Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzanie Domu Około 180M2

kociok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Być może pomyliłem się o 500 zł ale 15 lat temu ile mogli dać styropianu na ściany 5-8cm?

Nie wiadomo jaka jest instalacja,grzejniki,izolacja dachu,fundamentów i podłogi na parterze itd.

Przez 7 m-cy trzeba spalić przy takiej pow. dwudziestoparoletniego domu 7-8 t pelletu.

Opublikowano

Postaram się dowiedzieć więcej co do ocieplenia ile tam tego styropianu jest ale chyba solidnie to było robione, może pojadę na weekend do rodziców i posprawdzam co się da, chodzi mi o coś co mało pyli i nie będzie trudne w obsługiwaniu, po węglu to cały garaż (który znajduje się na poziomie piwnicy, są tam też pomieszczenia użytkowe (spiżarnia itp.) był w pyle, stąd pomysł z pelletem, nie wiem ile teraz dają za węgiel rocznie.

Opublikowano

Jak będziesz wiedział więcej na temat docieplenia domu rodziców,wstaw dane i dosyć dokładnie policzysz zapotrzebowanie budynku na ciepło i poznasz przybliżone koszty ogrzewania:

http://cieplowlasciwie.pl/start

b. ważne jest docieplenie ostatniego stropu.

pzdr.

Opublikowano

Jeśli spalali węgiel Tradycyjnie z małą sprawnością do 50 % to montując im kocioł nowoczesny o sprawności ponad 75% wyjdzie na to samo .A oszczędzisz rodzicom tego całego zamieszania ,z węglem.Najwyżej dołożycie więcej izolacji na stropie / dachu . poz. Hermogenes

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jeżeli 6 tyś.zł wydane od  pazdziernika do końca kwietnia nie będzie zbyt dużym obciążeniem,można ten dom ogrzewać pelletem...

6tys? maskarycznie dużo. taką powierzchnie da się ogrzeać w danym okresie za 2tys zł pompą ciepła

23900.4.png

Opublikowano

U mnie w okresie X - III na 300m2 całkowitej (260m2 grzanej)  potrzeba ok 3,5t pelletu po 600/t czyli mniej niż wymyślne PC po 50-60tys.

W domu 21 -22C

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.