Szczypiorr Opublikowano 21 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Jak wygląda sprawa związana z awaryjnością podłogówki ? Domyślam się , że naprawa jest kosztowna i nie przyjemna. Zrywanie płytek, kucie suszenie itd. Czy zdarzają się takie sytuacje, że pęka rura w posadzce? czy cokolwiek podobnego ? Jak jest żywotność takiego ogrzewania ?
automatyk Opublikowano 21 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 21 Stycznia 2016 jesli masz rure markową w podłodze do tego położona prawidłowo i zabezpieczenie poprzez automatykę lub termicznie przez wydoką temp tzn max 50st to podłodze nic sie nie stanie
Szczypiorr Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Więc , można powiedzieć ,że podłogówka 'przeżyje' dom ? Pytam ponieważ planują zrobić ją w całym domu , nie powiem jakieś tam obawy są.
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Znając twoją pasję budowlaną + pech + materiały z marketu + wykonawca ze wschodu, to całość nie wytrzyma dłużej niż 5 lat.
Szczypiorr Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor #5 Opublikowano 21 Stycznia 2016 A co ma moja pasja budowlana do tego ? materiały z marketu ? nie mam nic marketowego na budowie. Kanalizacja i hydraulika byłą robiona na wavinie, okna mam adamsa , drzwi kmt, brama wiśniewki, styro termoorganika, blachodachówka hdx. Widzisz tu coś z marketu? Chcesz mnie obrazić bo nie rozumiem ? Co do pecha się zgadzam i wykonawców. To 5 lat to jest poważnie ?
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 21 Stycznia 2016 W żadnym wypadku nie chcę cię obrazić, ale mam w pamięci : twój problem z wymiarem i doborem kotła, "problem" z miejscem na gniazdko elektryczne, problemy z kominami. Pewnie jeszcze inne wyjdą w praniu ( mieszkaniu). Co do twoich materiałów to jest twoja rzecz co masz, ale pamiętaj: źle zaprojektowana i źle wykonana podłogówka nie będzie prawidłowo działać, i tego już nie poprawisz.
Szczypiorr Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor #7 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Raczej nie jest to problem z marketowymi materiałami jak napisałeś tylko pozostałe aspekty, zresztą o których pisaliśmy na pw. Każdy lepszy majster jak sam stwierdziłeś wyjechał do większych miast, a zostali ...... Zakładając , ze będzie dobrze zrobione to jest to bezawaryjne ? Czy mogę o czymś wiedzieć , jakieś podstawy , aby mi tego nie zepsuli ? Wiem, że ma zrobić projekt podłogówki najpierw. Szkoda , że Ty w delegację się nie wybierasz w moje strony :)
DoradcaKAN Opublikowano 21 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Prawidłowo zaprojektowane, wykonane oraz eksploatowane ogrzewanie podłogowe zapewne dorówna swoją żywotnością do trwałości samego budynku a na pewno przeżyje, być może nawet niejednokrotnie, samo źródło ciepła.
nex1983 Opublikowano 22 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Dlattego ja mam w całym domu rury Kan, a rustin zapewne chce kupić diamond bo o złotego na metrze tańsza.
margor Opublikowano 22 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Co do żywotności rur ,to nikt nie określi ile wytrzyma ,bo to czas z weryfikuje.A co do rur marketowych ,też wytrzymają.Sąsiad 7 lat użytkuje podłogówkę na pexie za zeta metr i działa,według niektórych to dawno powinno się popsuć.Jeżeli jest dobrze zrobione i przestrzegamy temp.to co ma się stać?
Szczypiorr Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #11 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Dlattego ja mam w całym domu rury Kan, a rustin zapewne chce kupić diamond bo o złotego na metrze tańsza.A dlaczego tak twierdzisz? Nie znasz mnie, nie wiesz nic a piszesz co kupie. Dobry jesteś. Będzie pewnie na wavinie, często Sambor je poleca jak czytam forum
nex1983 Opublikowano 22 Stycznia 2016 #12 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Sambor napisał że jesteś centusiem stąd wnioski.
Szczypiorr Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #13 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Czytając twoje zmagania z ekogrochem o każde 0.5kg to chyba kto inny nim jest. Wejdzie taki na forum i śmieci tylko cwaniaczek. Chyba za pytałem Sambora o co chodzi z tymi marketowymi bo ja nic tam na budowę nie kupuje
nex1983 Opublikowano 22 Stycznia 2016 #14 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Spalanie jak najmniejszej ilości węgla to chyba marzenie każdego użytkownika. Oszczędności na marketowym materiale przy montażu szczególnie tych elementów których nie jesteśmy w stanie wymienić już chyba nie. Nie musisz mnie obrażać, najpierw prosisz o pomoc a kiedy coś Ci się nie spodoba to wrzawa. Opanuj nerwy i daj sobie spokój z zakupami w marketach, zresztą zrobisz jak uważasz.
