Andrzej_M_ Opublikowano 14 Grudnia 2019 #76 Opublikowano 14 Grudnia 2019 @toudi100 ochłoń nieco i nie podejmuj nieprzemyślanych decyzji. Podłącz pod zaciski nr. 11 i 12 przekaźnika czasowego zasilanie 230 V. Pod zaciski 4 i 5 przekaźnika podłącz przycisk dzwonkowy (lub zwieraj okresowo te zaciski). Obserwuj jak zachowuje się i co wyświetla przekaźnik czasowy.
toudi100 Opublikowano 15 Grudnia 2019 #77 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Ok nie spieszę sie. Mam już ten licznik z miesiąc wiec na razie na spokojnie ,zwłaszcza że w domu bede dopiero w wekend. Na początku podpiąłem tak jak piszesz pod zaciski 11 i 12 ale nic nie podpiołem pod 4 i 5. A gdzie mam podpiąć podajnik w takim razie? pod które zaciski? Bo jesli tak jak na schemacie z urządzeniem odbiorczym ,czyli N pod 6 a fazowy pod 12 to tak nie przejdzie . Jakby tak miało być to musiałbym ustawić w przekaźniku czas podawania i czas przerwy ale to tez by nie przeszło żeby ustawić piec równo razem z przekaźnikem .
Andrzej_M_ Opublikowano 15 Grudnia 2019 #78 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Po Twoim ostatnim poście, domyślam się, że szeroko rozumiana elektrotechnika jest raczej dziedziną Ci obcą. Nic się nie martw, damy radę.Podstawa to BHP. Odłącz napięcie zasilania z obwodu ( kotła) gdzie masz teraz podłączony przekaźnik TC10/11. Przekaźnik czasowy zdemontuj. Przenieś się wraz zdemontowanym przekaźnikiem czasowym w bezpieczne (izolowane) miejsce (domowy warsztat, pokój). Podłącz pod zaciski nr. 11 i 12 przekaźnika czasowego przewód zasilający zakończony wtyczką elektryczną. Wtyczkę elektryczną włóż do gniazdka elektrycznego, uważając jednocześnie na bezpieczeństwo swoje jak i osób postronnych. Pod zaciski nr. 4 i 5 przekaźnika podłącz przycisk dzwonkowy lub zwykły wyłącznik (lub zwieraj te zaciski kawałkiem przewodu). Obserwuj jak zachowuje się przekaźnik czasowy i co wyświetla wyświetlacz przekaźnika.
Gość Oldek Opublikowano 15 Grudnia 2019 #79 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Jak masz możliwość to zwróć ten licznik dla spokojności. Ten licznik jest dla ludzi w temacie." Prości" ludzie kupuja prosty sprzęt.
toudi100 Opublikowano 15 Grudnia 2019 #80 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Godzinę temu, Andrzej_M_ napisał: Po Twoim ostatnim poście, domyślam się, że szeroko rozumiana elektrotechnika jest raczej dziedziną Ci obcą. Nic się nie martw, damy radę. Masz racje elektronika, elektrotechnika jest dla mnie skomplikowana.:) Ale nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem o co mi chodziło w poprzednim poście bo napisałem trochę chaotycznie. Ale nie ważne. Dziękuje za tak dobrze opisaną instrukcje . Jakby tak były napisane instrukcje montażowe to nikt by nie miał z tym problemu. Godzinę temu, Andrzej_M_ napisał: Podstawa to BHP. Odłącz napięcie zasilania z obwodu ( kotła) gdzie masz teraz podłączony przekaźnik TC10/11. Przekaźnik czasowy zdemontuj. Przenieś się wraz zdemontowanym przekaźnikiem czasowym w bezpieczne (izolowane) miejsce (domowy warsztat, pokój). Podłącz pod zaciski nr. 11 i 12 przekaźnika czasowego przewód zasilający zakończony wtyczką elektryczną. Wtyczkę elektryczną włóż do gniazdka elektrycznego, uważając jednocześnie na bezpieczeństwo swoje jak i osób postronnych. Pod zaciski nr. 4 i 5 przekaźnika podłącz przycisk dzwonkowy lub zwykły wyłącznik (lub zwieraj te zaciski kawałkiem przewodu). Obserwuj jak zachowuje się przekaźnik czasowy i co wyświetla wyświetlacz przekaźnika. Ale bez przesady aż taki lewus nie jestem:). Nie potrzebna mi instrukcja BHP :) Godzinę temu, Oldek napisał: Jak masz możliwość to zwróć ten licznik dla spokojności. Ten licznik jest dla ludzi w temacie." Prości" ludzie kupuja prosty sprzęt. No niestety Oldek za poźno już na zwrot towaru. Ja własnie myślałem że to jest prosty sprzęt, a kupiłem droższy i bardziej skomplikowany :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.