tomekdylla Opublikowano 22 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Witam Posiadam dom o powierzchni 200m2 z lat 30, po remoncie. Sciany ok 40cm, w tym pustka powietrzna wypełniona pianką poliuretanową (tam gdzie nie było gruzu). Na stronie ciepłowłasciwe liczyłem zapotrzebowanie na ciepło - zakładając ze pustka powietrzna jest wypełniona to za wskazało mi piec o mocy 18kW a jezeli pustka jest niewypełniona to 28kW. Tak jak wspominałem pustka wypełniona jest częsciowo. Na chwile obecną posiadam piec zasypowy Ogniwo S6WC 28kw, gdzie wsadziłem ok 10 cegieł szamotowych aby ograniczyc moc. Pale w nim ciągle od góry i utrzymuje w domu ok 22stopnie. + 200l CWU Na sezon schodzi mi ok 5t wegla plus drzewo. Chciałbym troche uwolnić sie od codziennej obsługi tego kotła i zainstalować w najbliższym sezonie piec z podajnikiem. Jako ze posiadam dość duzy sad, oraz dużo drewna z remontu - i ciągle mi tego drewna przybywa, chciałbym zachować funkcjonalność palenia drewnem. W związku z powyższym chciałbym mieć w instalacji 2 piece - automatyczny oraz zwykły zasypowy. Ze względu na brak komina w domu i dobudowany garaż zastanawiam sie nad nastepującym rozwiązaniem: W miejsce obecnego kotła wstawić kocioł automatyczny (Ogniwo eko plus lub RBR). Zaś do garażu przenieść obecny kocioł i wybudować w garażu komin ceramiczny . MAm jednak obawy ze w garazu przy wiekszych mrozach i braku czasu na palenie może mi ten kocioł zamarznąc. Myslałem aby podłaczyć ten kocioł "garażowy" do obecnej instalacji za pomocą wymiennika ciepła i zalać jego układ jakims płynem antyzamrożeniowym. Bardzo prosze o opinie czy ma ta cała kombinacja jakiś sens, czy są na to inne rozwiązania. Prosze o propozycje jak ewentualnie wpiąc ten wymiennik.
tomekdylla Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor #2 Opublikowano 23 Stycznia 2016 WitamDorysowałem schemat, jakbym to widział.Bardzo prosze o ocenę.
Charon Opublikowano 25 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 25 Stycznia 2016 schemat ogólnie poprawny oczywiscie po dodaniu odpowiedniej armatury ( zawory, filtry itp). Można zrobić podmieszanie przed pompą co bo nie ma regulacji temperatury na co oraz wstawic dodatkowa pompę na ochronę powrotu. Oczywiście przy kotle z podajnikiem. Przy zasypowym wystarczy sam wymiennik. Natomiast kotły montuje sie w kotlowni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.