Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Kondensacyjny ! ... ?

PanL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Bardzo proszę o pomoc w wyborze kotła gazowego do ogrzewania naszego domu rodzinnego.

Nim zacznę może troszkę szczegółów na temat tego właśnie domu.

Budynek z lat 60tych wybudowany z cegły, grubość murów to 36cm ocieplone styropianem 10cm. Powierzchnia ogrzewana to około 140m2 całkowicie podpiwniczony. Podłoga ocieplona styropianem 20cm, dach (4spa) 15 cm wełny. Strop na parterem 5m styropianu.

Na parterze 90% to podłogówka zawór 5d, na poddaszu kaloryfery blaszane co najmniej 300% wydajności. Pomysł był taki by temperatura wody była zbliżona jak najbardziej do podłogówki (40/30).

Dodam ze na poddaszu mamy tylko 3 małe okienka dachowe po jednym na pokój.

W piwnicy są dwa kotły jeden zasypowy i drugi gazowy z 2004. Niestety nie wiem ile kW ani jaka marka. Dom jest remontowany i nie jestem na miejscu.

Przymierzamy się do wymiany kotła gazowego, ale nie jesteśmy pewni czy tradycyjny czy może kondensacyjny, no i co za tym idzie temat CWU. Wspomnę ze urządzenie będzie stało w jednym z 3 pomieszczeń piwniczych (ok 20m2) z okienkiem wentylacyjnym wiec o miejsce nie ma problemu. W domu najczęściej mamy około 23 stopnie, rodzina 4 osobowa, jedna łazienka, dwie toalety.

Z góry dziękuje za wszelkie informacje i sugestie.

Pozdrawiam,

Opublikowano

Jeżeli dobrze zrozumiałem grzejniki są specjalnie przewymiarowane i do tego parter podłogówka więc jak nic powinien sprawdzić się kondensat. Do kotła kondensacyjnego cwu z zasobnika stojącego, przepływowo raczej odpada.

Oblicz zapotrzebowanie budynku na ciepło ... http://cieplowlasciwie.pl/start ...

Wtedy będzie można dobrać kocioł, ważne aby miał jak największy zakres modulacji palnika.

Przy tych 23C jaka jest temp. na CO?

Bo kondensacja jak wiadomo do 50 paru stopni... a najlepiej aby było to około 40.

Opublikowano

Ważne jaki był kociołek gazowy , czy pracował, jeżeli tak to ile zużywał gazu .

Przy dobrym ociepleniu (małym zużyciem gazu ) kocioł kondensacyjny nie ma uzasadnienia ekonomicznego (koszt zakupu i instalacji, koszt serwisu , awarii ).

Do CWU zdaje egzamin bojler elektryczny zamontowany powyżej  punktów odbioru .

Przy zastosowaniu prysznica, bojler 50 l wystarcza dla czterech osób a rachunek za energie nie wzrasta zbyt radykalnie .

Jeżeli potrzeba większego komfortu to już inna bajka .

Opublikowano

Dziękuję bardzo za czas, nie spodziewałem się tak szybkich opd :) .

Niestety nie mogę powiedzieć nic na temat zużycia, dom został zakupiony nie dawno jest teraz remontowany i mamy zamiar wprowadzić się w lecie. Na stronie podanej powyżej wyszło mi 7,6 kW i 53 W/m2.

Ten pomysł z bojlerem elektrycznym jest bardzo ciekawy, jednak nie jestem pewny czy 50 l będzie dla nas wystarczyło. Rozumiem ze ma on być na strychu jako grawitacyjny?

Jaka będzie różnica w cenie miedzy tradycjonalnym a kondensacyjnym kotłem ? I co za tym idzie, czy moim wypadku się ta różnica zwróci.

Czy są jakieś konkretne modele które polecacie dla naszego domu ?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie kotła?

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Opublikowano

CWU 50 wystarcza (cztery dorosłe , dziecko,  oczywiście przy zastosowaniu prysznica) , też myślałem o 200 póżniej 100 (przy piecu w kotłowni) , .

Poczytawszy na forach o grzaniu CWU dałem się przekonać do 50 - tki i już drugi bojlerek się zużywa , za dwieście parę złotych gwarancje i jeszcze trochę wytrzyma .

Nieduży wygodny do zamontowania ale zawsze można wziąć ciut większy np. 60 .

"Rozumiem ze ma on być na strychu jako grawitacyjny" to już zależy od warunków na miejscu (jak jest pociągnięta instalacja) gdzie będzie korzystniej .

Z zakupem kociołka bym się nie spieszył , zobacz co masz , w jakim stanie (przegląd przed sezonem przez doświadczonego serwisanta ) jak pracuje ile zużywa . Jeden sezon cię nie zniszczy jeżeli będzie to parę procent więcej .

Przez ten czas rozeznasz temat, nabierzesz doświadczenia i może w ten sposób się zaszczepisz na różne chwyty marketingowe jak np. ten "Kondensat i zwykły kociołek ceny podobne"??? a ile pan zaoszczędzisz panie , wydajność do 120% dochodzi w porywach , więc pewnie jeszcze gazu wyprodukuje .

Ważne jest aby był prosty, a przez to bez awaryjny i tani w serwisie gwarancyjnym jak i po, tani w podłączeniu do istniejącej instalacji  , bo zużyciem gazu aż tak wiele się nie różnią .

Chyba że lubisz gadżety w których można sobie poklikać , pozmieniać różne krzywe pracy kociołka a przy tym raz  regulować inną razom rozregulować i sporo za to zapłacić ale to już twoja wola.

