tcw Opublikowano 9 Lutego 2016 #1 Opublikowano 9 Lutego 2016 Witam nurtuje mnie takie pytanie czy utrzymywanie stałe temp CWU w przedziale 48-50 st pochłania taką samą ilość energii cieplnej co przedział 40-42 ?
Szczypiorr Opublikowano 9 Lutego 2016 #2 Opublikowano 9 Lutego 2016 Nie znam się ale moim zdaniem zadaj sobie pytanie. czy grzejąc dom do 24' zamiast 20' pójdzie więcej opału czy mniej?
automatyk Opublikowano 9 Lutego 2016 #3 Opublikowano 9 Lutego 2016 to zalezy gdzie jest zasobnik i jak są rury prowadzone generalnie im wyzsza temp tym wieksze straty na przesyle ale jesli rury ida w tym samym budynku to co za roznica czy straty pojdą do pomieszczenia innym aspektem jest rodzaj źródła jesli jjest to pompa to 40-42st jesli wungiel to bez większego znaczenia przy gazie tak samo
papasmurfek Opublikowano 9 Lutego 2016 #4 Opublikowano 9 Lutego 2016 Straty postojowe zbiornika cwu są tym większe im wyższa temperatura w zbiorniku. Nie ma izolacji idealnej. Lepiej utrzymywać niższa temperaturę cwu. Aczkolwiek jeśli mamy na zasilaniu zawór mieszajacy grzejac wyżej mamy więcej ciepłej wody.
tcw Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor #5 Opublikowano 9 Lutego 2016 rustin nie chodzi o dojście do temp bo to wiadomo ze im wyzsza to więcej tylko o jej utrzymanie w obu przypadkach róznica to 2 st automatyk czemu pompą inaczej ? zastanawiam się nad tym bo mam zbiornik 270 L w tej chwili grzeję groszkiem ale latem przejdę na pompę , idąc dalej jest nas czworo i kapiąc się nawet jedno po drugim pod prysznicem nie zauważyłem braków w ciepłej wodzie , grzeję cały czas na 50 ale wajcha od bateri lekko pochylona w stronę ciepłej nikt nie wystoi na samej ciepłej (z domowników) zawór do regulacji mam mogę na krany puścić mniej tylko własnie szukam wtedy sensu grzania do 50
automatyk Opublikowano 9 Lutego 2016 #6 Opublikowano 9 Lutego 2016 no pompą z zasady grzeje sie do 42st wtedy wychodzi najtaniej
tcw Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor #7 Opublikowano 11 Lutego 2016 automatyk mam u siebie junkers supraeco swi 270-2x ale grzałem zawsze do 60 st zużycie energi pokazuje 488 kw przez ten czas hmm rok z przerwą na zimę już nie pamiętam dokładnie(ogólnie przez ten czas pobór wody był bardzo mały ) masz jakiś pogląd lub znasz ten sprzęt ? jak to się ma do że tak powiem dzisiejszej konkurencji przez ponad rok to się i mogło pozmieniać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.