Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Licznik Czasu Pracy Silnika Pieca Z Podajnikiem

nex1983

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@toudi100 ochłoń nieco i nie podejmuj nieprzemyślanych decyzji.

Podłącz pod zaciski nr. 11 i 12 przekaźnika czasowego zasilanie 230 V.
Pod zaciski 4 i 5 przekaźnika podłącz przycisk dzwonkowy (lub zwieraj okresowo te zaciski).

Obserwuj jak zachowuje się i co wyświetla przekaźnik czasowy.

Opublikowano

Ok nie spieszę sie. Mam już ten licznik z miesiąc wiec na razie na spokojnie ,zwłaszcza że w domu bede dopiero w wekend. Na początku podpiąłem  tak jak piszesz pod zaciski 11 i 12 ale nic nie podpiołem pod 4 i 5. A gdzie mam podpiąć podajnik w takim razie? pod które zaciski? Bo jesli tak jak na schemacie z urządzeniem odbiorczym ,czyli N pod 6 a fazowy pod 12 to tak nie przejdzie . Jakby tak miało być  to musiałbym ustawić w przekaźniku czas podawania i czas przerwy ale to tez by nie przeszło żeby ustawić piec równo razem z przekaźnikem  .

Opublikowano

Po Twoim ostatnim poście, domyślam się, że szeroko rozumiana elektrotechnika jest raczej dziedziną Ci obcą.
Nic się nie martw, damy radę.

Podstawa to BHP
Odłącz napięcie zasilania z obwodu ( kotła) gdzie masz teraz podłączony przekaźnik  TC10/11. 
Przekaźnik czasowy zdemontuj.

Przenieś się wraz zdemontowanym przekaźnikiem czasowym w bezpieczne (izolowane) miejsce (domowy warsztat, pokój).
Podłącz pod zaciski nr. 11 i 12 przekaźnika czasowego przewód zasilający zakończony wtyczką elektryczną.
Wtyczkę elektryczną włóż do gniazdka elektrycznego, uważając jednocześnie na bezpieczeństwo swoje jak i osób postronnych.

Pod zaciski nr. 4 i 5 przekaźnika podłącz przycisk dzwonkowy lub zwykły wyłącznik (lub zwieraj te zaciski kawałkiem przewodu).
Obserwuj jak zachowuje się przekaźnik czasowy i co wyświetla wyświetlacz przekaźnika.

Opublikowano

Jak masz możliwość to zwróć ten licznik dla spokojności. Ten licznik jest dla ludzi w temacie." Prości" ludzie kupuja prosty sprzęt.

Opublikowano
Godzinę temu, Andrzej_M_ napisał:

Po Twoim ostatnim poście, domyślam się, że szeroko rozumiana elektrotechnika jest raczej dziedziną Ci obcą.
Nic się nie martw, damy radę.

Masz racje elektronika, elektrotechnika jest dla mnie skomplikowana.:) Ale nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem o co mi chodziło w poprzednim poście bo napisałem trochę chaotycznie.  Ale nie ważne.

Dziękuje za tak dobrze opisaną instrukcje  . Jakby tak były napisane instrukcje montażowe to nikt by nie miał z tym problemu.

Godzinę temu, Andrzej_M_ napisał:

Podstawa to BHP
Odłącz napięcie zasilania z obwodu ( kotła) gdzie masz teraz podłączony przekaźnik  TC10/11. 
Przekaźnik czasowy zdemontuj.

Przenieś się wraz zdemontowanym przekaźnikiem czasowym w bezpieczne (izolowane) miejsce (domowy warsztat, pokój).
Podłącz pod zaciski nr. 11 i 12 przekaźnika czasowego przewód zasilający zakończony wtyczką elektryczną.
Wtyczkę elektryczną włóż do gniazdka elektrycznego, uważając jednocześnie na bezpieczeństwo swoje jak i osób postronnych.

Pod zaciski nr. 4 i 5 przekaźnika podłącz przycisk dzwonkowy lub zwykły wyłącznik (lub zwieraj te zaciski kawałkiem przewodu).
Obserwuj jak zachowuje się przekaźnik czasowy i co wyświetla wyświetlacz przekaźnika.

Ale bez przesady aż taki lewus nie jestem:). Nie potrzebna mi instrukcja BHP :)

Godzinę temu, Oldek napisał:

Jak masz możliwość to zwróć ten licznik dla spokojności. Ten licznik jest dla ludzi w temacie." Prości" ludzie kupuja prosty sprzęt.

No niestety Oldek za poźno już na zwrot towaru. Ja własnie myślałem że to jest prosty sprzęt, a kupiłem droższy i bardziej skomplikowany   :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.