Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Duży Problem - Podłogówka + Grzejniki :(

dawidm86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, trzeci rok mieszkam w nowym domu i ciągle nie daje mi spokoju moja instalacja CO.  Przyznam szczerze - zaufałem instalatorowi, który nie do końca był sprawdzony i boję się że coś jest skopane. Żeby było milej - nie ma z nim żadnego kontaktu i chciałem spróbować sam coś zdiagnozować z instalacją

Instalacja:

Kocioł - EKR Tilgner 12kW ze sterownikiem ecoal - tu można sprawdzić jak wygląda jego praca: https://esterownik.pl/device/2165

Pompa LFP 25/60 i 25/40 oraz cyrkulacyjna 15-14 Omnigena

Układ otwarty - naczynie wzbiorcze na strychu

75% podłogówka, 25% grzejniki 

Całośc podzielona na 2 rozdzielacze z rotametrami - parter + poddasze użytkowe

I tu wydaje mi się pierwszy błąd - pompy są podzielone na górę i dół i jest ta sama pompa do grzejników i do podłogówki.

Wszystko sterowane zaworem 4d

Podłogówka obejmuje ok. 50m2 podłog podzielonych na 7 obwodów (najdłuższy obwód obejmuje powierzchnie ok. 15m2)

Problem

Niskie wartości przepływów. Przepływy przez poszczególne pętle są - zgodnie z sugestią z forum odkręcałem po kolei każdą pętlę (przy zakręconych pozostałych) i włączałem pompę na najwyższy bieg. ALE najdłuższa pętla podłogówki (ok. 15m2) przy pompie na maxa daje na rotametrze ok. 1,0-1,2 l/min, a gdy odkręcę wszystko aby działało normalnie  - 0,4-0,5 l/min. Krótki pętle mają dobre przepływy - przy max rozkreconym ok. 5-6 l/min. Z tego powodu najdłuższa pętla podłogówki ciągle jest w najlepszym przypadku mało zimna

I teraz pytanie:

1. Czy to może być przyczyną niskiej temp. powrotu? (na mój rozum - niskie ciśnienie i woda się wychładza zanim zostanie przepchana przez obwód) i związanego z tym wysokiego spalania (z powodu potrzeby dogrzewania powrotu). Powrót mocno się wychładza i przy zaworze 4d na 3 jest on ok. 17-20C zimniejszy od temp. zasilania. Dopiero przy zaworze na ok. 5 temperatura powrotu jest ok. 10c niższa niż zasilania (stąd taka wysoka temperatura na piecu)

2. Czy przyczyną może być zbyt niskie ciśnienie/zapowietrzony rozdzielacz? 

3. Czy kapturki na odpowietrznikach rozdzielacza mają być założone (zdjęcie w załączniku)? Na górnej części (zasilanie) go nie ma, na dolnej -  po lekkim odkręceniu cieknie z niego woda

4. Czy macie może jakieś uwagi dot. instalacji, co może być skopane i przyczyniać się do wysokiego spalania (obecnie ok. 20kg dobrego ekogroszku na dobę przy 18C wewnątrz - powierzchnia domu ok. 120m2)

5. czy nie za niska jest temp. spalin? Do zobaczenia na wykresie ale max dochodzi do 140C, żeby szybko spaść do 50-60C

W załączniku zdjęcia, będę bardzo wdzięczny za pomoc, nie daje mi to spokoju...

post-66342-0-53255900-1452250078_thumb.jpg

post-66342-0-97725100-1452250081_thumb.jpg

post-66342-0-63487200-1452250084_thumb.jpg

Opublikowano

Ok, chętnie posłucham, mam nadzieję, że uda się to jakoś poskładać, ehh... 

