Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Zaplanowaniem Komina Systemowego

sony87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam,

niedługo ruszam z budową domu, jednak mam problem z kominem. 

W projekcie mam przewidziany komin do kominka i do pieca na paliwa stałe, jednak postanowiliśmy zrezygnować z kominka w salonie i chcemy zrobić ogrzewanie gazowe, ale chcę też sobie zostawić furtkę tzn komin dla pieca na paliwa stałe,żeby w razie "W" móc taki piec wstawić do kotłowni i podłączyć do komina.

W celu oszczędności postanowiłem dla piecyka gazowego kondensacyjnego rurę spalinową wstawić do szachtu z pustaka wentylacyjnego. Problem polega na tym, że chcę aby z kotłowni był dostęp zarówno do tego szachtu z rurą kwasówką dla gazu i do szachtu spalinowego dla pieca na paliwa stałe. 

Nie mogę komina zbytnio przesunąć ponieważ może zaburzyć to konstrukcję dachu, ale mogę go odwrócić o 90 stopni i postawić obok siebie dwa kominy (zmieszczą się między krokwiami). Dodatkowy problem jest takiże ścianka między garażem i kotlownią dzieli komin i utrudnia nieco podłączenie w razie czego pieca. Nie wiem gdzie powinna się znaleźć wyczystka...??

Narysowałem (amatorsko) dwie wersje moich projektów komina - jakby ktoś mógł na to spojrzeć czy to ma "ręce i nogi" i nie łamie przepisów dotyczacych wentylacji, będę bardzo wdzięczny.

Kierowałem się zasadą żeby zapewnić wentylację dla kotłowni minimum 200cm2 przekroju i żeby oba szachty spalinowe (ceramika fi 200 dla pieca na paliwa stałe i kwasówka fi 80 dla kondensatu) były po stronie kotłowni (za ścianką działową).

Ścianki raczej nie mogę przesunąć bo okno przeszkadza w garażu.

co muszę  (chciałbym) mieć?

1. szacht spalinowy z ceramiki dla pieca na paliwa stałe

2 szacht na kwasówkę dla kondensatu

3 wentylacje kotłowni

4 wentylacje garażu

5 went.  łazienki na parterze

6 went. pralni na poddaszu

7 went. salonu

zaączam zdjęcia z projektu dla porównania jak było to oryginalnie zrobione i mój projekt.

w wersji pierwszej wykorzystałem pustak spalinowy z pojedyńczą wentylacją (50cmx36cm)  oraz 3 pustaki z podwójną wentylacją  (25cmx36cm) - tutaj mam problem gdzie byłaby zamontowana wyczystka ?? może być pod wejściem dla pieca czy tak się nie robi?

w wersji drugiej pustak spalinowy z podwójną wentylacją (52x36) oraz 2 pustaki z podwójną wentylacją - ten komin byłby nieco mniejszy i tańszy minimalnie, ale kotłownia miałaby słabszą wentylację, natomiast można by było łatwo zamontować wyczystkę

a3a2eb872f18.jpg

ff141fa373a8.jpg

Opublikowano

Jak w domu ma być tylko wentylacja grawitacyjna to architekt się nie popisał bo brak jest wentylacji łazienki i kuchni. Nie podejrzewam architekta o błąd i myślę że zaprojektował jakiś rodzaj wentylacji (mechaniczna  może mechaniczna z rekuperacją). w kuchni pewnie płytę elektryczną bo gazowej bez wentylacji zainstalować nie można. Zastanów się nad kominami murowanymi co będzie chyba łatwiejsze do wykonania niż kominy systemowe

Opublikowano

wyjaśniam:

jest jeszcze jeden komin wentylacyjny odnośnie kuchni i drugiej łazienki - sama wentylacja tzn 4 kanały wentylacyjne zaczynające się na stropie parteru (nad kuchnią), ale z tym problemu raczej nie ma żadnego więc nie wspominałem o tym.

Co do dwóch pieców w jednej kotłowni to jest to dozwolone, bo piec kondensacyjny ma zamkniętą komore spalania. Zresztą nie wiem jeszcze czy oba bedą zainstalowane jednocześnie bo jednak to są koszty podwójne, ale nie chce zamykać sobie całkowicie drogi do pieca na paliwa stałe bo z cenami gazu róznie może być a u mnie jest opór darmowego drzewa (własny las i sad, z którego są odpady co roku).

Zresztą problematyczne jest zasilanie podłogówki piecem na paliwa stałe. 

Wróćmy do tych kominów i ewentualnie wyczystki?

która wersja lepsza? i czy wyczystka może być na tej samej ściance komina co wejście spalin od pieca tzn poniżej wejścia pieca do komina?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.