Szczypiorr Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #15 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Po co się wypowiadasz? Człowieku ile ty masz lat? Chyba tyle co w nicku. Gdzie ja chociaż raz napisałem ze chce kupić lub kupiłem cos w markecie Sambor tak palnął,sam nie wiem czemu a ty jak dziecko w piaskownicy powtarzasz Ja mam inne marzenia.
nex1983 Opublikowano 22 Stycznia 2016 #16 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Kup Kan-a raptem 60zl więcej na 200 metrach od jakiegoś wavina, a masz pewną markę. Pamiętaj że to zostaje pod betonem.
Szczypiorr Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #17 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Sambor często wspomina wavina ,dlatego taki padł wybór ale jeszcze nic nie jest kupione.
sambor Opublikowano 22 Stycznia 2016 #18 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Panowie! Proszę o nie podpieranie się moją osobą w waszych sporach. jednym z najczęstszych błędów przy wykonaniu ogrzewania płaszczyznowego na podłodze jest niewłaściwe lub wręcz złe przygotowanie podłoża pod rury, czyli styropianu , który musi być bez uskoków , bez możliwości przemieszczeń i oczywiście odpowiedniej twardości, dodatkowo styropian powinien być poziomo inaczej się nie pozbieracie z odpowietrzaniem pętli. Innym błędem są złe podziały wylewki ( dylatacje) i niewłaściwe zabezpieczenie przejść rur przez te dylatacje. Co do marki rur o nie uważam , że to co droższe jest lepsze, lecz Kan-a bym nikomu nie polecał, a brałem od nich całkiem sporo w latach 2003-2005. Sama rura jest ostatnim elementem, który pada w podłogówce .
Szczypiorr Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #19 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Sambor pierwszy raz masz styczność z tym użytkownikiem który nie mając pojęcia zaczyna coś o mnie pisać, po co ?Także nie wiem czemu szuka zaczepki. A tak kana poleca..... Co do odpowiedniego styropianu , będzie to swisspor . Chciałem dać grafitowy 0,31 lambda ale on ma tylko eps 80 , czy wystarczy ? czy lepiej dać eps 100 z gorszą lambda? Wylewki będzie 7cm z mixokreta. Co do marki to tak jak pisałem , często wspominasz wavina , może być? czy coś lepszego ? Jeszcze jakbyś mógł coś powiedzieć o tej dylatacji.
nex1983 Opublikowano 22 Stycznia 2016 #20 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Na każdej rurze którą przecina dylatacja musisz mieć izolację.
sambor Opublikowano 22 Stycznia 2016 #21 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Jest w necie wiele materiałów na temat projektowania i wykonania podłogówki - poszukaj i poczytaj, tak żebyś miał jakieś pojęcie na ten temat. Trochę jest tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/12948-ogrzewanie-plaszczyznowe/ Wtedy nawet możesz brać wykonawcę z łapanki, ale wiesz o co chodzi i możesz takiego nawet nauczyć. Styropian tylko twardy eps100 lub więcej, najlepiej kładziony na 2x, lambda jak najniższa, szczególnie na parterze. Przed i po ułożeniu styropianu trzeba sprawdzić poziom , jak krzywo to trzeba równać. Inaczej wylewka wychodzi różnej grubości
Szczypiorr Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #22 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Dzięki Sambor poczytam. Co do styro to chciałem właśnie ten z lambda 0.31 ale to eps 80, taki z lambda eps 100 to cena z kosmosu, 100zl więcej na metrze. Ze swisspora eps 100 ma lambde 0.37 . Dlatego mam te dwa do wyboru, lepiej dać eps ale gorsza lambde? będzie w trzech warstwach
sambor Opublikowano 22 Stycznia 2016 #23 Opublikowano 22 Stycznia 2016 W 3 warstwach się nie daje, dlaczego? to poszukaj na FM. Nie koniecznie musi być dany producent, może Knauf, Austroterm będą tańsze? Teraz warto brać gdyż jest sezon martwy na ten towar. Pow 30-35m3 styro idzie darmowo od producenta. Ja np połączyłem to ze ścianami i wyszło tanio.
Szczypiorr Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #24 Opublikowano 22 Stycznia 2016 U mnie jest trochę nie równo i dlatego ma być 2 cm na wyrównanie w niektórych pomieszczeniach. Dlatego chcę teraz zamówić, mam małą ilość a swisspor dostarcza za darmo, cena taka sama jak kanufa. EPS 80 mimo dobrej lambdy będzie za słaby ? Szukałem na FM o tych 3 warstwach i nic nie znalazłem , jedynie że tak dają jak chcę wyrównać.
sambor Opublikowano 22 Stycznia 2016 #25 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Niestety , EPS 80 się nie nadaje pod podłogówkę, jest za słaby, wylewka może popękać - zaczynasz źle, przeczytaj jeszcze raz post #4 i pomyśl Jak chcesz mieć mniejszą lambdę to trzeba Styrodur 0,033 http://styronet.pl/styrodur-basf-3035cs-zielony.html#content-tab-1-2-tab
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.