Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Ekogrosze Plus Kocioł Gazowy W Jednym Układzie

blachaxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam potzrebuje zbudowac uklad jak w temacie. Najlepszym rozwiazaniem bedzie wymiennik ciepla ale jak taki uklad wogole dziala? Od strony weglowego jest pompka i pracuje caly czas ale jak od strony gazowego tam pompka chodzi tylko podczas pracy kotła. Wiec jak odbierane jest cieplo od strony gazowego kotla. Czy te kotly moga pracowac jednoczesnie czy tylko A lub B ? Ewentualnie czy np gdy kociol gazowy bedzie w 100% ogrzewal a węglowy tylko w razie bardzo duzych mrozow lub awarji gazowego. Mozna je razem wpiac w uklad i odciac zaworami bez wymiennika?

Opublikowano

Nowe kotły kondensacyjna Termetu mają możliwość pracy w układzie otwartym lub zamkniętym - przełącznik i wszystko pracuje.

Trzeba tylko sprawdzić przed zakupem czy dany kocioł ma taką opcję. 

Opublikowano

Jeszcze mam takie pytanie jak bedzie zachowywal sie kociol,kondensacyjny przy zwyklej instalacji (nie nisko temeraturowej ) ?Bedzie dzialal na zasadzie kotla turbo chodzi mi o sprawnosc? Ja biore pod uwage kondensacyjny ze wzgledu na minimalna moc jaka da sie uzyskac. Czy lepiej zamontowac zwykly turbo ?

Opublikowano

To zależy od temp wody w układzie , do temp ok 55C będzie kondensował, a później praca jako zwykły gazowy.

Jak będzie mniejsze zapotrzebowanie na ciepło  to będzie kondensatem.

A jak większe zwykłym kotłem gazowym z komorą zamkniętą.

Wszystko zależy od zapotrzebowania budynku na ciepło i od doboru grzejników.

Opublikowano

A da siee to jakosc obejsc wymiana odplywu jest niewykonalna w tym momencie a kociol bedzie wisial na 1 pietrze z tego co czytalem to jest kilkaascie litrow dziennie tego kondensatu dziennie a na jakis zbiornik niestety miejsca brak.

Opublikowano

Trzeba poszukać urzędzenia, które nazywa się neutralizator skroplin i to ustrojstwo podłączyć przed kanalizacją, wtedy będzie odpływ zneutralizowanych skroplin i wszystko w temacie lub ryzykować i spuszczać skropliny w żeliwo, jak przeżre to się na PCV wymieni.

Opublikowano

A czy duza jest roznica w spalaniu gazu miedzy kondensatem a turbo zalozmy iz bede mial te 50 stopni i bedzie kondensowal i ta sama temperatura na kotle turbo. Roznica w zakupie to ok 2tys zlotych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.