Meon Opublikowano 9 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Witam, mam pytanko. Sterownik ST 28. Włączam sterownik, odpalam w piecu i muszę się męczyć bez wentylatora, ponieważ ten się włączy dopiero po osiągnięciu 30st C. Przecież lepiej jak by się włączył od razu - łatwiej było by mi rozpalić. Jak to zrobić? Nie widzę takiej opcji w ustawieniach. W ogóle, to jeszcze prócz temperatury nic nie ustawiałem... ;) Pozdrawiam!.
marcinek75 Opublikowano 9 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Kolego jak właczysz sterownik,rozpalisz w piecu to włącz na sterowniku OPCJE a potem ROZPALANIE i jeszcze raz OPCJE. Wtedy załączy się dmuchawa.
Meon Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Dzieki. Rano sprobuje. Grzebac cos jeszcze w ustawieniach czy standardowo jest ok?
marcinek75 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Wszystko zależy jaki masz piec i czym palisz. Daj znać czy wszystko OK.
Meon Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor #5 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Jutro zobaczę, dzisiaj ktoś inny rozpalił ogień. Oto zdjęcia pieca: Rozpalić go od dołu czy góry? Rozpalamy drewnem, a później zasypujemy węglem, od czasu do czasu wrzucamy jakieś drzewo na to. Rozpalamy od dołu. Piec ma ustawienia fabryczne, poprzestawiać coś?
marcinek75 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Może ktos inny z forum bedzie wiedział co to za piec. A niema tam żadnej tabliczki z nazwą? Według mnie to chyba dolniak. Dmuchawa dobrze się już załączyła?
czystepowietrze Opublikowano 10 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 10 Stycznia 2016 jak dziurę masz u dołu, to rozpalasz od dołu, jak u góry to rozpalasz od góry
tommy07 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Marne te zdjęcia ale z tego co udało mi się wypatrzyć to kocioł firmy Termo-tech i chyba trzeba rozpalać od góry bo ten producent nie ma w ofercie kotła ds
xdi Opublikowano 11 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Do zdjęcia to chociaż bym ogarną trochę i dlatego tabliczki nie widac.
Meon Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor #10 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Piec to faktycznie thermo tech. Dzisiaj odpalilem od gory i bylo ok. Pomoke wlaczylem ww sposobem i tez bylo ok. Ok 6h sie palilo, zanim doszlo do konna wegla. Teraz juz trzeba przylozyc normalnie? Od gory na palenisko? Ogolnie do dorzucilem drzewa, jednak kilka sec i go nie bylo. Jakos sie piec prEstawia na drzewo? pozdr.
Meon Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor #11 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Kurcze, w poniedziałek było ok, wcoraj i dzisiaj - tragedia! Zasypuję kocioł 2 wiadrami węgla, na to klocki drzewa przeplatne papierem. odpalam, włączam dmuchawkę i na początku niby wszystko ok. Temperatura rośnie do ok 38st C systematycznie, niby wszystko ok, pali się i nagle coś nie tak. Temperatura spada, żar zaczyna się przenosić na dół(widać czerwono jak sie otworzy dolne drzwiczki), na górze jak by wygasa. Nie wiem co jest, piec nie umie się długi czas "rozhulać"...
Meon Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor #12 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Proszę tabliczkę pieca: Pompka włącza się od 40st C.
Hermogenes Opublikowano 13 Stycznia 2016 #13 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Proszę DTR http://www.kotlyco.pl/application/data/upload/images/dtr/dtr_kms.pdf poz Hermogenes
Meon Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor #14 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Przeczytałem - pisze tam, że kocioł powinno się odpalać przez środkowe drzwiczki. Tak więc jest on w końcu do spalania górnego? Wynika z tego, że nie... Teraz pytanie, dlaczego w poniedziałek tak ładnie poszło odpalanie przez górę...
Hermogenes Opublikowano 13 Stycznia 2016 #15 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Tam jest napisane kocioł uniwersalny więc wybór techniki palenia został scedowany na palacza ,możesz palić na opale od góry ,lub pod opałem w warstwie ,albo krocząc w głąb kotła .Każda technika ma swoje zalety i wady podstawowa wytyczna nie można zasypać płomienia inne są szeroko opisywane właśnie na tym forum .poz Hermogenes
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.