Opublikowano

Kolego na twoje zapotrzebowanie to tylko kondensat , ładnie będzie sobie śmigał na niskim parametrze a do tego zasobnik o pojemności dobranej pod twoją rodzinę, strzeż się cwu z bojlera elektrycznego przy gazie czas nagrzania zasobnika to max kilkanaście minut a na prądzie kilka godzin, grzanie cwu gazem jest dużo tańsze i szybsze.

Opublikowano

Dzieki za szczere i szybkie odpowiedzi,

Jeżeli chodzi o konkretne modele, czy tutaj płaci się tylko za firmę ?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie ?

Czy warto dokupić sterownik pogodowy ?

Jak już wspomniałem mam zrobiona nowa instalacje, w jakich granicach może mnie kosztować zamontowanie kotła wraz z zakupem. Pytam dla porównania wyceny pana serwisanta :D

Opublikowano

Zestaw Immergas 12kw kocioł z zasobnikiem około 5 tysiaków(polecany na różnych forach, bdb stosunek jakości do ceny i 5 lat gwarancji) , montaż do tysiąca zł, nie zapomnij jeszcze o kominie przy małym kotle można stosować wyrzut przez scianę

Opublikowano

Ceny kotła kondensacyjnego oscylują w granicach 3500 - 12000 zł. Poczytaj o tych kotłach. Możesz wesprzeć Krajowy produkt TermetEcocondens, albo Junkersa np. http://www.ceneo.pl/1591634#tab=spec . Trzeba też pamiętać o zasobniku do cwu. ( nie za mały aby kocioł nie musiał zbyt często się załączać - np 120 L - wg mnie to min. - no i najlepiej markowy z dobrą izolacją - dla zmniejszenia strat postojowych).

Należy zwrócić uwagę aby kocioł miał jak najniższą moc minimalną. Np powyższy junkers ma od 3,4 kw (+/-), dzięki temu może dłużej pracować bez wyłączania, co przekłada się na mniejsze zużycie gazu. Są i z modulacją od 1,8 kw, poszukaj ;) 

Pogodówka reguluje pracę kotła, po wybraniu odpowiedniej krzywej może obniżyć zużycie gazu, dzięki niej piec dłużej pracuje bez wyłączania na minimalnej mocy.

o ceny montażu popytaj na miejscu, może i kupisz kocioł na 8%vat :P

A tak po za tematem jak masz kasiorkę to waty na poddaszu dołóż jeszcze z 10cm ( jeżeli użytkowe) :)

Opublikowano

Co za bajdy "strzeż się cwu z bojlera elektrycznego przy gazie czas nagrzania zasobnika to max kilkanaście minut a na prądzie kilka godzin" i kto to pisze.

Bojler elektryczny grzejesz raz później zależnie od zużycia podgrzewa nową wodę kilkanaście/kilkadziesiąt sekund .

Co do zużycia gazu , za sezon zapewne wyniesie 2500- 3000 zł .

Przy podawanej przez fachowców/użytkowników wyższej wydajności kondensatów w granicach 10 - 20%  podobno średnia z sezonu to 10% twa oszczędność wyniesie około 300 zł rocznie .

Koszt zakupu i montażu to +/- 7000 a bywa sporo wyższy , więc zwrot inwestycji w porównaniu do zwykłego , prostego słupka nastąpi po ponad 10 latach a biorąc pod uwagę drogi serwis i wysokie koszty napraw nie nastąpi .

Podtrzymuje , trzymaj się tego co masz bo obudzisz się z ręką w nocniku  tym samym kończąc wypowiedzi w tym temacie .

Pa

Opublikowano

Pewnie że można zostawić kocioł który jest zamontowany obecnie, tylko zrobić przegląd. Prześmigać rok, zobaczyć jakie spalanie i wtedy zastanowić się czy te 10-20 %, a może więcej - kto wie - niższy rachunek by nas uszczęśliwił :) 

A może do kotła zasypowego dostawić zasobnik z 1500 L albo 2000 L i też się cieszyć dość wygodnym rozwiązaniem CO.

Opublikowano

Moje zużycie na CWU 150l dla 3 osób nie przekracza 10m3 gazu. W lecie jest to ok 8m3.

Grzałką w kilkanaście sekund to można szklankę wody zagotować, a w bojlerze to trzeba by mieć rdzeń z uranem.

Opublikowano

Witam,

Dzisiaj dostałem parę danych na temat co to dokładnie jest za kocioł i bojler gazowy. Moze uda wam się dorzucić kilka ważnych spostrzeżenie/informacji na temat tych urządzeń.

Kocioł gazowy: Victoria CF  (cod 12-641-04A) rok produkcji 2004 - (kW ?), dwu funkcyjny

Bojler gazowy: Termo-Tech gazowy pojemnościowy podgrzewacz wody użytkowej  80l , moc 5kW, rok 2003

Będziemy chcieli tak jak już radziliście najpierw wypróbować jak to będzie wyglądało na tym co już mamy i później podjąć decyzje.

Z góry dziękuję za wszelkie komentarze.

Pozdrawiam,

Opublikowano

termo tech to chyba dzisiejsza termica , czyli baniak z nierdzewki . nie pozbywałbym się ,sprawność może nie powala ale posłuży długo

Opublikowano

Dzieki za info,

A ten nasz kocioł ? Czy ktoś kiedyś spotkał się z taka nazwa ? Niestety nie znalazłem nic na temat tego urządzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.