blachaxxx Opublikowano 17 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Witam potzrebuje zbudowac uklad jak w temacie. Najlepszym rozwiazaniem bedzie wymiennik ciepla ale jak taki uklad wogole dziala? Od strony weglowego jest pompka i pracuje caly czas ale jak od strony gazowego tam pompka chodzi tylko podczas pracy kotła. Wiec jak odbierane jest cieplo od strony gazowego kotla. Czy te kotly moga pracowac jednoczesnie czy tylko A lub B ? Ewentualnie czy np gdy kociol gazowy bedzie w 100% ogrzewal a węglowy tylko w razie bardzo duzych mrozow lub awarji gazowego. Mozna je razem wpiac w uklad i odciac zaworami bez wymiennika?
blachaxxx Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor #2 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Teraz wszystko jest spiete na ukladzie otwartym, ale chce wymienic kociol gazowy na kondensacyjny i tu zaczyna sie problem.
sambor Opublikowano 17 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Nowe kotły kondensacyjna Termetu mają możliwość pracy w układzie otwartym lub zamkniętym - przełącznik i wszystko pracuje. Trzeba tylko sprawdzić przed zakupem czy dany kocioł ma taką opcję.
blachaxxx Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor #4 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Możesz mi podać model takiego kotła bo turbo termeta napewno maja przystawke do ukladu otwartego ale w kondensacie nie widzialem takiej opcji.
sambor Opublikowano 17 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 17 Stycznia 2016 To mało widzisz np seria Ecocondens Gold http://www.termet.com.pl/pl/produkty/gazowe_kondensacyjne_kotly_co/jednofunkcyjne/ecocondens_gold_20/ Ściągnij instrukcję i tam na stronach 17 i18 jest to podane. Dla pewności warto tel wykonać do producenta.
blachaxxx Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor #6 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Dzieki czytalem ta instrukcje kilkanascie razy i nie widzialem To zmienia postac rzeczy
blachaxxx Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor #7 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Jeszcze mam takie pytanie jak bedzie zachowywal sie kociol,kondensacyjny przy zwyklej instalacji (nie nisko temeraturowej ) ?Bedzie dzialal na zasadzie kotla turbo chodzi mi o sprawnosc? Ja biore pod uwage kondensacyjny ze wzgledu na minimalna moc jaka da sie uzyskac. Czy lepiej zamontowac zwykly turbo ?
sambor Opublikowano 17 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 17 Stycznia 2016 To zależy od temp wody w układzie , do temp ok 55C będzie kondensował, a później praca jako zwykły gazowy. Jak będzie mniejsze zapotrzebowanie na ciepło to będzie kondensatem. A jak większe zwykłym kotłem gazowym z komorą zamkniętą. Wszystko zależy od zapotrzebowania budynku na ciepło i od doboru grzejników.
blachaxxx Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor #9 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Ok dzieki, jeszce ostatnie putanie czy te skropliny mozna odprowadzac rura zeliwna, niestety mam taka instalacje odplywowa i nie da sie jej juz wymienic.?
sambor Opublikowano 17 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Rura odpływowa powinna być z PCV, lub do zbiornika kondensatu, który później neutralizujemy
blachaxxx Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor #11 Opublikowano 17 Stycznia 2016 A da siee to jakosc obejsc wymiana odplywu jest niewykonalna w tym momencie a kociol bedzie wisial na 1 pietrze z tego co czytalem to jest kilkaascie litrow dziennie tego kondensatu dziennie a na jakis zbiornik niestety miejsca brak.
sambor Opublikowano 17 Stycznia 2016 #12 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Trzeba poszukać urzędzenia, które nazywa się neutralizator skroplin i to ustrojstwo podłączyć przed kanalizacją, wtedy będzie odpływ zneutralizowanych skroplin i wszystko w temacie lub ryzykować i spuszczać skropliny w żeliwo, jak przeżre to się na PCV wymieni.
blachaxxx Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor #13 Opublikowano 17 Stycznia 2016 No wlasnie nie da sie wymienic i tu jest problem.
blachaxxx Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor #14 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Znaczy wszystko sie da ale w tym momencie koszt by byl ogromny.
blachaxxx Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor #15 Opublikowano 17 Stycznia 2016 A czy duza jest roznica w spalaniu gazu miedzy kondensatem a turbo zalozmy iz bede mial te 50 stopni i bedzie kondensowal i ta sama temperatura na kotle turbo. Roznica w zakupie to ok 2tys zlotych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.