sambor Opublikowano 11 Maja 2016 #26 Opublikowano 11 Maja 2016 Ta konstrukcja - ziemnej piwnicy lub dołu na warzywa przykrytego z góry właśnie nazywa się parsk. W takiej konstrukcji nic nie zamarza, choć na ścianach czasem jest szron., podobna sprawa jest ze studzienkami przelotowymi do wodociągu. U mnie mam 3 studzienki do rury ze studni, głębokie na 3 kręgi przykryte klapami żeliwnymi, i tam nigdy woda nie zamarza
MIQ Opublikowano 11 Maja 2016 #27 Opublikowano 11 Maja 2016 No więc jeśli mamy przestrzeń z boków i góry zaizolowaną termicznie, a od gruntu nie, to jakby podobne do piwnicy.
Szczypiorr Opublikowano 11 Maja 2016 Autor #28 Opublikowano 11 Maja 2016 A jakie są argumenty na to zalecenie? Grzejnik i rury to można w garażu zawsze dostawić, a z dodaniem izolacji już ciężej. Ziemia w największe mrozy ma ok 6' u nie dając izolacji posadzka nam grzeje garaż do tej temperatury. Coś w ten deseń piszą. Tapatalk
sambor Opublikowano 11 Maja 2016 #29 Opublikowano 11 Maja 2016 Sprawdzałeś jak wygląda ziemia w zimie? Ona jest zamarznięta do 0,6-1,9m - to jest tzw strefa przemarzania i dopiero poniżej tej głębokości coś zaczyna się grzać. A ty garaż masz naziemny, a dodatkowo jak piszesz masz grunt podmokły. Jakbyś miał garaż na poziomie 1,5m poniżej ziemi to możemy dyskutować o tym czy z izolacją czy bez.
Szczypiorr Opublikowano 11 Maja 2016 Autor #30 Opublikowano 11 Maja 2016 Ale grunt pomiędzy fundamentami jest zamarzniety? Ja nie wiem,pisze co pisza na tamtym forum Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.