca 2016 Dziesięciolatkowi to bliżej złomowiska niż kotłowni :) Nie pisze tego złośliwie a potraktować to jak dobrą radę.
lukw202 Opublikowano 20 Marca 2016 Autor #8 Opublikowano 20 Marca 2016 Dzieki wielkie. Pewnie macie racje. Mam ster puma pid i wlasciwie jak wylacze pida i plynna prace dmuchawy to dopiero jakos to dziala. Przy plynnej pracy komin zrobil sie czarny i kociol sie jakby dusil. Teraz chodzi w trybie 0-1.
Pieklorz Opublikowano 20 Marca 2016 #9 Opublikowano 20 Marca 2016 mi jest znany odwrotny przypadek z Brodnicy tam ktoś wściekły na starego hef-a zmienił na sztokera i był mega z tej zamiany zadowolony, to było jakieś 5-6lat temu, swego czasu pisał o tym na innym forum Kolego wygaś sztokera, wyjmij płytkę rusztu (odkręć od czoła wyczystkę i podważ ruszt) drugi i trzeci rząd otworów od strony kosza rozwierć na 6mm wklej palenisko na slicon i będzie lepiej co do zmiany stera, tutaj też jeden user sztokera15ki dokonał zamiany na internetowy http://www.ekotlownia.pl/sterownik-5/228 zakładka statystyki widać na bieżąco wykres pracy
marekd Opublikowano 20 Marca 2016 #10 Opublikowano 20 Marca 2016 piekny tan wykres trojkaty no temp.zew i spalanie dobowe moze byc HM.Bardzo stabilna praca kotla dla 100m2 takie spalanie ,
Pieklorz Opublikowano 20 Marca 2016 #11 Opublikowano 20 Marca 2016 ja wiem, czy on piękny, raczej lekko faluje, ale to jedyny sztoker on-line, którego znam temp. faluje pod +1st.C od zadanej a spalanie jest dla nieocieplonego budynku całkiem OK
marekd Opublikowano 20 Marca 2016 #12 Opublikowano 20 Marca 2016 to w przenosni ze piekny no faluje a apteke masz powyzej co zamiescilem
Pieklorz Opublikowano 20 Marca 2016 #13 Opublikowano 20 Marca 2016 Kwestia doboru nastaw, budowy instalacji, tego czy jest zawór i napęd ale też skalowania wyświetlacza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.