Gość Opublikowano 22 Lutego 2016 #27 Opublikowano 22 Lutego 2016 Być może pomyliłem się o 500 zł ale 15 lat temu ile mogli dać styropianu na ściany 5-8cm? Nie wiadomo jaka jest instalacja,grzejniki,izolacja dachu,fundamentów i podłogi na parterze itd. Przez 7 m-cy trzeba spalić przy takiej pow. dwudziestoparoletniego domu 7-8 t pelletu.
kociok Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor #28 Opublikowano 23 Lutego 2016 Postaram się dowiedzieć więcej co do ocieplenia ile tam tego styropianu jest ale chyba solidnie to było robione, może pojadę na weekend do rodziców i posprawdzam co się da, chodzi mi o coś co mało pyli i nie będzie trudne w obsługiwaniu, po węglu to cały garaż (który znajduje się na poziomie piwnicy, są tam też pomieszczenia użytkowe (spiżarnia itp.) był w pyle, stąd pomysł z pelletem, nie wiem ile teraz dają za węgiel rocznie.
Gość Opublikowano 23 Lutego 2016 #29 Opublikowano 23 Lutego 2016 Jak będziesz wiedział więcej na temat docieplenia domu rodziców,wstaw dane i dosyć dokładnie policzysz zapotrzebowanie budynku na ciepło i poznasz przybliżone koszty ogrzewania: http://cieplowlasciwie.pl/start b. ważne jest docieplenie ostatniego stropu. pzdr.
Hermogenes Opublikowano 23 Lutego 2016 #30 Opublikowano 23 Lutego 2016 Jeśli spalali węgiel Tradycyjnie z małą sprawnością do 50 % to montując im kocioł nowoczesny o sprawności ponad 75% wyjdzie na to samo .A oszczędzisz rodzicom tego całego zamieszania ,z węglem.Najwyżej dołożycie więcej izolacji na stropie / dachu . poz. Hermogenes
roisin Opublikowano 21 Czerwca 2016 #31 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Jeżeli 6 tyś.zł wydane od pazdziernika do końca kwietnia nie będzie zbyt dużym obciążeniem,można ten dom ogrzewać pelletem... 6tys? maskarycznie dużo. taką powierzchnie da się ogrzeać w danym okresie za 2tys zł pompą ciepła
sambor Opublikowano 23 Czerwca 2016 #32 Opublikowano 23 Czerwca 2016 U mnie w okresie X - III na 300m2 całkowitej (260m2 grzanej) potrzeba ok 3,5t pelletu po 600/t czyli mniej niż wymyślne PC po 50-60tys. W domu 21 -22C
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.