Postaram się później rozrysować instalację dokładniej, albo porobić chociaż lepsze zdjęcia

I jeszcze jeden problem - przy obecnej nastawie pieca 'przegrzewa' CWU - temperatura wody to ok. 50C co widać na linku do sterownika

Opublikowano

Błędy instalacji:

Brak naczynia otwartego do zabezpieczenia układu !
Zawór kulowy bezpośrednio na wyjściu z kotła !
Zawór 4D wraz z obiegiem kotłowym za małej średnicy i za daleko od przyłączy kotła.
Brak zaworu bezpieczeństwa na kotle.
Za mały przekrój rur PP do rozdzielacza.
Najlepszy jest plastykowy korek wkręcony z kocioł :D

Opublikowano

Naczynie otwarte czyli wzbiorcze? Jest na strychu jeśli o to chodzi. Odnośnie reszty błędów - można w jakiś sposób to przynajmniej poprawić bez generalnego remontu i wymiany rur?

Zawór bezpieczeństwa to takie coś? 361a56ef9707e54e0204f5337e5614b7.jpg

Opublikowano

Ja nie będę sie wypowiadał do puki nie będzie schematu - zdjęcia - ładne, kolorowe , ale po za tym co już koledzy napisali nic więcej nie widać.

Nie wiem jak ta instalacja mogła przez 2 lata działać?

Pewnie ma chłop wielkie szczęście

Opublikowano

dzięki wszystkim za chęć pomocy, przyznam szczerze że jestem zielony i zrobienie schematu zrobiło mi sporo trudności, mam nadzieję, że nic nie namieszałem. Naczynie wyrównawcze ze znakiem zapytania, drogą dedukcji wymyśliłem że to pewnie to

post-66342-0-06014100-1452273975_thumb.jpg

Opublikowano

Lepiej sprawdź gdzie masz to naczynie naprawdę podłączone, oraz podaj średnice rur i zaw 4-D,

Ponadto niech to będzie rzeczywisty schemat - w pierwszym poście podajesz , że są dwa rozdzielacze a rysujesz 1

Pewnie naczynie idzie z zasilania drugiego rozdzielacza! sprawdź to!

Opublikowano

nie mam pomysłu jak sprawdzić w którym miejscu podłączone jest naczynie wyrównawcze, wszystkie rury w ścianach, jutro coś pokombinuję i sprawdzę średnicę rur i postaram się dojść jak jest poprowadzone naczynie. Poprawiony schemat (bez uwzględnienia naczynia wyrównawczego, które gdzieś tam jest podłączone i faktycznie uzupełnia ew. braki wody w instalacji)

czy można już cokolwiek stwierdzić na podstawie powyższych opisów/schematu?

Mi się wydaje, że ciężko żeby to wydoliło na jednej pompie - druga pompa jest do CWU a pompa CWU pełni funkcję cyrkulacyjnej, dobrze myślę?

post-66342-0-78726600-1452281259_thumb.jpg

Opublikowano

1 to chyba pompa cyrkulacji, a 2 CWU. Chyba o to Ci chodZi

Opublikowano

Dokładnie tak. Dzisiaj niestety miałem pilny wyjazd i jestem bez dostępu do kotłowni. Zdążyłem przeczyscic filtr przed pompa co i przepływy wzrosły, nie Będę wrzucał kompletnego schematu bez upewnienia się że jest na 100% poprawny, żeby nie marnować Waszego czasu. Póki co wydaje mi się że już dolozenie drugiej pompy do samej podlogowki dałoby dobry wynik. Za wolny przepływ wychladza powrót i spalanie rośnie. Nie mam tylko pomysłu jak sprawdzić sposób podłączenia naczynia wzbiorczego

Opublikowano

Szybszy przepływ nijak ma się do powrotu podlogowki, testowałem to. Podlogowka 92m2 w całym domu, pompa na 1 biegu 17Wat, pompa na 3 biegu 40Wat, a w obu przypadkach powrót z podlogowki praktycznie taki sam, różnica może 2 stopni. Nie ma sensu zuzywac energii i bujać pompę na 3 biegu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.