EmilRotu Opublikowano 19 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Witam, Posiadam w mieszkaniu 55m2 kocioł gazowy Termet Miniterm Elegance. Do niego chce zamontować sterownik Euroster 2006TX. Chcę żeby w domu w dzień była temperatura ok 23 stopni, natomiast w nocy 20 stopni. Proszę mi powiedzieć jak ustawić temperaturę na kotle i histerezę żeby piec grzał optymalnie. Tak żeby temperatura w domu była komfortowa i było w miarę oszczędnie. Jesteśmy z żoną poza domem od 7 do 17. Więc powiedzmy w godzinach nocnych i w dzień do 15 mogłaby być temperatura 20 stopni, a od 15 do 23 - 23 stopnie. Czy takie różnice temperatur będą w miarę oszczędne? I przede wszystkim jaka temperatura wody powinna być na piecu? Pozdrawiam, Emil
mistalova Opublikowano 19 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Jezeli mieszkanie jest w bloku zbudowanym przynajmniej zgodnie z normami (U), to nie ma szans na spadek temp. o trzy stopnie w przeciagu kilku czy kilkunastu godzin. Ale jesli to stary blok, lub nowy ale durszlak, to wtedy byc moze uda sie to osiagnac.
zybie2 Opublikowano 19 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Na twoje pytanie trudno odpowiedzieć jednoznacznie ponieważ temperatura kotła zależna jest od temperatury zewnętrznej i ocieplenia budynku. Temperaturę kotła musisz dobrać sam doświadczalnie tak żeby było najoszczędniej
EmilRotu Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor #4 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Budynek jest dość nowy, dobrze ocieplony, a poza tym dookoła mam sąsiadów, którzy w sumie ogrzewają nasze mieszkanie więc strata ciepła jest raczej niewielka. Mam jeszcze pytanie bo ja to mieszkanie odbieram na początku lutego i jeszcze nie grzałem tym piecem. Myślicie, że jak na początku (dokąd nie kupię tego sterownika pokojowego), mógłbym ustawić temp na piecu na 55 stopni i grzejniki na 3? Będzie wtedy ciepło i w miarę oszczędnie? Orientuje się ktoś z Was może jakie mogą być realne miesięczne koszty ogrzewania takiego mieszkania i grzanie ciepłej wody gazem? Będziemy mieszkać we dwójkę.
mistalova Opublikowano 21 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 21 Stycznia 2016 55m2 przy normowo ocieplonym budynku i temp. ktore chcesz utrzymywac powinno oznaczac ok. 1000pln na ogrzewanie i 400pln na ciepla wode rocznie. Tyle teoria, w praktyce, na ogrzewanie pojdzie wiecej, ale o ile to juz zalezy od tego jak deweloper przylozyl sie do roboty. Czy temperatura wody 55'C bedzie wystarczajaca, zalezy od wielkosci mocy grzejnikow. Nastawa 3 na glowicy grzejnika najczesciej oznacza 20'C
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.