Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kocioł Na Ekogrosze Plus Kocioł Gazowy W Jednym Układzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam potzrebuje zbudowac uklad jak w temacie. Najlepszym rozwiazaniem bedzie wymiennik ciepla ale jak taki uklad wogole dziala? Od strony weglowego jest pompka i pracuje caly czas ale jak od strony gazowego tam pompka chodzi tylko podczas pracy kotła. Wiec jak odbierane jest cieplo od strony gazowego kotla. Czy te kotly moga pracowac jednoczesnie czy tylko A lub B ? Ewentualnie czy np gdy kociol gazowy bedzie w 100% ogrzewal a węglowy tylko w razie bardzo duzych mrozow lub awarji gazowego. Mozna je razem wpiac w uklad i odciac zaworami bez wymiennika?

Opublikowano
  • Autor

Teraz wszystko jest spiete na ukladzie otwartym, ale chce wymienic kociol gazowy na kondensacyjny i tu zaczyna sie problem.

Opublikowano

Nowe kotły kondensacyjna Termetu mają możliwość pracy w układzie otwartym lub zamkniętym - przełącznik i wszystko pracuje.

Trzeba tylko sprawdzić przed zakupem czy dany kocioł ma taką opcję. 

Opublikowano
  • Autor

Możesz mi podać model takiego kotła bo turbo termeta napewno maja przystawke do ukladu otwartego ale w kondensacie nie widzialem takiej opcji.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki czytalem ta instrukcje kilkanascie razy i nie widzialem

To zmienia postac rzeczy

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze mam takie pytanie jak bedzie zachowywal sie kociol,kondensacyjny przy zwyklej instalacji (nie nisko temeraturowej ) ?Bedzie dzialal na zasadzie kotla turbo chodzi mi o sprawnosc? Ja biore pod uwage kondensacyjny ze wzgledu na minimalna moc jaka da sie uzyskac. Czy lepiej zamontowac zwykly turbo ?

Opublikowano

To zależy od temp wody w układzie , do temp ok 55C będzie kondensował, a później praca jako zwykły gazowy.

Jak będzie mniejsze zapotrzebowanie na ciepło  to będzie kondensatem.

A jak większe zwykłym kotłem gazowym z komorą zamkniętą.

Wszystko zależy od zapotrzebowania budynku na ciepło i od doboru grzejników.

Opublikowano
  • Autor

Ok dzieki, jeszce ostatnie putanie czy te skropliny mozna odprowadzac rura zeliwna, niestety mam taka instalacje odplywowa i nie da sie jej juz wymienic.?

Opublikowano
  • Autor

A da siee to jakosc obejsc wymiana odplywu jest niewykonalna w tym momencie a kociol bedzie wisial na 1 pietrze z tego co czytalem to jest kilkaascie litrow dziennie tego kondensatu dziennie a na jakis zbiornik niestety miejsca brak.

Opublikowano

Trzeba poszukać urzędzenia, które nazywa się neutralizator skroplin i to ustrojstwo podłączyć przed kanalizacją, wtedy będzie odpływ zneutralizowanych skroplin i wszystko w temacie lub ryzykować i spuszczać skropliny w żeliwo, jak przeżre to się na PCV wymieni.

Opublikowano
  • Autor

Znaczy wszystko sie da ale w tym momencie koszt by byl ogromny.

Opublikowano
  • Autor

A czy duza jest roznica w spalaniu gazu miedzy kondensatem a turbo zalozmy iz bede mial te 50 stopni i bedzie kondensowal i ta sama temperatura na kotle turbo. Roznica w zakupie to ok 2tys zlotych.